Valdaj - stratený svet
13 | 01 | 2023 I Milan Laca

Valdaj je malé ruské mesto rozprestierajúce sa medzi malebnými kopcami na brehu nádherného Valdajského jazera. 

Je to obľúbené centrum cestovného ruchu a rekreácie, s početnými kempingmi, penziónmi a turistickým komplexom. V roku 1990 založili v blízkosti Valdaja Národný park, na ochranu prírodného komplexu jazera a lesov.  

Jazero

Jazero Valdaj patrí medzi desať najčistejších na svete.  Ostrovy, ktoré sa tiahnu v reťazci, na jednom z ktorých stojí kláštor, rozdeľujú jazero na dva úseky - Valdaj a Dolgoborodskyj.  V strede jazera je ostrov Selvitskyj. Z Iverského kláštora, založeného v 17. storočí patriarchom Nikonom, sa zachovalo niekoľko pôvodných stavieb: Katedrála Nanebovzatia Panny Márie, chrám  Jakuba Borovičského, Katedrála Zjavenia Pána a chrám  Michala Archanjela.  

Jakutsk: Mesto, kde by ste nechceli zimovať
Jakutsk je najväčšie mesto na svete postavené na permafroste. Je hlavným mestom Republiky Sacha. Región je bohatý na prírodné zdroje. Ťaží sa tu zlato, diamanty, ropa, plyn, ale aj mnohé drahé kamene a nerasty. Je to tiež veľké kultúrne... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Milan Laca

Mesto 

Okrem toho sa v meste zachovalo mnoho krásnych šľachtických komplexov. Napríklad Peretno je unikátnym príkladom „dreveného klasicizmu“, konca 18. storočia. Ozerki je bývalý majetok V. I. Gressera. S ním je spojená tvorivá biografia vynikajúceho ruského skladateľa Nikolaja Rimského-Korsakova. Gory sú jedným z najväčších kaštieľskych komplexov 19. storočia. Dodnes sa zachovalo len niekoľko hospodárskych budov.

Kláštor Valdai Iversky

Na ostrove Selvitskyj,  pri jazere Valdaj sa nachádza kláštor Valdaj Iverskyj Bogorodičskyj Svjatoozerskyj, ktorý v roku 1653 založil metropolita Nikon z Novgorodu, ako obraz iberského kláštora na gréckom ostrove Athos.  V súčasnosti sa na rozsiahlom území kláštora nachádza niekoľko chrámov a kaplniek, či zvonica.

Z histórie

Prvá zmienka o Valdaji pochádza z roku 1495. Staroveké legendy  hovoria, že  na brehu jazera žil mladý muž úžasnej krásy - kováč Valda. Pri východe slnka sa išiel umyť k jazeru a keď voda, ktorá odpočívala celú noc uvidela jeho krásnu tvár, spenila sa, začala sa báť, špliechala vlny na breh a opakovala: „Valda, Valda…“. Ľudia teda začali vodu a osadu na brehu nazývať Valda, potom Valdaj. V jazyku Suomi sa môžete stretnúť so slovom „valta“, čo znamená „moc“, „sila“.  V prvej polovici 16. storočia vybudovali pozdĺž brehu jazera Valdaj letnú cestu z Moskvy do Novgorodu. V 16. storočí patril Valdaj cárskemu dvoru a nazýval sa palácovou dedinou. V roku 1573 mala obec 40 domácností, o desať rokov neskôr 94 „obchodníkov a remeselníkov“.  Po ďalších 30 rokoch už 114 domácností. V máji 1770 prijala cisárovná Katarína II. výnos premene obce na mesto.  Väčšina mešťanov sa zaoberala remeslami, poľnohospodárstvo bolo v pozadí. Tým sa Valdaj výrazne odlišoval od ostatných okresných miest provincie.

Valdaj

Viac sa dočítate tu:

https://wikiway.com/russia/valday/

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!