IVRA a JDS navrhujú, aby bolo právo na teplo, elektrinu a vodu zakotvené v Ústave SR
13 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Čoraz viac občanov Slovenska sa prepadáva do stavu chudoby. Alarmujúcu situáciu si uvedomujú aj Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík (IVR) a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS). Obe organizácie prezidentke SR Čaputovej navrhujú prvé tohoročné opatrenia na boj proti chudobe. O zmenu Ústavy SR požiadajú aj politické strany, ktoré by ju mali navrhnúť na najbližšej parlamentnej schôdzi.

Michal Kotian, predseda JDS upozornil na stretnutie s prezidentkou. Jeho záverom bolo vytvorenie odborného orgánu, ktorý by sa venoval tejto problematike. Martin Halás (IVRA) hovorí o tom, že právo na teplo, elektrinu a vodu by malo byť zakotvené v Ústave. O tom, že na Slovensku má čoraz viac ľudí problém s platením účtov, hovoria už aj prvé prieskumy, len premiér odvolanej vlády tvrdí, že vláda pomáha.

Michal Kotian

“Jednota dôchodcov na Slovensku ešte na stretnutí koncom roka 2022 požiadala pani prezidentku Zuzanu Čaputovú na vytvorenie odborného orgánu na boj s chudobou. Minulý rok prepadlo do chudoby skoro 200 tisíc seniorov a ich počet dosiahol celkovo pol milióna. Valorizácia, automat na zvýšenie dôchodkov, ktorý prijala ešte bývalá vláda, pomôže tento rok 2023 významne pri boji s chudobou seniorov. Stále však budeme mať seniorov, ktorí žijú osamotene, s minimálnymi dôchodkami či s príjmom pod hranicou chudoby. Potrebujeme účinné opatrenia na pomoc nielen seniorom na úrovni ústavných práv. Navrhujeme preto, aby bolo povinnosťou štátu zabezpečiť teplo, elektrinu či vodu v dostupnej cene. Nehovoríme tu iba o bezdomovcoch, ale o všetkých, ktorí sa môžu bezdomovcami z dôvodu vysokých cien stať. Alebo zostanú vo svojich príbytkoch bez tepla, elektriny či vody. Takéto opatrenie pomôže každému,” píše sa v spoločnom vyhlásení.

Michelko: Čaká nás TAKÉTO PANOPTIKUM na čele s Hegerom?
Situačná správa ku kríze: Špekulácie okolo novej 76-ky dostávajú jasné kontúry. Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti spisovateľ, publicista a politológ Roman Michelko. Názor Romana Michelka prináša redakcia HD v plnom... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Martin Halás

“Navrhujeme pani prezidentke ale aj poslancom NR SR aby navrhli do Ústavy v čo najkratšom čase ústavné právo občanov na teplo, elektrinu a vodu. Pre niekoho možno banálna vec, avšak vysoké účty a zdražovanie sa stali realitou minulého a tohto roka. Vláda sľubovala, že sa nebudú energie zdražovať. Toto už po pár dňoch neplatí a doplatia na to ako vždy tí najchudobnejší. Navrhujeme preto, aby ľudia nezostali po nezaplatení vysokých účtov za energie, teplo či vodu bez týchto komodít, ale boli chránení. Tak ako máme ústavné práva na zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, dôstojný život či primeraný príjem, mali by mať občania ústavne právo na základné životné komodity súvisiace s bývaním v rámci ich finančnej primeranosti a dostupnosti. Ako príklad môžem uviesť viac ako 220 tisíc poberateľov invalidných dôchodkov. Priemerný invalidný dôchodok bol v roku 2022 menej ako 300 EUR mesačne. Pre týchto ľudí je nárast 15% v energiách likvidačný. Všetci potrebujú takúto ochranu. Okrem domácností by mali tejto ochrane podliehať aj tzv. služby vo verejnom zaujme štátu ako zdravotníctvo, vzdelanie či sociálne služby. Je to prvé opatrenie, ktoré spoločne navrhujme pre boj s chudobou. Veríme, že toto opatrenie nájde odozvu,” uvádza spoločné vyhlásenie.

Opatrenia - sme s nimi spokojní?

Len 33 percent respondentov z celej EÚ je spokojných s opatreniami národných vlád a Únie na zmiernenie rastúcich cien potravín či energií. So slovenskou vládou je v tejto oblasti spokojných iba 16 percent opýtaných a s opatreniami na úrovni EÚ 24 percent Slovákov. Obavy pritom má až 95 percent obyvateľov Slovenska.

Pri kom ale stoja?

"Od začiatku vojny na Ukrajine vláda pracovala na opatreniach, aby naši občania boli v čo najmenšom rozsahu zasiahnutí jej následkami. Prudká inflácia, nárast cien potravín či energetická kríza boli výzvy, ku ktorým sme pristúpili so všetkou vážnosťou a zodpovedne. Opatrenia, ktoré sme priniesli ešte v minulom roku na ochranu slovenských domácností a firiem, platia," napísal odvolaný predseda vlády na sociálnej sieti.

Prieskum hovorí JASNE: Slováci NEVLÁDZU platiť bežné účty! Heger ASI VTIPKUJE: Stojíme pri vás a POMÁHAME
Rastúce životné náklady sú najnaliehavejším problémom pre 93 percent obyvateľov EÚ a pre 95 percent Slovákov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra, ktorého výsledky zverejnil vo štvrtok Európsky parlament (EP), a informovala o tom TASR.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme