Jaroslavľ - tisíc rokov slávy
22 | 01 | 2023 I Milan Laca

Jaroslavľ je hlavným uchádzačom o titul hlavného mesta Zlatého prsteňa Ruska (niekoľkých historických miest).

Je to najstaršie mesto pri Volge, s tisícročnou históriou. Jeho pamiatky zaradili do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Napriek svojmu úctyhodnému veku sa Jaroslavľ stal pomerne veľkým priemyselným centrom. Oživená minulosť je magnetom, ktorý do týchto miest láka davy turistov a kolóny vyhliadkových autobusov. Niekdajšie centrum ruskej kupeckej triedy je mestom, kde bez ohľadu na to, na aký dom ukážete prstom, určite skončíte pri pamätníku starodávnej ruskej architektúry. A nyvyše má malebnú polohu pri Volge.   

SUZDAĽ. Viac ako tisícročná história (VIDEO)
Suzdaľ je jedným z najkrajších ruských miest vo Vladimirskom regióne. Je to mestská rezervácia, ktorá je staršia ako tisíc rokov. Suzdaľ je mesto-múzeum. Je tam veľa pamiatok z histórie Ruska, ako aj starobylých stavieb, ktoré sa zachovali... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Milan Laca

História Jaroslavľa

Podľa písomných prameňov založilo Jaroslavľ knieža Jaroslav Múdry v roku 1010. Podľa legendy, aby vládca získal späť zem od pohanov, musel ísť dokonca do súboja so živým medveďom. Miesto, ktoré si vybral, sa ukázalo ako výhodné, predovšetkým zo strategického hľadiska. Z dvoch strán bolo chránené strmými brehmi riek  a z tretej sa k jeho hradbám približovala strmá Medveditská roklina.

Rozkvet 

Do 12. storočia sa Jaroslavľ výrazne rozrástol a stal sa hlavným mestom kniežatstva: Začali v ňom stavať kamenné chrámy  a v knižnici Spasského kláštora sa objavili prvé ručne písané knihy. Mesto však už v druhej polovici 15. storočia úplne stratilo nezávislosť a podriadilo sa Moskve. Mesto prekvitalo až do nástupu Petra I. na ruský trón, ktorý radšej hľadal nové obchodné cesty. V dôsledku toho sa obchodný život v Jaroslavli začal pomaly, ale nevyhnutne vytrácať. V roku 1777 získal Jaroslavľ štatút provinčného mesta, ktoré naďalej prekvitalo a stávalo sa krajším. Za vonkajší a finančný blahobyt však muselo zaplatiť na začiatku 20. storočia. Počas občianskej vojny bolo mesto vystavené ostreľovaniu, ktoré zničilo desiatky unikátnych pamiatok starovekej architektúry. Svojím čiastočným „príspevkom“ k narušeniu historického vzhľadu Jaroslavle pomohli aj stavby zo sovietskych  čias.

Jaroslavľ

Viac sa dočítate tu

https://wikiway.com/russia/yaroslavl/

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik