AKTUALIZOVANÉ: Generálny prokurátor zrušil podľa paragrafu 363 stíhanie poslanca Borguľu
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia voči poslancovi Národnej rady SR Martinovi Borguľovi pre podplácanie i rozhodnutie špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok na vznesenie obvinenia.

"Skutok, ktorý je uvedený v uznesení obvinenia, neobsahuje fakty, ktoré zamedzia zameniteľnosti skutku, opis skutku a trestné stíhanie sa neopieralo o náležité zistenia skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej na vznesenie obvinenia," uviedol Žilinka.

Podľa jeho slov neboli vôbec verifikované okolnosti, ktoré sa týkali dôvodov, pre ktoré došlo k obvineniu. Žilinka tak konštatoval nenaplnenie objektívnej stránky trestného činu podplácania. "A teda skutok, ku ktorému došlo, nie je možné kvalifikovať ako trestný čin podplácania," dodal.

Upozornil zároveň na povrchnosť orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní, dokumentoval to na nesprávnom označení spoločnosti vystupujúcej v kauze. Rozhodnutie bude v anonymizovanej podobe zverejnené na webe Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Poslanec Národnej rady SR Martin Borguľa bol na jar 2022 obvinený z podplácania, ako jeden zo skupiny osôb. Voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju však zamietol. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu.

Heger už Hundre

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii uviedol, že zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba súčasnej vládnej koalície. Žilinku zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora v decembri 2020. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Viacerí koaliční poslanci ho dlhodobo kritizujú.

 

Borguľa posiela odkaz tým, ktorí ho spochybňujú: Nechápem, čo niektorí idioti tliachajú
Poslanec Martin Borguľa sa už pred prvým hlasovaním o páde vlády rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Sme rodina. Už dlhší čas avizoval, že bude hlasovať za pád vlády, ak minister vnútra Mikulec neodíde zo svojej stoličky alebo nebude odvolaný.... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme