Jednou vetou: Súhrn medzinárodného spravodajstva
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Poobedný výber správ zo zahraničia

BUDAPEŠŤ - Vyšetrovanie vyrovnávania si účtov medzi mafiánskymi skupinami, ktorému v roku 1999 padlo za obeť v Budapešti a v Dunajskej Strede celkom 12 osôb, speje k ukončeniu vďaka spolupráci maďarských a slovenských policajtov. Oznámil to v maďarskom hlavnom meste prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran a šéf maďarského Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) János Balogh.

ŽENEVA - Prvý humanitárny konvoj Organizácie Spojených národov dorazil v piatok do oblasti neďaleko ukrajinského mesta Soledar, ktoré sa v uplynulých týždňoch stalo dejiskom najtvrdších bojov na východe Ukrajiny. Konvoj zložený z troch nákladných vozidiel vyrazil skoro ráno z mesta Dnipro a bol naložený potravinami, vodou, hygienickými pomôckami a liekmi pre 800 ľudí.

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky dobyli na Ukrajine dve dediny vrátane obce Kliščijivka neďaleko mesta Bachmut, ktoré je už niekoľko mesiacov dejiskom urputných bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou. Rusko uviedlo, že dobrovoľníci útočných oddielov Doneckej ľudovej republiky (DĽR) - samozvanej proruskej entity na východe Ukrajiny - prevzali kontrolu nad Kliščijivkou za podpory ruského delostrelectva a letectva.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. januára - 06.30
Vitajte na súhrne správ WASHINGTON - Spojené štáty oznámili vo štvrtok ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj dodatočných 59... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

PRAHA - Český veľvyslanec v Izraeli Martin Stropnický sa na ambasáde v Tel Avive stretol s proruským aktivistom Žarkom Jovanovičom. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský to označil za vážne pochybenie. Podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Bartošek ministra požiadal o prešetrenie a vyvodenie jasných dôsledkov.

KYJEV - Ukrajina v piatok oznámila, že zadržala sedem "ruských agentov" podozrivých zo špionáže. Zadržaní sú podozriví, že ruským jednotkám odovzdali súradnice objektov na uskutočnenie útokov v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny. V tejto oblasti prišli pri nedávnom ruskom raketovom útoku o život desiatky civilistov.

ODESA - Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová prisľúbila Ukrajine ďalších 52 miliónov eur na obnovu. Urobila tak počas návštevy juhoukrajinského prístavného mesta Odesa. Stretla sa tam s ukrajinským vicepremiérom a ministrom pre infraštruktúru Olexandrom Kubrakovom. Ďalšia miliónová pomoc Ukrajine pôjde na vykurovanie, dodanie generátorov, zdravotnú starostlivosť a administratívne výdavky.

Jednou vetou: Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. januára - 11.30
Obedný výber správ zo zahraničia KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok poďakoval Spojeným štátom za rozsiahly nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj ďalších 59... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme