SUZDAĽ. Viac ako tisícročná história (VIDEO)
16 | 01 | 2023 I Milan Laca

Suzdaľ je jedným z najkrajších ruských miest vo Vladimirskom regióne.

Je to mestská rezervácia, ktorá je staršia  ako tisíc rokov. Suzdaľ je mesto-múzeum. Je tam veľa pamiatok z histórie Ruska, ako aj starobylých stavieb, ktoré sa zachovali neporušené. Sú tam jedinečné chrámy a objekty drevenej architektúry. Zaujímavosťou je, že v Suzdali zároveň nie je ani jeden priemyselný podnik, čo z neho robí ekologické miesto.

História Suzdaľu

Prvá zmienka o Suzdale pochádza v roku 999 v Novgorodskom kódexe. Povesť sa spája s povstaním sedliakov v roku 1024. Už vtedy bol Suzdaľ pomerne veľkým mestom. V 11. storočí tam  postavili pevnosť, vo vnútri ktorej vyrástol chrám  Nanebovzatia Panny Márie a potom kláštor Dmitrija Thessalonica. Rozkvet Suzdaľu bol počas  vlády kniežaťa Jurija Dolgorukého. V tomto čase sa stal centrom Rostovsko-Suzdaľského kniežatstva. Prúdili tam obchodníci a remeselníci.  V 13. storočí sa stal hlavným mestom rovnomenného kniežatstva.

Peterhof - veľkolepé cárske dielo(VIDEO)
Mesto Peterhof, história, vojna, čo si pozrieť Peterhof je jedným z popredných a najzaujímavejších palácových a parkových komplexov na svete. Celosvetovú slávu si získal vďaka svojim jedinečným palácom, parkom a fontánam. Je súčasťou... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Milan Laca

Suzdaľ

Tatári ničili

Počas tatársko-mongolskej invázie Suzdaľ spustošili a vypálili. V 14. storočí mesto stratilo svoj politický význam, stalo sa súčasťou Moskovského kniežatstva a odvtedy bolo centrom náboženstva a kultúry. V 16. storočí  v Suzdale aktívne stavali kláštory - za krátky čas ich postavili viac ako tucet. Potom tam prišli spracovatelia  striebra, lovci a maliari ikon. Až do konca 19. storočia bolo mesto významným centrom obchodu. Cez Suzdaľ smeroval tovar z Moskvy do Archangeľska a Petrohradu. V druhej polovici 20. storočia postupne získal svoju bývalú slávu a oficiálne ho uznali za  múzejné mesto.

Pamiatky Suzdaľu

Suzdaľský Kremeľ je prvým bodom v programe každého turistu. Je nemožné ho obísť. Je tam  veľa cirkevných pamiatok, Vasiljevský  kláštor, Pokrovský kláštor a Spaso-Evfimievský  kláštor. Každý z nich má svoje čaro, svoju vlastnú históriu.

Valdaj - stratený svet
Valdaj je malé ruské mesto rozprestierajúce sa medzi malebnými kopcami na brehu nádherného Valdajského jazera. Je to obľúbené centrum cestovného ruchu a rekreácie, s početnými kempingmi, penziónmi a turistickým komplexom. V roku 1990 založili v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Milan Laca

Viac sa dočítate tu:

https://wikiway.com/russia/suzdal/

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!