PRIESKUM: Európania prestávajú USA dôverovať
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková
Od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu je čoraz viac Európanov nespokojných so vzťahmi medzi USA a EÚ. Približne 50 % Európanov verí, že kroky USA v súvislosti s ukrajinskou krízou budú mať negatívny vplyv na európsku ekonomiku, informuje Global Times.
 
Výskumné centrum Global Times vykonalo prieskum v 13 krajinách v Európe a Turecku, aby sa dozvedelo o názoroch Európanov na ich vzťahy s USA od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu vo februári 2022, ako aj o ich obavách z bezpečnostnej situácie na kontinente a energetickej a potravinovej krízy. Údaje zo 7 536 vzoriek ukazujú, že čoraz viac Európanov nie je spokojných so svojimi vzťahmi s USA a obávajú sa, že kroky USA proti Rusku budú mať negatívny vplyv na európsku ekonomiku.  

Prieskum tiež zistil, že hoci ľudí, ktorí sú „nespokojní“ so vzťahmi medzi Európou a USA, je viac ako tých, ktorí sú so vzťahmi s USA  „spokojní“, väčšina Európanov verí, že USA dominujú v transatlantických vzťahoch, a väčšina Európanov nemá dôveru k nezávislejšej a autonómnejšej stratégii, ktorá by mohla slúžiť vlastným záujmom Európy namiesto toho, aby ju ovládal Washington.

Výskumné centrum Global Times uskutočnilo prieskum v 12 rôznych jazykoch, aby pokryl osoby s trvalým pobytom vo veku 18 rokov a viac v 13 európskych krajinách a Turecku, ktoré sa nachádza na križovatke Európy a Ázie. Prieskum získal 7 536 vzoriek od 23. novembra do 22. decembra 2022 a zahŕňa 44 otázok, ktoré súvisia s bezpečnostnou situáciou v Európe a názormi na európsko-americké vzťahy, ako aj s dopadmi, ktoré priniesol rusko-ukrajinský konflikt a vnútorné a vonkajšie stratégie Európy. 

Týchto 14 krajín sú Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Taliansko, Španielsko, Poľsko, Švédsko, Belgicko, Švajčiarsko, Grécko, Maďarsko, Srbsko, Litva a Turecko. 
 
Robia si z nás žarty? POPLETENÁ Čaputová chce podporovať Zelenského bezzubú VÝZVU NA KAPITULÁCIU!
ZELENSKÉHO NÁVRH NIE JE MIEROVÝ PLÁN, ALE BEZZUBÁ VÝZVA NA KAPITULÁCIU ODSÚDENÁ NA NEÚSPECH! Začal svoj status na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. A naša popletená prezidentka ho mieni podporovať! Názor Eduarda... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková
Transatlantické vzťahy

Spomedzi účastníkov zo 14 krajín sa 39 percent z nich domnieva, že USA „dominujú“ v bilaterálnych vzťahoch s ich krajinami, a 23 percent z nich sa domnieva, že ich krajiny majú „rovné partnerstvo“ s USA a 12 percent verí, že krajiny majú „úplnú nezávislosť a autonómiu“. 

Pokiaľ ide o vzťahy medzi Európou a USA, 32 percent z nich verí, že USA dominujú vo vzťahoch medzi Európou a USA, 30 percent sa domnieva, že Európa a USA majú rovnocenné partnerstvo a menej ako 10 percent sa domnieva, že Európa je plne dominantná alebo nezávislá a autonómna vo vzťahu. 

Prieskum zistil, že v priemere 32 percent účastníkov je „nespokojných“ so vzťahmi medzi ich krajinami a USA, zatiaľ čo 39 percent je „neutrálnych“ a 29 percent je „spokojných“. Pokiaľ ide o vzťahy medzi Európou a USA, 31 percent je „nespokojných“, zatiaľ čo 40 percent je „neutrálnych“ a 29 percent je „spokojných“.

Vo všeobecnosti platí, že ľudí, ktorí nie sú spokojní so vzťahmi s USA, je o niečo viac ako tých, ktorí sú spokojní. Podľa analytikov to ukazuje, že väčšina Európanov trpí pri odpovedi na takúto otázku dilemou: Na jednej strane USA šikanujú európske krajiny a často sa miešajú do európskych záležitostí a USA využívajú ukrajinskú krízu ako príležitosť na podkopanie európskeho hospodárstva; ale na druhej strane sa Európania domnievajú, že ich krajiny sú príliš slabé alebo príliš malé na to, aby odolali obrovským krízam a geopolitickým konfliktom, takže sa musia spoliehať na vonkajšiu silu alebo superveľmoc s podobnou ideológiou a hodnotami, ktorá im zabezpečí bezpečnosť vo svete, ktorý je čoraz turbulentnejší. 

Jane Kaufman: Tí, ktorí na Ukrajine vládnu a čo sú zač. Pozadie za oponou, o ktorom médiá nepíšu
Na žiadosť hlavného predstaviteľa Ruskej ortodoxnej cirkvi, Patriarchu Kyrila, prikázal President Putin zastavenie bojov na 36 hodín od 12:00 v piatok a oslavovanie pravoslávnych Vianoc. Tieto sú oslavované podľa Juliánskeho kalendára, čo je 7.... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Diana Zaťková


Ale pokiaľ ide o otázky o budúcich vzťahoch ich krajín s USA, 30 percent z nich uprednostňuje zachovanie status quo, 28 percent z nich sa domnieva, že by mali byť bližšie k USA a 22 percent z nich si myslí, že by mali byť nezávislejšie.  

Spomedzi 14 krajín je Poľsko tou, ktorá má viac proamerických nálad, pričom 60 percent poľských účastníkov uviedlo, že sú spokojní s bilaterálnymi vzťahmi s USA, a 56 percent z nich sa domnieva, že ich krajina by mala mať užšie vzťahy s USA v budúcnosti. Viac ako 30 percent účastníkov z Francúzska (31 percent), Grécka (37 percent) a Turecka (34 percent) sa domnieva, že by mali byť v budúcich bilaterálnych vzťahoch nezávislejší. 

Analytici uviedli, že Poľsko ťaží z americkej protiruskej stratégie a má dlhodobé historické problémy s Ruskom, takže niektoré krajiny s podobnými charakteristikami ako Poľsko privítajú prítomnosť USA, aby zadržali Rusko na kontinente. Ale tie hlavné krajiny s vedúcou úlohou v EÚ a väčšími ekonomickými rozmermi ako Francúzsko a Nemecko vycítili konkurenčné časti vzťahov medzi EÚ a USA, takže viac ľudí dúfa, že EÚ by mohla byť nezávislejšia, a krajiny ako Grécko, Maďarsko, Srbsko a Turecko, ktoré majú silnejšie vzťahy s Ruskom a kultúrne sa líšia od veľkých západných mocností, budú pri rokovaniach s USA ešte opatrnejšie. 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a jeho turecký náprotivok Mevlut Cavusoglu sa stretli v Ankare 8. júna 2022. Ich diskusie sa zamerali na návrh OSN oslobodiť ukrajinské čiernomorské prístavy a umožniť vyviezť 22 miliónov ton obilia ležiaceho v silách. .Foto:VCG

Sergey Lavrov, Mevlut Cavusoglu v Ankare, Photo:VCG

O konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je práve tým problémom, ktorý Európanov v súčasnosti najviac znepokojuje. Prieskum zistil, že 33 percent účastníkov verí, že USA zohrávajú negatívnu úlohu v ukrajinskej kríze, a 28 percent z nich zistilo, že ich dojem z USA sa od vypuknutia konfliktu zhoršuje. A 49 percent účastníkov považuje reakciu USA na rusko-ukrajinský konflikt ako veľmi negatívny alebo relatívne negatívny dopad na európsku ekonomiku.  

Prieskum tiež zistil, že 26 percent účastníkov sa domnieva, že európske krajiny „nie sú múdre“, keď nasledujú USA a sankcionujú Rusko kvôli ukrajinskej kríze, zatiaľ čo 23 percent uviedlo, že európske krajiny sú nútené zapojiť sa a 24 percent uviedlo, že sankcie sú "múdre". 

V krajinách ako Grécko, Maďarsko, Srbsko, Taliansko a Turecko je očividne viac ľudí, ktorým sa nepáči úloha USA v kríze, ako tých, ktorí sú proamerickí, a analytici uviedli, že niektoré z týchto krajín sú členmi EÚ a Srbsko žiada pre členstvo v EÚ, kým Turecko je členom NATO, takže budú do určitej miery zohrávať osobitnú úlohu v trojstranných vzťahoch EÚ, USA a Ruska.

Kremeľ povedal JASNE: TOTO sa stane s TANKAMI, ktoré Británia dodá Ukrajine
Londýn oficiálne priznal, že má v úmysle poslať na Ukrajinu 14 tankov Challenger. Ako sa uvádza v tlačovej správe úradu britského premiéra, robí sa to s cieľom pomôcť Ukrajine „využiť výhodu, vyhrať túto vojnu a zabezpečiť trvalý mier“. Vzápätí... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Ivan Mihale


Zhang Chao, odborník z Inštitútu európskych štúdií pri Čínskej akadémii sociálnych vied, v nedeľu pre Global Times povedal, že rusko-ukrajinský konflikt poskytuje nové stimuly pre rozvoj európsko-amerických väzieb a prieskum odráža, že hoci väčšina Európanov nie je spokojná s úlohou USA v Európe, súčasná situácia ich prinútila zblížiť sa s USA a prieskum tiež ukazuje, že väčšina Európanov vycítila škody spôsobené protiruskými sankciami. 

Výsledky prieskumu odrážajú úsudok európskej verejnosti na základe aktuálnej situácie, povedal v nedeľu pre Global Times Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií. "Keďže cítia, že hrozba je priamo pred nimi a majú silný pocit krízy, nemožno od nich očakávať, že budú myslieť na budúcnosť absolútne rozumným spôsobom alebo samostatne riešiť krízu v núdzovom stave," vysvetlil Cui.

Pokiaľ ide o to, do akej miery môže súčasná verejná mienka ovplyvniť budúce vzťahy medzi Európou, USA a Ruskom, Cui povedal, že dopad bude závisieť od toho, ako sa konflikt skončí a ako USA a NATO využijú súčasnú verejnú mienku.

Cui povedal, že je veľmi náročné predpovedať budúci vývoj vzťahov medzi EÚ, USA a Ruskom, ktoré môžu byť ovplyvnené situáciou na bojisku, diplomatickým dopadom, ako aj výmenou záujmov. "Napríklad, ak by sme mali najprv prímerie, verejnosť by mohla mať tendenciu riešiť problém diplomatickým spôsobom, a nie sústrediť sa na bezpečnostný problém. Preto by sa mohla menej spoliehať na USA a NATO."

Prieskum zistil, že 37 percent účastníkov spomedzi 14 krajín verí, že rusko-ukrajinský konflikt sa skončí v roku 2023. 

Top 20 najstrašidelnejších momentov Zelenského PR
Zástupná vojna impéria USA na Ukrajine má veľa ohromujúcich prípadov imperialistickej sociopatie, propagandistickej drzosti a nehanebných novinárskych nekalých praktík, ale jeden z najstrašidelnejších a najponižujúcejších aspektov celosvetovej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme