Jednou vetou: Súhrn medzinárodného spravodajstva - 20. januára - 11.30
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Obedný výber správ zo zahraničia

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok poďakoval Spojeným štátom za rozsiahly nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev. USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj ďalších 59 bojových vozidiel pechoty Bradley, systémy protivzdušnej obrany Avenger a muníciu, nie však tanky.

TBILISI - Päť ľudí prišlo o život pri streľbe v gruzínskom meste Sagaredžo, ktorú spustil bývalý vojak. Ten následne obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu. Muž spustil paľbu zo strelnej zbrane z balkóna bytovky. Na dvore bytového domu zabil štyroch ľudí a jedného policajta, ktorý prišiel na miesto činu. Ďalších päť osôb pri streľbe utrpelo zranenia.

DAVOS - Moldavsko požiadalo západných spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany. Uviedla to moldavská prezidentka Maia Sanduová, ktorá si zároveň uvedomuje, že prioritou pre západných spojencov zostáva pomoc Ukrajine, ktorá už takmer 11 mesiacov vzdoruje ruskej vojenskej agresii. Prezidentka však dúfa, že Západ poskytne určitú podporu aj Moldavsku, ktoré s napadnutou Ukrajinou susedí.

MOSKVA - Čečenský líder Ramzan Kadyrov kritizoval jedného z ruských generálov, ktorý žiada vydať ruským vojakom zákaz nosiť bradu a fúzy a mať pri sebe mobilný telefón a tablet. Kadyrov sa opäť zhodol v názore s majiteľom Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenijom Prigožinom, ktorý návrhy predostrené poslancom Štátnej dumy generálporučíkom Viktorom Sobolevom označil za anachronizmus a prežitok zo 60. rokov.

SARAJEVO - Na 15 rokov väzenia odsúdili vo štvrtok bývalého bosnianskosrbského vojenského veliteľa Bobana Indjiča za zločiny proti civilistom počas bosnianskej občianskej vojny v rokoch 1992 - 1995. Súd Bosny a Hercegoviny dospel k záveru, že sa Indjič podieľal na incidente v roku 1993, keď v bosnianskej obci Štrpci ležiacej neďaleko srbských hraníc bolo 20 nesrbských civilistov vytiahnutých z vlaku. Neskôr ich mučili a zavraždili. Telá obetí potom hodili do rieky Drina.

BEAUVAIS - Súd v meste Beauvais v severnom Francúzsku vo štvrtok odsúdil 14 Srílančanov na tresty odňatia slobody za prevádzkovanie siete pašerákov migrantov v Európe. Hlavný podozrivý, ktorý riadil celú sieť, bol odsúdený na štyri roky väzenia s podmienečným odkladom na jeden rok.

LIMA - V uliciach peruánskej metropoly Lima došlo vo štvrtok k násilným potýčkam medzi políciou a demonštrantmi žiadajúcimi demisiu prezidentky Diny Boluarteovej. Pochod ulicami Limy bol spočiatku pokojný. Po presune davu do centra však došlo k násilným zrážkam, ktoré sa vystupňovali po západe slnka. Polícia sa dav snažila rozohnať pomocou dymových granátov a slzotvorného plynu.