Sulík sa PORIADNE ODVIAZAL: Hirman PRESPAL štyri mesiace, Heger STRELIL CAPA, DOPLETENÝ Kremský
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Expert Progresívneho Slovenska pre energetiku Karel Hirman svoju úlohu nezvládol! Skonštatoval to na sociálnej sieti exminister hospodárstva Richard Sulík. Reagoval tak na chaos s vysokými zálohovými faktúrami za elektrinu pre podnikateľov. Podal si však aj premiéra dočasnej vlády Hegera a predsedu hospodárskeho výboru Petra Kremského.

PROBLÉM NIE JE DOVOLENKA, ALE ZANEDBANIE POVINNOSTÍ

Od začiatku roka začali chodiť podnikateľom zálohové faktúry za elektrinu. Vo výške až do 10 násobku ich minuloročných platieb! Vôbec nie je problém, že minister bol na dovolenke, každý potrebuje oddych, a práca ministra prináša zodpovednosť a stres. Ale celú jeseň sa na tento problém mohol pripravovať. Pritom o všetkom vedel, keďže sme na jeho riešení pracovali ešte s mojim štátnym tajomníkom Karolom Galekom a pripravená legislatíva bola súčasťou agendy, ktorú sme mu odovzdali.

EDO HEGER STRELIL CAPA

Eduard Heger sa nechal počuť, že problém je v tom, že sa podnikatelia neozvali. "Avšak o obrovských, dokonca podľa mňa až umelo nafúknutých cenách elektriny sa vedelo už od jesene 2021, teda pred 15-imi mesiacmi. Veď preto som ešte ako MH začal riešiť so Slovenskými elektrárňami dodávku elektriny pre domácnosti. Už vtedy hrozilo, že ak bublina nespľasne, budú ceny aj pre podniky gigantické," upozorňuje líder SaS.

Preto Sulík podľa vlastných slov v auguste 2022 na stretnutí, ktoré organizoval Eduard Heger (!) na Úrade vlády inicioval prípravu legislatívy, na základe ktorej by bolo možné elektrinu skonfiškovať. Túto legislatívu spolu s podpredsedom vlády Holým vypracovali a parlament ju schválil.

"Teraz tvrdiť, že podnikatelia sú na vine, lebo nepovedali, že budú mať problém so zálohovými faktúrami, je scestné. Problém teda definitívne nie je, že podnikatelia sa neozvali, ale že minister Hirman začatú robotu nedotiahol do konca," prízvukuje exminister.

NIE JE TO VTIP! Gyimesi z OĽaNO nechce dať Hegerovi z OĽaNO bianco šek
Poslanci Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO), Denisa Saková a Tomáš Valášek (obaja nezaradení) sa zatiaľ pod novú vládu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) nepodpísali. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike.... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

TOTO SME DOTIAHLI ALEBO PRIPRAVILI MY

Sulík pripomína, že keď odchádzal z ministerstva, nechal novému ministrovi na pomoc v energetickej kríze pre domácnosti aj pre podnikateľov viacero nástrojov. "Kým sme tam boli, mnohé sa nedalo realizovať, lebo ministerstvo financií blokovalo peniaze na pomoc ľuďom, a keď sme odišli, zrazu bolo všetko možné. Samozrejme, radi sme to podporili, lebo ide o krajinu a ľudí v nej."

Sulíkove nástroje na pomoc v energetickej kríze:

1. Memorandum so Slovenskými elektrárňami podpísané dňa 16.2.2022

2. Doladený návrh samotnej záväznej zmluvy, odsúhlasený SE a.s. a pripravený na podpis

3. Na Európsku komisiu zaslaný návrh zmluvy so Slovenskými elektrárňami na dodávku elektriny pre všetky slovenské domácnosti v objeme 6,15 TWh za 61,2 eur/MWh, takzvaná žiadosť o notifikáciu. EK medzičasom tento návrh odobrila a je škandalózne, že zmluva dodnes nie je podpísaná!

4. Návrhy nariadení vo všeobecnom hospodárskom záujme na dodávku lacnej elektriny aj plynu pre slovenské domácnosti prostredníctvom štátneho podniku SPP. Tieto sme do podateľne úradu vlády doručili 17.8.2022.

5. Návrh schém na motivovanie spotrebiteľov, ktorý sa dostanú k lacnej energii, aby ňou aj šetrili.

6. Schému štátnej pomoci na kompenzáciu cien elektriny pre energeticky náročný priemysel nastavenú presne v zmysle dočasného krízového rámca a odkomunikovanú aj s PMÚ.

7. Návrh zákon o núdzovom stave rozšírený o energetiku, za ktorý sme následne aj v skrátenom konaní zahlasovali v parlamente a umožňuje vo výnimočnej trhovej situácii použiť doma vyrobenú elektrinu pre domácich odberateľov za vládou určené ceny.

8. No a na záver roka, po odstavení Matoviča z rokovaní o rozpočte a dohode, že na kompenzačné opatrenia v energetike bude vyčlenených 3,5 miliardy eur, sme upravili a následne aj schválili tohtoročný rozpočet.

KAREL HIRMAN PRESPAL ŠTYRI MESIACE

Ďalej Sulík šokuje internými informáciami "A aký je dnešný stav? Zmluva so Slovenskými elektrárňami stále nie je podpísaná, spotrebitelia nie sú nijako motivovaní ani nútení energiou šetriť, schému Štátnej pomoci pre podnikateľov v boji s cenami energií hotovú v auguste zaslalo vedenie ministerstva do Bruselu 29.12.2022!"

KOCÚRKOVO V OĽaNO! Gyimesi sa ospravedlnil za Hegerov výrok, ktorý vraj Heger nikdy nepovedal!
"Pán poslanec Gyimesi sa dnes v relácii na TA3 ospravedlnil za môj údajný výrok, že občania musia trpieť vysoké ceny energií, lebo je to investícia do Ukrajiny. Je to hrubá lož!" Uviedol na sociálnej sieti poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO).... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dopletený predseda hospodárskeho výboru Kremský

"Nevyčerpaných 250 miliónov eur z minuloročného navýšeného rozpočtu, určených na kompenzáciu platieb za elektrinu v mesiacoch august a september, ostalo nateraz nevyužitých, hoci okamžite sa dali použiť pre dodávateľov, aby o túto sumu znížili zálohové platby a vyhli by sme sa tak novoročnému chaosu a zhrozeniu podnikateľov. Títo dnes nevedia, čo majú robiť. Či ukončiť svoje podnikanie, alebo nezaplatiť, ako ich k tomu vyzýva dopletený predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský. Zástupcovia MH si nad vzniknutý problém s dodávateľmi prvý krát sadli 10.1.2023 a aj to bez prítomnosti ministra," skonštatoval opozičný poslanec.

Za štyri mesiace, ktoré je Karel Hirman na úrade, dokázal podľa Sulíka v podstate len dve veci:

1. Nechať dobehnúť, čo sme mu nechali hotové alebo tesne pred dokončením (zimný energetický balíček, núdzový stav v energetike, povinné zásoby plynu, schéma štátnej pomoci...)

2. Urýchlene meniť nominantov, rýchlo ich vykopnúť, hoci mali za sebou výsledky, aké sa desaťročia predtým nepodarilo dosiahnuť.

"Žiaľ, vláda a aj minister Karel Hirman potvrdili, že medzi teóriu a praxou je sakra veľký rozdiel. Najviac ma mrzí, že na toto celé doplatia malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú cez milión ľudí," uzavrel svoj status Sulík.

Šutaj Eštok TVRDO: Heger BLÚZNI! (VIDEO)
HEGER BLÚZNI ALEBO ŽIJE V INOM VESMÍRE! Presne toto si myslí nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas) o dočasne poverenom premiérovi Eduardovi Hegerovi. Reagoval tak na tvrdenie dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktoré zaznelo... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme