NATO sa rozhodlo dodať to, čo Kyjev skutočne žiadal aspoň z časti. Budú problémy
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ťažké obrnené vozidlá pre kyjevský režim už nie sú tabu. Na začiatok pošlú spojenci Ukrajiny iba malú dávku tankov. O tom, čo bude ďalej a ako to zmení vývoj konfliktu

Ukrajinský tank pri Kremine. Fotografia: Anatolii Stepanov/AFP/Getty Images
Tank Abrams
Tank Abrams
Zdroj: Screenshot videa YouTube
Ukrajinská tanková paľba proti Donbasu. (ukrajinský MOD)
Zničené ruské tanky/TASR
tank
tank
Pixabay
Tank, Ilustračné foto/pixabay
Ruské tanky
Ruské tanky
https://topwar.ru/
ruské tanky 2
ruské tanky 2
https://voennoedelo.com/
Tank Abrams
tank
Ruské tanky
ruské tanky 2
Začiatok dodávok

Poľský prezident Andrzej Duda na nedávnej tlačovej konferencii so svojimi ukrajinskými a litovskými kolegami uviedol, že Kyjev dostane rotu tankov Leopard 2A4. Stále existujú formálne dohody, ale to nebude trvať dlho. Posádky sa zrejme vopred pripravili.

Tanková rota v NATO má 12-14 vozidiel a 48- 56 vycvičených tankistov. Poľsko má viac ako 240 Leopardov 2A4 a A5 MBT. Postupne ich nahrádzajú modernejšie americké M2A2 Abrams a juhokórejské K2. Duda vyzval krajiny NATO, aby nasledovali jeho príklad. Tie okamžite zareagovali. Podľa Independent Londýn aktívne diskutuje o odoslaní 12 hlavných bojových tankov Challenger 2. V kráľovských ozbrojených silách je ich približne 230.

Bývalý šéf britského generálneho štábu generál Richard Dannat v rozhovore pre Skynews povedal , že 12 tankov je veľmi málo. Potrebujete aspoň 50.

Nemecký minister obrany oznámil úzku spoluprácu so Spojenými štátmi v oblasti zbrojenia pre Ukrajinu
Pomoc Ukrajine v oblasti obrany sa stala témou štvrtkových rozhovorov v Berlíne medzi novým nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a šéfom Pentagonu Lloydom Austinom. "Minister obrany Boris Pistorius oznámil úzku spoluprácu so Spojenými... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Predtým sa o "Leopardoch-2" diskutovalo vo Fínsku a Dánsku. Čakajú, ako sa spojenci definitívne rozhodnú a Nemecko, výrobca, dá povolenie na reexport.

Olaf Scholz sa nikam neponáhľa. Obáva sa, že nemecké tanky na ukrajinskej pôde budú vyvolávať príliš nepríjemné asociácie s 2. svetovou vojnou. Politico naznačuje, že Scholzov postoj sa zmení pod tlakom Joea Bidena. Hoci Pentagon sa tiež neponáhľa s prepravou svojich Abramov kyjevskému režimu. Vysvetlite: sú príliš zložité na obsluhu.

Pred šiestimi mesiacmi neprichádzali do úvahy tanky. Spojenci sa delili len o staré vybavenie zo sovietskych zásob, ktoré prinajlepšom prešlo „kozmetickou“ modernizáciou.

Teraz je všetko inak

Leopard 2 je po Abramsoch druhý najväčší tank NATO. Týmito strojmi je vyzbrojených viac ako desať krajín aliancie. A ak každý daruje spoločnosť, Kyjev dostane pôsobivú pancierovú päsť.

Je nepravdepodobné, že predstavia najnovšiu verziu A7 +, ale aj verzia A4, ktorá sa vyrábala v polovici osemdesiatych rokov, je dosť vážnou hrozbou. Potom konštruktéri výrazne zvýšili pancierovú ochranu veže, zlepšili balistický počítač v systéme riadenia paľby a pridali vysokovýkonné projektily.

Pravdepodobní oponenti modifikácie A4 boli považovaní za jej rovesníkov - sovietske T-64B, T-72B a T-80B. V boji sa však ešte nestretli. Nemecké vozidlá boli použité v Afganistane, kde Dánsko a Kanada prišli o deväť tankov- najmä v dôsledku výbuchov a paľby zo záloh.

Leopardy bojovali aj v Sýrii: v decembri 2016 turecká armáda nasadila 30 jednotiek. A stratil desať za jeden deň. Hlavne kvôli ostreľovaniu ATGM sovietskeho a ruského typu.

Britské brnenie

Britský Challenger 2 je modernejší. Je to jeden z najviac obrnených tankov západnej školy a má málo zraniteľných zón.

Ďalšou funkciou je jediné puškové 120 mm delo NATO s dostrelom až osem kilometrov. „Tlsté“ čelo a boky, ako aj výkonná zbraň vážne pomohli britskému kontingentu v Iraku.

Stratili iba jedného "Challengera". Zvyšok ukázal úžasnú odolnosť voči nepriateľským protitankovým zbraniam. Médiá hovorili o tanku, ktorý počas bitky o Basru dostal asi 70 zásahov z RPG a zostal funkčný. Avšak v roku 2003 mali irackí vojaci iba zastarané granátomety a ATGM sovietskej výroby. Ako to dopadne so súčasnými ruskými protitankovými systémami, je otvorenou otázkou.

Na rozdiel od Leoparda sa Challenger 2 zúčastnil tankových duelov. V marci 2003 niekoľko posádok zabránilo irackému vojenskému prielomu zničením 15 tankov T-55.

Rusko musíme poraziť!
Scholz dúfa v porážku Ruska na Ukrajine. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Rusko musí na Ukrajine prehrať. "Porážka Ruska je nevyhnutnou podmienkou ukončenia konfliktu na Ukrajine." Vyhlásil to počas prejavu 18. januára v Davose, informuje... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Milan Laca

Budú problémy

"Leopard 2 aj Challenger 2 sú oveľa zložitejšie ako sovietske tanky," hovorí vojenský expert Alexej Leonkov. "Neexistuje žiadny automatický nakladač, takže je potrebná veľmi vycvičená posádka. Prípravy budú trvať dlho. Prvých ohlásených 14ks Leopard 2 z Poľska a 14ks Challenger 2 z Veľkej Británie, s najväčšou pravdepodobnosťou prídu so zahraničnými špecialistami."

Ruské jednotky používajú najnovšie T-90M a hlboko modernizované verzie T-72B3M, vylepšené už s prihliadnutím na bojové skúsenosti na Ukrajine. Tieto stroje sú podľa Leonkova schopné efektívne bojovať s tými západnými.

V každom prípade sú tanky NATO vážnou pomocou pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Problémov však bude aj veľa. Po prvé, pestrá flotila obrnených vozidiel z rôznych krajín a výrobcov sťažuje údržbu, dodávku náhradných dielov a munície do prvej línie. Náboje britských a nemeckých vozidiel sú odlišné, hoci kaliber je rovnaký.

Po druhé, armáda jednoducho nemá čas na správne zvládnutie novej technológie.

Napokon, Leopard 2A4 a Challenger 2 sú veľmi ťažké vozidlá s hmotnosťou 55 a 75 ton. Nie je jasné, či ukrajinské mosty postavené v ZSSR a nedizajnované na tak masívnu techniku ​​vydržia.

Kadyrov a brady! Naštval ho generál!
Kadyrov odpovedal generálovi zo Štátnej dumy o zákaze brady v armáde. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov kritizoval slová generála Soboleva o zákaze pre vojakov nosiť brady. Dožral ho Ramzan Kadyrov ostro zaútočil na predstaviteľa Štátnej dumy, ... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme