Mike Whitney: Plán na ROZPORCIOVANIE Ruska
07 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

"Po desaťročia sa v západných krajinách neustále podporuje myšlienka rozbitia Sovietskeho zväzu a Ruska. Bohužiaľ, sa v určitom okamihu zrodila myšlienka využiť na dosiahnutie tohto cieľa Ukrajinu. Aby sme takémuto vývoju zabránili, zahájili sme vlastnú špeciálnu vojenskú operáciu (SMO). Práve o to sa niektoré západné krajiny – na čele so Spojenými štátmi – usilujú; vytvoriť protiruskú enklávu a potom nás z tohto smeru ohrozovať. Zabrániť tomu je naším prvoradým cieľom." Takto na úvod svojho komentára citoval austrálsky politický analytik žijúci vo Washingtone Mike Whitney slová Vladimíra Putina.

Tu je váš geopolitický kvíz pre dnešný deň. Čo mala Angela Merkelová na mysli, keď povedala, že „studená vojna v skutočnosti nikdy neskončila, pretože Rusko nakoniec nikdy nebolo pacifikované“?

  1. Merkelová mala na mysli skutočnosť, že Rusko nikdy neprijalo svoju podriadenú úlohu v „poriadku založenom na pravidlách“.
  2. Merkelová mala na mysli skutočnosť, že ekonomický kolaps Ruska nepriniesol „poddajný štát“, v aký západné elity dúfali.
  3. Merkelová naznačila, že studená vojna v skutočnosti nikdy nebola bojom medzi demokraciou a komunizmom, ale 45 rokov trvajúcim úsilím o „pacifikáciu“ Ruska.
  4. Merkelová tým chcela povedať, že západné štáty – najmä Spojené štáty – nechcú silné, prosperujúce a nezávislé Rusko, ale servilného lokaja, ktorý robí, čo sa mu povie.
  5. Všetko z vyššie uvedeného.

Ak ste si vybrali bod 5), potľapkajte sa po chrbte. To je správna odpoveď.

MilitarySpendingMW_up

Angela Merkelová minulý týždeň potvrdila to, čo mnohí analytici hovoria už roky, že nepriateľské vzťahy Washingtonu s Ruskom, ktoré sa datujú už viac ako sto rokov, nemajú nič spoločné s ideológiou, „zlým správaním“ alebo údajnou „nevyprovokovanou agresiou“. 

Hlavným previnením Ruska je to, že okupuje strategickú oblasť sveta, ktorá obsahuje obrovské prírodné zdroje a ktorá má zásadný význam pre washingtonský plán obratu k Ázii.  Skutočným zločinom Ruska je, že už len jeho samotná existencia predstavuje hrozbu pre globalistický projekt, ktorého cieľom je rozšíriť vojenské základne USA v Strednej Ázii, obkľúčiť Čínu a stať sa regionálnym hegemónom v najbohatšom a najľudnatejšom regióne sveta.

Rusko

Toľko pozornosti sa sústredilo na to, čo Merkelová povedala ohľadom Minských dohôd, že jej znepokojujúce výroky boli úplne ignorované. Tu je krátky úryvok z nedávneho rozhovoru, ktorý Merkelová poskytla jednému talianskemu časopisu:

Minské dohody z roku 2014 boli pokusom dať Ukrajine čas. Ukrajina toto obdobie využila na to, aby posilnila, ako je dnes vidieť. Krajina z rokov 2014/15 nie je dnešnou krajinou.

Všetci sme vedeli, že ide o zamrznutý konflikt, že problém nie je vyriešený, ale práve to dalo Ukrajine drahocenný čas.“ („ Angela Merkelová: Kohl využil svoj hlas a budovanie „, Corrier Della Sera).

Merkelová otvorene priznáva, že sa podieľala na sedem rokov trvajúcom podvode, ktorého cieľom bolo oklamať ruské vedenie, aby si myslelo, že si skutočne praje mier, ale ukázalo sa, že to tak nie je. V skutočnosti  západné mocnosti zmluvu zámerne sabotovali, aby získali čas na vyzbrojenie a výcvik ukrajinskej armády, ktorá by bola použitá vo vojne proti Rusku.

Ale to už je stará správa. Zaujímavejšie je pre nás to, čo povedala Merkelová po svojich komentároch k Minsku. Tu je citát o peniazoch:

Chcem s vami hovoriť o aspekte, ktorý ma núti k zamysleniu. Je to skutočnosť, že studená vojna v skutočnosti nikdy neskončila, pretože Rusko nakoniec nikdy nebolo pacifikované.  Keď Putin v roku 2014 napadol Krym, bol vylúčený z G8. Okrem toho NATO rozmiestnilo v Pobaltí vojakov, aby demonštrovalo svoju pripravenosť zasiahnuť. A tiež my sme sa rozhodli vyčleniť 2 % HDP na vojenské výdavky na obranu. CDU a CSU boli jediné, ktoré to vo vládnom programe zachovali. Ale aj my sme mali na ruskú agresivitu reagovať rýchlejšie. („ Angela Merkelová: Kohl využil svoj hlas a budoval „, Corrier Della Sera).

prieskum

To je ohromujúce priznanie. Merkelová hovorí, že studená vojna nikdy neskončila, pretože nebol dosiahnutý primárny cieľ oslabiť (spacifikovať) Rusko do tej miery, aby nemohlo brániť svoje vlastné životné záujmy alebo premietať svoju moc za svoje hranice.  Merkelová naznačuje, že hlavným cieľom studenej vojny nebola porážka komunizmu (ako nám bolo povedané), ale vytvorenie poslušnej ruskej kolónie, ktorá by umožnila globalistickému projektu nerušene pokračovať. 

Ako vidíme na Ukrajine, tento cieľ nebol dosiahnutý; a dôvodom, prečo ho nebolo dosiahnuté, je to, že Rusko je dostatočne silné na to, aby zablokovalo expanziu NATO na východ. Stručne povedané,  Rusko sa stalo najväčšou-jedinou prekážkou globalistickej stratégie ovládnutia sveta.

Za povšimnutie stojí, že Merkelová nikde nespomína údajnú nevyprovokovanú agresiu Ruska na Ukrajine ako hlavný problém. V skutočnosti sa ani nepokúša toto falošné tvrdenie obhájiť. Skutočným problémom je, že Rusko nebolo spacifikované. Zamyslite sa nad tým. To naznačuje, že zdôvodnenie vojny je iné ako to, ktoré nám propagujú médiá. Naznačuje to,  že konflikt je vedený geopolitickými cieľmi, ktoré boli skryté za dymovú clonu „invázie“.  Komentáre Merkelovej v tomto ohľade vyčistili vzduch tým, že identifikovali skutočný cieľ: pacifikáciu.

Vojne pravda naozaj prekáža
Už grécky dramatik Aischylos konštatoval, že prvou obeťou vojny je pravda. Najlepším dôkazom, že trafil klinec po hlavičke, je, že si to pripomíname dodnes, konštatuje vo svojom komentári pre denník Pravda publicista Ivan Hoffman. Názor Ivana... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ukážeme si, že vojnu vyvolali geopolitické ciele a nie údajná agresia Ruska, ale najskôr si musíme prejsť myšlienky, ktoré k vojne vedú. Hlavným súborom zásad, na ktorých spočíva americká zahraničná politika, je Wolfowitzova doktrína, ktorej prvý návrh bol predstavený v Smernici pre obranné plánovanie v roku 1992. Tu je krátky výňatok:

Naším prvým cieľom je zabrániť opätovnému vzniku nového súpera, či už na území bývalého Sovietskeho zväzu alebo inde, ktorý by predstavoval hrozbu podobnú tej, ktorú predtým predstavoval Sovietsky zväz.  To je dominantné hľadisko, ktoré je základom novej regionálnej obrannej stratégie, a vyžaduje, aby sme sa snažili zabrániť akejkoľvek nepriateľskej mocnosti v ovládnutí regiónu, ktorého zdroje by pod konsolidovanou kontrolou stačili na vytvorenie globálnej moci.

Tu je to čierne na bielom:  Najvyššou prioritou zahraničnej politiky USA  „je zabrániť opätovnému vzniku nového súpera, či už na území bývalého Sovietskeho zväzu alebo inde, ktorý by predstavoval hrozbu, akú predtým predstavoval Sovietsky zväz“. To ukazuje, akú dôležitosť Washington a jeho spojenci prikladajú územie okupovanému Ruskou federáciou. Ukazuje to tiež odhodlanie západných predstaviteľov zabrániť akémukoľvek suverénnemu štátu v ovládnutí oblasti, ktorú USA potrebujú na realizáciu svojej veľkej stratégie.

Človek nemusí byť génius, aby si uvedomil, že premena Ruska na silný a nezávislý štát ho nielen dostala do hľadáčika Washingtonu, ale tiež výrazne zvýšila šance na priamu konfrontáciu. Jednoducho povedané, návrat Ruska medzi veľmoci ho zaradil na „zoznam nepriateľov“ Washingtonu a stalo sa logickým cieľom americkej agresie.

Čo to má spoločné s Merkelovou?

V slovách Merkelovej je implicitne obsiahnutá skutočnosť, že rozpad komunistického štátu a zrútenie ruskej ekonomiky nestačili na to, aby Rusko bolo spacifikované. V skutočnosti vyjadruje podporu extrémnejším opatreniam. A vie, aké tieto opatrenia budú: zmena režimu nasledovaná násilným rozštiepením krajiny.

MilitarySpendingMW_up

hr

výdavky-obrana

Putin si je tohto zhubného plánu dobre vedomý a mnohokrát o ňom otvorene hovoril. Pozrite sa na prvé tri minúty videa z rokovania rady Ministerstva obrany RF dňa 21. 12. 2022. Tu som vybral ten strih:

Cieľom našich nepriateľov je oslabiť a rozbiť našu krajinu. To sa deje už po stáročia… Domnievajú sa, že naša krajina je príliš veľká a predstavuje (pre nich) hrozbu, a preto musí byť oslabená a rozdelená.  Čo sa týka nás, vždy sme sa usilovali o iný prístup; vždy sme chceli byť súčasťou takzvaného „civilizovaného (západného) sveta“. A po rozpade Sovietskeho zväzu sme si mysleli, že sa konečne staneme súčasťou tohto „sveta“. Ale ako sa ukázalo, napriek všetkej našej snahe sme neboli vítaní. Naše pokusy stať sa súčasťou tohto sveta boli odmietnuté. Namiesto toho  robili všetko, čo mohli – vrátane pomoci teroristom na Kaukaze –, aby Rusko dorazili a Ruskú federáciu rozbili.“  Vladimír Putin .

Ide nám o to, že názory Merkelovej sa úplne zhodujú s názormi neokonzervatívcov. Súznie tiež s názormi celého západného politického establishmentu, ktorý sa jednomyseľne postavil za konfrontáciu s Ruskom. Navyše Národná bezpečnostná stratégia, Národná obranná stratégia a posledná správa Výskumnej služby Kongresu presunuli svoje zameranie z vojny proti medzinárodnému terorizmu na „veľmocenské súperenie“ s Ruskom a Čínou. Nie je prekvapujúce, že tieto dokumenty majú s „konkurenciou“ málo spoločného, ​​skôr poskytujú ideologické ospravedlnenie nepriateľstva s Ruskom.  Inými slovami, Spojené štáty položili základy pre priamu konfrontáciu s najväčšou svetovou jadrovou veľmocou.

Profesor Krejčí: O čom sa v NATO NEHOVORÍ
Významný český politológ profesor Oskar Krejčí pri bilancovaní uplynulého roka v rozhovore pre české Parlamentní Listy kladie otázku: „Nie je vojna na Ukrajine obdobou afganskej pasce?“ Podľa profesora nemožno vylúčiť, že tento rok bude ešte horšie... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Pozrite sa na krátku ukážku zo správy Congressional Research Service s názvom Renewed Great Power Competition: Implications for Defense – Issues for Congress:
(Obnovená veľmocenská konkurencia: Dôsledky pre obranu – otázky pre Kongres):

Cieľom USA je zabrániť vzniku regionálnych hegemónov v Eurázii. .. je politická voľba odrážajúca dva úsudky: (1)  že vzhľadom na množstvo ľudí, zdrojov a ekonomických aktivít v Eurázii by regionálny hegemón v Eurázii predstavoval dostatočne veľkú koncentráciu moci, ktorá by mohla ohroziť životne dôležité územia USA . a (2) že Eurázia nie je spoľahlivo samoregulovateľná, pokiaľ ide o prevenciu vzniku regionálnych hegemónov, čo znamená, že sa nemožno spoliehať na to, že krajiny Eurázie budú schopné zabrániť vzniku regionálnych hegemónov vlastnými krokmi, a môžu potrebovať pomoc jednej alebo viacerých krajín mimo Eurázie , aby toho boli schopné spoľahlivo dosiahnuť.

Z pohľadu USA na veľkú stratégiu a geopolitiku možno poznamenať, že väčšina ľudí, zdrojov a ekonomickej aktivity sveta sa nenachádza na západnej pologuli, ale na druhej pologuli, najmä v Eurázii.  V reakcii na tento základný rys svetovej geografia sa  americkí politici v posledných niekoľkých desaťročiach rozhodli sledovať ako kľúčový prvok národnej stratégie USA cieľ zabrániť vzniku regionálnych hegemónov v Eurázii.  Hoci tvorcovia americkej politiky často verejne výslovne neuvádzajú cieľ zabrániť vzniku regionálnych hegemónov v Eurázii, zdá sa, že americké vojenské operácie v posledných desaťročiach – ako vojnové operácie, tak každodenné operácie – boli z nemalej časti vykonávané na podporu tohto cieľa.“ ( „Obnovená konkurencia veľmocí: Dôsledky pre obranu – problémy pre Kongres“ , Kongres USA)

Znie to veľmi podobne ako Wolfowitzova doktrína, však? (Čo naznačuje, že Kongres prešiel do tábora neoconov.)

BigSergeAnnexationMW

V tomto krátkom úryvku je niekoľko vecí, ktoré stoja za zváženie:

  1. Že „cieľ USA zabrániť vzniku regionálnych hegemónov v Eurázii“ nemá nič spoločné s národnou obranou. Ide o priame vyhlásenie vojny akémukoľvek národu, ktorý úspešne využíva voľný trh na rast svojej ekonomiky.  Je obzvlášť znepokojujúce, že Čína je na zozname cieľov Washingtonu, keď sa na úspechu Číny tak významne podieľa outsourcing a offshoring amerických podnikov. Americké priemyselné odvetvia presunuli svoje podniky do Číny, aby nemusela platiť vyššiu ako otrockú mzdu. Je snáď na vine Čína?
  2. Skutočnosť, že Eurázia má viac „ľudí, zdrojov a ekonomických aktivít“ ako Amerika, nepredstavuje „hrozbu“ pre národnú bezpečnosť USA . Predstavuje iba hrozbu pre ambície západných elít, ktoré chcú využiť americkú armádu na presadzovanie vlastných geopolitických zámerov.
  3. A konečne: Všimnite si, ako autor priznáva, že vláda zámerne klame verejnosť o svojich skutočných cieľoch v Strednej Ázii. Hovorí: „Tvorcovia americkej politiky často na verejnosti výslovne neuvádzajú cieľ zabrániť vzniku regionálnych hegemónov v Eurázii, vojenské operácie USA v posledných desaťročiach – ako vojnové operácie, tak každodenné operácie – sa zdajú byť vykonávané v nemalej miere na podporu tohto cieľa.“  Inými slovami, všetky tie kecy o „slobode a demokracii“ sú len táraniny pre masy. Skutočnými cieľmi sú „zdroje, ekonomická aktivita“ a moc.

Národná bezpečnostná stratégia a Národná obranná stratégia jednoznačne označujú Rusko za faktického nepriateľa Spojených štátov. Toto je z NSS:

Rusko predstavuje bezprostrednú a trvalú hrozbu pre regionálny bezpečnostný poriadok v Európe a je zdrojom narušenia a nestability v celosvetovom meradle…

Rusko teraz predstavuje bezprostrednú a trvalú hrozbu pre medzinárodný mier a stabilitu.

Rusko predstavuje bezprostrednú hrozbu pre slobodný a otvorený medzinárodný systém a bezohľadne porušuje základné zákony medzinárodného poriadku… Toto desaťročie bude rozhodujúce pri stanovení podmienok … zvládania akútnej hrozby, ktorú predstavuje Rusko… („ The 2022 National Security Strategy “, Biely dom).

A konečne, The 2022 National Defense Strategy opakuje rovnaké témy ako ostatné; Rusko a Čína predstavujú bezprecedentnú hrozbu pre „poriadok založený na pravidlách“. Tu je krátke zhrnutie z článku na World Socialist Web Site:

Národná obranná stratégia z roku 2022… jasne ukazuje, že Spojené štáty …. považujú podmanenie Ruska za rozhodujúci krok ku konfliktu s Čínou. … Erupcia amerického imperializmu… sa čoraz viac priamo zameriava na Rusko a Čínu, ktoré Spojené štáty považujú za  hlavné prekážky na ceste k neobmedzenej nadvláde nad svetom . Americkí stratégovia už dlho považujú ovládnutie euroázijskej pevniny s jej obrovskými prírodnými zdrojmi za kľúč ku globálnej nadvláde.“ ( Dokument národnej stratégie Pentagonu sa zameriava na Čínu  , Andres Damon, World Socialist Web Site)

Paroubek NATVRDO: Ľudia už vidia, že niektoré správy médií o Ukrajine sú FANTASMAGÓRIE...
Čo je za zmenou rétoriky českej vlády o jednoznačnom víťazstve v rusko-ukrajinskom konflikte? Na túto otázku odpovedal moderátorke Jane Bobošíkovej v programe Aby bolo jasno český expremiér Jiří Paroubek. Rozhovor prinášajú české Parlamentní... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Z týchto troch strategických dokumentov vyplýva, že washingtonský BrainTrust pripravoval ideologické základy pre vojnu s Ruskom dlho predtým, než na Ukrajine padol prvý výstrel. Táto vojna teraz prebieha, aj keď jej výsledok nie je zďaleka istý.

Zdá sa, že stratégia do budúcnosti je verziou Cheneyho plánu, ktorý odporúčal rozbitie samotného Ruska, „aby už nikdy nemohlo byť hrozbou pre zvyšok sveta“. Tu je viac informácií z článku Bena Nortona:

Bývalý americký viceprezident Dick Cheney, hlavný strojca vojny v Iraku, chcel nielen rozbiť Sovietsky zväz, ale chcel tiež rozbiť samotné Rusko, aby mu zabránil znovu sa stať významnou politickou silou ... Skutočnosť, že osoba stojaca na čele americkej vlády nie príliš tajne usilovala o trvalé rozpustenie Ruska ako krajina a priamo to oznamovala kolegom, ako je Robert Gates, čiastočne vysvetľuje agresívny postoj, ktorý Washington zaujal voči Ruskej federácii po rozpade ZSSR.

Skutočnosť je taká, že  americké impérium jednoducho nikdy nedovolí, aby Rusko spochybnilo jeho jednostrannú nadvládu v Eurázii,  a to napriek tomu, že vláda v Moskve obnovila kapitalizmus. Preto nie je prekvapujúce, že Washington úplne ignoruje bezpečnostné obavy Ruska, porušuje svoj sľub, že po zjednotení Nemecka nerozšíri NATO „ani o piaď na východ“, a obklopuje Moskvu militarizovanými protivníkmi, ktorí sa pekelne snažia o jej destabilizáciu.“ („ Bývalý viceprezident Dick Cheney potvrdil, že cieľom USA je rozbiť Rusko, nielen ZSSR „, Ben Norton, Multipolarista).

Rozdelenie Ruska na niekoľko menších štátov je už dlho snom neokonzervatívcov. V súčasnej dobe je rozdiel v tom, že rovnaký sen zdieľajú politickí vodcovia na celom Západe. Nedávne komentáre Angely Merkelovej podčiarkujú skutočnosť, že západní vodcovia sú teraz odhodlaní dosiahnuť nerealizované ciele studenej vojny. Ich úmyslom je využiť vojenskú konfrontáciu na ovplyvnenie politického výsledku, o ktorý sa usilujú, čo predstavuje značne oslabené Rusko neschopné blokovať projekciu moci Washingtonu v Strednej Ázii. Viac nebezpečnejšiu stratégiu si možno len ťažko predstaviť.

Zdroj: cz24news

Chmelár: Dnes už len hlupák nevidí, že cieľom NIE JE OSLOBODIŤ Ukrajinu, ale ROZLOŽIŤ Rusko!
Putin oznámil 36-hodinové jednostranné zastavenie paľby pozdĺž celej frontovej línie od piatka 12.00 h (10.00 h SEČ) do sobotňajšej polnoci (22.00 h SEČ). Ak by bolo dodržiavané, išlo by o prvé zastavenie bojov, odkedy ruské sily 24. februára 2022... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme