VIDEO: Ruské útočné vrtuľníky Mi-28NM v akcii
12 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Nové ruské útočné vrtuľníky Mi-28NM boli po prvý raz spozorované nad zónou špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

10. januára sa na internete objavili zábery zobrazujúce dva Mi-28NM letiace pozdĺž frontovej línie. Jeden z vrtuľníkov bol vyzbrojený ľahkou multifunkčnou raketou (LMUR), známou aj ako Izdeliye 305. Raketa bola nabitá na dvojitom odpaľovacom zariadení APU-L.

Mi-28NM je najnovšou modernizáciou útočného vrtuľníka Mi-28. Modernizácia zahŕňa výkonné motory VK-2500P, vylepšené listy rotora, nový systém riadenia paľby a palubný rádioelektronický systém spracovania údajov. Hlavnou výzbrojou modernizovaného vrtuľníka je raketa LMUR.

Video Mi-28NM

Ach, ten zapadákov.....(VIDEO)
Kazaň, mesto stratené pri Volge... Starovekú Kazaň, ktorá oslávila svoje milénium v ​​roku 2005, často nazývajú tretím hlavným mestom Ruska. Toto mesto, jedno z desiatich najväčších v krajine, si vyslúžilo povesť najrýchlejšie rastúceho... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Milan Laca

Multifunkčné rakety LMUR

Raketa je vybavená inerciálnym navigačným systémom s podporou GLONASS, optickým termovíznym navádzacím zariadením a obojsmerným zabezpečeným dátovým spojením. Maximálny dosah rakety je údajne 15 kilometrov. Je vyzbrojená vysoko výbušnou hlavicou s hmotnosťou 25 kg. Ruská armáda používa rakety LMUR proti silám Kyjeva od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine. Bolo to však prvýkrát, čo boli vrtuľníky Mi-28NM spozorované v blízkosti frontovej línie.

Za zmienku stojí, že raketa LMUR môže byť odpálená aj z modernizovaných vrtuľníkov Mi-8MNP-2 a Ka-52M. Pozemné odpaľovacie zariadenie pre rakety bolo tiež vo vývoji.

Modernizácia pokračuje

Ruská armáda v súčasnosti pracuje na modernizácii takmer všetkých svojich útočných vrtuľníkov. Minulý rok bol schválený plán modernizácie všetkých vrtuľníkov Mi-28N na štandard NM. Prebieha aj výroba Ka-52M. Prvá várka bola doručená začiatkom tohto mesiaca.

Jakutsk: Mesto, kde by ste nechceli zimovať
Jakutsk je najväčšie mesto na svete postavené na permafroste. Je hlavným mestom Republiky Sacha. Región je bohatý na prírodné zdroje. Ťaží sa tu zlato, diamanty, ropa, plyn, ale aj mnohé drahé kamene a nerasty. Je to tiež veľké kultúrne... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!