Darujú ukradnuté?
04 | 01 | 2023 I Milan Laca

Bloomberg: Nemecko môže zhabať ruské majetky v prospech Ukrajiny, ak spojenci urobia to isté.

Vláda kancelára Olafa Scholza "podporuje žiadosť Kyjeva o reparácie. Zatiaľ však nezaujala oficiálne stanovisko ku konfiškácii ruského majetku". Nemecko zvažuje možnosť využiť zmrazené aktíva Ruskej federácie na obnovu Ukrajiny, ak tak urobia aj jeho spojenci. Informovala o tom agentúra Bloomberg, s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podporujú to...

Nemecká vláda, podľa agentúry "podporuje žiadosť Ukrajiny o reparácie". Podľa agentúrnych zdrojov je Berlín „otvorený použitiu miliárd eur zo zmrazených ruských aktív na obnovu Ukrajiny, ak sa podarí odstrániť právne ťažkosti a spojenci urobia to isté“.

Máme politika roka! Zvláštne počty...
Poliaci vyhlásili Zelenského za politika roka vo svete, Dudu v Poľsku. "Väčšina poľských občanov" označila za politika roka vo svete ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V ich vlasti to bol prezident Andrzej Duda. Vyplýva to z prieskumu... Čítať ďalej
03 | 01 | 2023 | Milan Laca

Rusi musia platiť!

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Burbocková, podľa zdrojov agentúry Bloomberg, trvá na tom, aby „Rusko zaplatilo škody spôsobené Ukrajine“. Považuje za potrebné skonfiškovať aspoň časť zmrazených ruských aktív. Minister financií Christian Lindner však zastáva „opatrnejší“ postoj. Verí, že prípadná konfiškácia majetku ruskej centrálnej banky, by vytvorila nebezpečný precedens a vyvolala by právne problémy pre európske krajiny a ich spojencov.

Zhabali im majetok

Ako v polovici decembra informovala agentúra DPA, s odvolaním sa na údaje nemeckej vlády, tamojšie úrady zmrazili majetok ruských fyzických a právnických osôb, na ktoré sa vzťahovali európske sankcie, vo výške 5,046 miliardy eur.  

Šéf NATO vyzval Západ, aby zvýšil výrobu zbraní pre Ukrajinu
Západní spojenci musia v nadchádzajúcich mesiacoch zvýšiť výrobu zbraní, aby plne zabezpečili zásobovanie Ukrajiny vo vojne proti Rusku, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Počas bojov na Ukrajine sa podľa Stoltenberga spotrebúva... Čítať ďalej
01 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!