JUDr. Drgonec: Autorkou výroku o "drahom referende" bola už Brigita Schmőgnerová (VIDEO)
14 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Emeritný ústavný sudca Ján Drgonec nevylučuje, že tu počas referenda budú snehové záveje. Vláda je podľa neho schopná nejakým spôsobom ich sem dopraviť len preto, aby bolo referendum neúspešné.

Aj toto s iróniou povedal v podkastovom štúdiu Mimi Šramovej. Okrem toho prezradil, prečo sú vládni politici od začiatku, rovnako, ako prezidentka, naladení proti referendu a jeho organizovanie bolo bojom aj pre Fica. Vysvetlil tiež rozdiel medzi plebiscitom a referendom, aj to, prečo referendum nenahráva práve Ficovi a že ani mediálna antikampaň nie je náhodná.

Záľahy snehu sú irónia, ale...

"Od 3. novembra 2022, kedy bolo vyhlásené referendum, vládni politici nerobia nič iné, než bojkotujú referendum, ako to len ide. Napríklad Igor Matovič už v ten deň ubezpečil divákov, že on sa takého referenda určite nezúčastní," upozornil docent Drgonec. Pripomenul tiež vyjadrenie Juraja Šeligu o referende, ako o Ficovej hre.

https://www.hlavnydennik.sk/kategoria/slovensko#google_vignette

Najvyššia forma demokracie

"Referendum je ústavný prostriedok, ktorým sa dáva voličom príležitosť rozhodnúť. Zdôrazňujem, rozhodnúť. Nie vyjadriť sa, ale rozhodnúť o veciach verejného záujmu," vysvetľuje Ján Drgonec. Na príklade Švajčiarska ukazuje, že v referendách rozhodujú o celkom bežných záležitostiach.

"Na Slovensku existujú slová o demokracii, existujú vety o demokracii, ale neexistuje demokracia. Tá sa v skutočnosti začína až tam, kde o veciach verejného záujmu rozhodujú ľudia," objasňuje bývalý sudca Ústavného súdu. Toto referendum je podľa neho krokom k demokracii.

Prečo je im referendum proti srsti

Ján Drgonec vysvetľuje, že doteraz to fungovalo tak, že do parlamentných lavíc zasadli viac či menej inteligentní ľudia, ktorí rozhodovali o tom, ako bude Slovensko fungovať a pripomína "slávny" palec smeráckej poslankyne Lašákovej (Smer-SD). "To je skutočnosť, nie poslanecké svedomie," objasňuje doktor práv s tým, že "hlasovanie nezáleží od kvality návrhu ale od toho, ako je kto kúpsný." A práve toto je to, čo v referende neprichádza do úvahy. Ako hovorí JUDr. Drgonec: "Štyri milióny ľudí si predsa nekúpite."

Referendum, či plebiscit?

Tieto dva pojmy si ľudia často zamieňajú, preto ich JUDr. Drgonec veľmi jednoducho vysvetlil.

"Referendum je prostriedok, kde rozhodujú voliči a to narúša zabehnutý mechanizmus. V súčasnosti je prijímanie zákonov o koaličných a opozičných dohodách. Plebiscit je iný ústavný prostriedok. Referendum je záväzné rozhodovanie voličov o predmetnej otázke. Plebiscit je nezáväzné vyjadrenie,"vysvetľuje doktor práv. Plebiscit je konzultácia s obyvateľstvom, referendum je rozhodnutie obyvateľstva.

IVRA a JDS navrhujú, aby bolo právo na teplo, elektrinu a vodu zakotvené v Ústave SR
Čoraz viac občanov Slovenska sa prepadáva do stavu chudoby. Alarmujúcu situáciu si uvedomujú aj Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík (IVR) a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS). Obe organizácie prezidentke SR Čaputovej navrhujú prvé... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Toto referendum nemá "nahrať" Ficovi

JUDr. Drgonec upozorňuje, že každé jedno referendum je rozhodnutím aj do budúcnosti, bez ohľadu na to, koho sa aktuálne týka. Preto aj Robert Fico podľa neho musel zviesť sám so sebou vnútorný boj, či sa mu vôbec oplatí ísť do tohto referenda, pretože v budúcnosti sa rozhodnutie celkom pokojne môže týkať aj prípadnej jeho vlády.

Prokuratúra nerobí nič

Ján Drgonec kritizuje vládu, že sa správa, ako keby sa nekonalo žiadne odvolávanie - minister Matovič už po odvolaní vlády ponúkal akože odstúpi a premiér Heger obchádza poslancov, aby nanovo vyskladal 76-tku, ktorá by ho podporila.

"A naša generálna prokuratúra na čele s doktorom Žilinkom nerobí nič, ako keby sa nič nedialo," nerozumie doc. Drgonec. "Zo všetkých nás, obyvateľov Slovenska, si robia ťažkú srandu, to je nehorázna drzosť."

Výrok o drahom referende je tiež len plagiát

Ján Drgonec pripomína, že autorkou výroku, že referendum je drahá záležitosť, je niekdajšia ministerka financií Brigita Schmőgnerová, ktorá ho použila proti prvému referendu, ktoré sa malo na Slovensku konať.

"Referendum, pred ktorým stojíme, má vyjsť na 10,4 milióna eur, čo je na prvý pohľad veľmi vysoká suma. Predpokladám, že dôchodcovia vyštartujú s tým, ako by sa za túto sumu dali zvýšiť dôchodky. No nie, vážení spoluobčania, nepleťte sa. Tých desať miliónov, keby sa ušetrilo, naša dobrá vláda ich určite nevynaloží na zvyšovanie dôchodkov," uvádza veci na pravú mieru ústavný právnik. Ako názorný príklad použil celonárodné "testovacie manévre" na jeseň 2020, čo vyšlo na sto miliónov... Pri nákupe vakcín sa podľa Drgonca pre istotu čísla ani neuvádzajú.

Farkašovský: Už ani strojca ATÓMOFKY sa na to nemôže pozerať!
Chaos a zmätok stále valcujú Slovensko... Nemá to konca. Dočasnú vládu nechce 82 % občanov. Parlament jej jasne vyslovil nedôveru. Vláda padla, no aj tak sa zubami nechtami drží koryta. Bez akejkoľvek hanby. Týmto konštatovaním začal svoj najnovší... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Prezidentka je proti demokracii

"Prezidentka sa k referendu nevyjadruje a neurobila tak ani v novoročnom príhovore zámerne, pretože referendum sa jej nehodí. Veď všetko, čo v súvislosti s referendom robila, bolo namierené proti referendu," hovorí JUDr. Drgonec a pripomína všetky prezidentkine prešľapy v súvislosti s referendom.

Mediálna antikampaň

Docent Drgonec pripomína, že referendu nie sú naklonené ani médiá.

"Po prvé, vyberajú si ľudí, ktorí sú ochotní tvrdiť, že referendum za nijakých okolností a potom rozširujú, čo sa dá rozšíriť, ako informácia, no v skutočnosti je dezinformácia. To mainstreamové médiá robia veľmi ochotne," domnieva sa Ján Drgonec.

Nič nie je náhoda

Aj termín prvého zasadnutia NR SR (24. január) a termín, ktorý dala Eduardovi Hegerovi prezidentka na zostavenie novej vlády sú veľmi presne načasované - až po referende. Ján Drgonec si myslí, že keby sa referendum konalo po nich, tak by prilákalo ďaleko viac ľudí.

"Ale keď to bude po referende, teda bez možnosti čokoľvek vláde spočítať," uzatvára JUDr. Ján Drgonec.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!