Exporadca vlády USA Christian Whiton: Ako možno VYRIEŠIŤ ukrajinskú krízu? Je čas, aby Washington KONAL!
07 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Je čas, aby Washington zvážil priame rokovania s Moskvou! O ukončení vojny na Ukrajine v blízkej budúcnosti bude musieť Washington rokovať priamo s Moskvou. Čím skôr to urobí, tým lepšie. A ak Bidenova administratíva nie je ochotná urobiť tento krok, možno by republikáni mohli konečne vytvoriť zahraničnú politiku, ktorá sa bude líšiť od politiky demokratov. Presne toto proklamuje v komentári pre National Interest vedúci pracovník Centra národného záujmu USA Christian Whiton. Whiton bol počas vlády Georgea W. Busha a Donalda Trumpa hlavným poradcom ministerstva zahraničných vecí.

Názor Christiana Whitona prináša redakcia HD v plnom znení.

Ukrajina mala zakriť poníženie USA v  Afganistane

Bidenova administratíva verí, že Ukrajina bola pre ňu dobrou témou, ktorá pomohla zakryť poníženie USA v Afganistane a ďalšie sklamania na celom svete. Tento konflikt však zostáva, aby som si požičal citát od generála Omara Bradleyho: „Zlá vojna, na nesprávnom mieste, v nesprávnom čase a s nesprávnym nepriateľom“.

Amerika je v kritickom súboji s Čínou, ktorá sa snaží ovládnuť svet, ktorý by bol nútený nasledovať jej model tyranie v oblasti špičkových technológií. Vojna na Ukrajine ukázala limity ruskej konvenčnej vojenskej sily a znovu dokázala, že mnohé európske vlády nikdy nebudú dostatočne financovať svoju vlastnú obranu, ak očakávajú, že Amerika zasiahne so zbraňami a požičanými peniazmi.
Ukrajina nie je ochotná sama vážne rokovať

Aj keď jej prezident na spoločnom zasadnutí Kongresu povedal, že Ukrajina je ochotná rokovať a Moskva nie, realita je zložitejšia. Zdá sa, že ani jedna zo strán nie je pripravená urobiť územné ústupky, bez ktorých sa dohoda na základe rokovaní zdá nepravdepodobná. 

Zatiaľ čo pozícia Ukrajiny je založená na silnom morálnom argumente, Kyjev má malú schopnosť pokračovať v boji vo veľkej vojne – tým menej znovu dobyť stratené územie – bez podstatnej a pokračujúcej americkej pomoci vrátane amerických zbraní, munície, spravodajských informácií, operačného poradenstva a peňazí. 

Zelenskyj/Getty Images

Volodymyr Zelenskyj/Getty Images

Zelenskyj nie je prvý, čo prišiel s prosíkom do Kongresu
Zelenskyj nie je prvým zahraničným vojnovým vodcom s prejavom v Kongrese, ktorý je úplne závislý od podpory USA. Iracký vodca Nouri al-Maliki tak urobil v roku 2006. Afganský premiér Hamid Karzai tak urobil v roku 2004. Obaja čelili de facto alebo de iure zmene režimu – Irak k iránskej dominancii a Afganistan Talibanu – po tom, čo bola americká verejnosť a nakoniec aj Kongres unavený z otvorených, neúspešných záväzkov.
 
Najväčšou obeťou kliatby sa stal juhovietnamský prezident Ngo Dinh Diem , ktorý vystúpil v kongrese v roku 1957 počas Eisenhowerovej administratívy. Ďalší obyvateľ Bieleho domu John F. Kennedy prikývol na štátny prevrat, ktorý sa mimochodom skončil Diemovou vraždou. Vojenský záväzok USA k ťažkej veci tragicky trval ešte krvavé desaťročie a pol, no aj tak nakoniec upadol.
 
Vojne pravda naozaj prekáža
Už grécky dramatik Aischylos konštatoval, že prvou obeťou vojny je pravda. Najlepším dôkazom, že trafil klinec po hlavičke, je, že si to pripomíname dodnes, konštatuje vo svojom komentári pre denník Pravda publicista Ivan Hoffman. Názor Ivana... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Diana Zaťková
Nevyhnutný odchod Ameriky z Vietnamu stojí za zváženie pri nastavovaní americkej politiky na Ukrajine

V čase, keď minister zahraničných vecí Henry Kissinger začal s tým, čo by nakoniec vyústilo do Parížskych dohôd a stiahnutia USA, bolo jasné, že Saigon nie je ochotný rokovať s Hanojom o podmienkach, ktoré by mohol prijať, a trval na nereálnych ústupkoch, ktoré sa mu nepodarilo získať.

Kissinger viedol to, čo bolo v podstate bilaterálne rokovanie s Hanojom, pričom ťahal za sebou juhovietnamskú vládu. Nebolo to pekné – ukončenie vojen často nie je – ale tento krok bol zásadný vzhľadom na odpor verejnosti voči pokračovaniu vojny a uvedomenie si prezidenta Richarda Nixona a Kissingera, že vojna odvádza pozornosť Spojených štátov od iných a dôležitejších oblastí súťaže so Sovietskym Zväzom. 

Dnes bude musieť Washington podobne postupovať aj s vládou Ukrajiny.

Prečo? 

Zdá sa, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho vláda sú ochotní bojovať na Ukrajine dlhodobo. Rusko preukázalo, že je spokojné so „zmrazenými konfliktmi“. Fámy o tom, že Putin je v zlom zdravotnom stave alebo že má byť zosadený, sa za posledný rok opakovane ukázali ako mylné. Ruská ekonomika je v poriadku a na čele stojí jedna z najšikovnejších centrálnych bankárov Elvira Nabiullina. 

Moskva má silné stimuly pokračovať vo vojne ďalší rok do budúcej zimy, keď Európa môže čeliť ešte väčšej energetickej kríze ako dnes. Putin dúfa, že vysoké ceny energií a výpadky prúdu rozštiepia všeobecne jednotnú pozíciu Európy na podporu Ukrajiny.

Profesor Krejčí: O čom sa v NATO NEHOVORÍ
Významný český politológ profesor Oskar Krejčí pri bilancovaní uplynulého roka v rozhovore pre české Parlamentní Listy kladie otázku: „Nie je vojna na Ukrajine obdobou afganskej pasce?“ Podľa profesora nemožno vylúčiť, že tento rok bude ešte horšie... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Na rozdiel od toho, Spojené štáty majú štyri dôvody na to, aby sa teraz usilovali o dohodu:

Po prvé, Washington by sa mal zamerať na odstrašenie Číny a v súčasnosti to nedokáže dostatočne. Napríklad zbrane, ktoré Taiwan nakúpil, boli presmerované na Ukrajinu. 100 miliárd dolárov, ktoré Washington ponúkol Ukrajine, mohlo ísť do Tichomoria.

Po druhé, bez nejakého vyriešenia by tento konflikt mohol zabrániť Washingtonu, aby sa preorientoval na Čínu na dlhú dobu, takže Spojené štáty a ich spojenci budú mať zmenšujúce sa námorné a letecké prostriedky v Tichomorí a armádu, ktorá sa príliš sústredí na boje v stojatých vodách Blízkeho východu ako Sýria a európskeho prostredia ako Ukrajina. Netreba veľa odborných znalostí na odstrašenie od intenzívneho námorného, ​​vzdušného a vesmírneho boja s podobným konkurentom, akým je Čína.

Po tretie, keď sa Američania a Kongres unavia z tohto posledného záväzku, Bidenova administratíva alebo jej nástupca odreže Ukrajinu a Kyjev by mohol stratiť v porovnaní s Ruskom oveľa viac, ako keby sa začali rokovania teraz.

Po štvrté, takýto výsledok, ktorý by sa podobal neúspechom vo Vietname, Iraku a Afganistane, by oveľa viac poškodil dôveryhodnosť USA, ako dobre vyjednaná dohoda.

Chmelár: Dnes už len hlupák nevidí, že cieľom NIE JE OSLOBODIŤ Ukrajinu, ale ROZLOŽIŤ Rusko!
Putin oznámil 36-hodinové jednostranné zastavenie paľby pozdĺž celej frontovej línie od piatka 12.00 h (10.00 h SEČ) do sobotňajšej polnoci (22.00 h SEČ). Ak by bolo dodržiavané, išlo by o prvé zastavenie bojov, odkedy ruské sily 24. februára 2022... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Môže Bidenova administratíva viesť priame rokovania? 

Začiatkom by mohlo byť šomranie niektorých zamestnancov Národnej bezpečnostnej rady signalizujúce želanie Kyjeva rokovať s Moskvou. Administratíva by však mala urobiť niekoľko krokov, aby sa pokúsila o viac diplomacie s Ruskom. V súčasnosti je medzi oboma stranami menej vzťahov ako kedykoľvek od Kennedyho administratívy.

Ak Bidenova administratíva neprevezme vedenie, republikáni a prezidentskí kandidáti v Kongrese by mohli žiadať mier a uprednostniť vlastné národné záujmy, preorientovať armádu na zanedbávanú misiu odstrašovania Číny v Tichomorí a znižovania cien energií. Ktoré, či sa to niekomu páči alebo nie, bude vyžadovať viac ruskej ropy a plynu na medzinárodnom trhu.

Alebo by mohli republikáni nevysvetliteľne zachovať tú istú de facto „Europe first“ zahraničnú politiku demokratov a médií a vidieť, ako zareagujú voliči na overenú históriu únavného boja vo vojnách cudzích národov.

Mike Whitney: Plán na ROZPORCIOVANIE Ruska
"Po desaťročia sa v západných krajinách neustále podporuje myšlienka rozbitia Sovietskeho zväzu a Ruska. Bohužiaľ, sa v určitom okamihu zrodila myšlienka využiť na dosiahnutie tohto cieľa Ukrajinu. Aby sme takémuto vývoju zabránili, zahájili sme... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme