Jakutsk: Mesto, kde by ste nechceli zimovať
11 | 01 | 2023 I Milan Laca

Jakutsk je najväčšie mesto na svete postavené na permafroste. 

Je hlavným mestom Republiky Sacha. Región je bohatý na prírodné zdroje. Ťaží sa tu zlato, diamanty, ropa, plyn, ale aj mnohé drahé kamene a nerasty. Je to tiež veľké kultúrne regionálne centrum, ktorého originalitu určuje mnohonárodnostné zloženie jeho obyvateľstva. Jakutsk je snehová rozprávka, ktorá sa objavila vďaka politickým väzňom, minerálom a peňažnému kapitálu.

Malé hlavné mesto......

Jakutsk má štatút hlavného mesta Republiky Sacha, najväčšieho subjektu Ruskej federácie. Zaberá viac ako 3 milióny km², je najväčší na svete. Jeho územie presahuje napríklad rozlohu Argentíny. Mestský obvod Jakutsk zahŕňa 11 osád, v hlavnom meste republiky žije asi 300 000 ľudí.

Krutá príroda

V zime tu vládnu tuhé arktické mrazy, v lete je horúco ako v Siči.  Permafrost a zvláštne klimatické podmienky vytvorili v regióne jedinečné ekosystémy.

Zima v Jakutsku

Čo ponúka? 

Hlavnými atrakciami Jakutska sú veľká sibírska rieka Lena a zázraky, ktoré na jej brehoch vytvorila príroda. Je to slávna rezervácia Lenské stĺpy  a pohyblivé piesočnaté hory Tukulan, tajomné jaskyne, krasové jaskyne a ľadovce, ktoré sa v lete neroztápajú, malebné ostrovy a oveľa viac. 

Z histórie

Prví ľudia sa v týchto končinách usadili už v staroveku. V roku 1982 tam objavili archeológovia primitívne nástroje vyrobené z kremíka a ľudské pohrebiská, staré asi 370-450 tisíc rokov. Našli aj pozostatky mamutov, nosorožcov, srstnatých zubrov, ktorých lovili primitívni obyvatelia týchto miest. Niektoré z nájdených nástrojov sú nápadne podobné tým, ktoré sa našli na najstarších prehistorických náleziskách sveta v Afrike.  

Povojnové Čečensko (VIDEO)
Groznyj je mesto v Ruskej federácii, hlavné mesto Čečenska. Prežilo dve občianske vojny, takmer ho úplne zničili v dôsledku bojov. Od začiatku 21. storočia ho aktívne obnovujú. Po veľkých investíciách v Groznom vznikajú moderné obytné štvrte,... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Milan Laca

A ešte...

25. septembra roku 1632 nariadil vodca kozáckeho oddielu Jenisej Pjotr ​​Beketov, vyrúbať stromy, rúbať polená a postaviť opevnenie na brehoch Leny, ktoré sa stalo známym ako Lensky, alebo Jakutské väzenie. Rozrástlo sa na obchodné a vojenské mesto. Stalo sa základňou vojenských výprav ruských vojsk, ktoré v 17. – 18. storočí smerovali na dobytie východnej Sibíri, Prímoria a Čukotky. Usadili sa tu obchodníci, ktorí kupovali kožušiny od miestnych lovcov. V nasledujúcich storočiach sa Jakutsk  stal nudným miestom vyhnanstva pre nepohodlných ľudí a zločincov. Koncom 19. storočia v regióne vypukla „zlatá horúčka“. V 50. rokoch minulého storočia Jakutsko ohromilo svet svojimi nespočetnými pokladmi. Našli  tu veľké ložiská diamantov.  V posledných desaťročiach tam  prepukla „mamutia horúčka“. Ceny za kly pravekých slonov dosahujú astronomické výšky. Celé Jakutsko je posiate pozostatkami mamutov.   

Viac sa dočíítate tu

https://wikiway.com/russia/yakutsk/

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!