Máte domácu udiareň? Na TOTO dávajte POZOR!
28 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Kým "padala vláda", do parlamentu sa dostal návrh zákona, ktorý mieni obmeniť okrem iného aj výrobu domácich údenín z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Údenie mäsových výrobkov je historicky v našich zemepisných šírkach jednou z najpoužívanejších foriem konzervácie. 

Cieľom tohto zákona podľa jeho predkladateľov je znižovanie celkového množstva emisií vypúšťaných do ovzdušia, regulácia zápachu šíreného vzduchom a celkové zvyšovanie ochrany čistoty ovzdušia. A pôvodne nemalo ísť len o udiarne, problémom sú aj domáce piecky, či krby - mestá a obce by mali riadiť aj ich používanie. Takmer stovku pripomienok k návrhu podal poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina). 

Kompetencie dostanú obce. Čo budú môcť komu zakázať

„Malý zdroj znečisťovania ovzdušia sa rozumie do 0,1 MW, nebude podliehať kontrole obce, pokiaľ to je mimo riadneho stavebného konania. V prípade rekonštrukcie platia pravidlá, ako pri iným stavebných úpravách, čiže je povinnosťou ich nahlásiť obci. Obmedzenia na spaľovanie tuhých druhotných palív sa týka obmedzenia spaľovania nekvalitných druhov palív ( rôzny uhoľný prach, hnedé energetické uhlie, uhoľné kaly, odpad…. ) Toto opatrenie je potrebné z hľadiska ochrany ovzdušia,“ vysvetľuje pre Nitra noviny Jaroslav Karahuta.

Kompetencie chcelo dať MŽP samosprávam. Tie však nemajú odborné schopnosti schvaľovať, či dávať technické podmienky domácnostiam pre umiestnenie krbu, alebo piecky. Podľa Karahutu to zo zákona vyhodili.

"Ostala podmienka, že ak ide o zmenu, alebo užívanie malého vykurovacieho zariadenia do 0,1 MW pre domácnosti, ktoré nepodlieha stavebnému konaniu, tak sa nevydáva súhlas obce a ohlasuje sa iba zmena v rámci stavebnej úpravy," uvádza na pravú mieru Karahuta.

Juraj Draxler o absurdnosti (britských) médií
Exminister školstva Juraj Draxler tentokrát nazrel do médií vo Veľkej Británii. O tamojších veľkých protestoch totiž informujú len okrajovo. Prím hrá Ukrajina, Trump, či kryptomeny. Protesty státisícov sestier, železničiarov, či poštárov mapuje... Čítať ďalej
27 | 12 | 2022 | Eka Balašková

Piecky teda zakázané nebudú. Ale ako to odkontrolovať

Podľa Karahutu zákon ráta aj s neprajnosťou susedov. 

"v prípade výrazného zadymenia to môže sused nahlásiť obci a pokiaľ dotyčná osobe neuposlúchne obec, tak starosta to nahlási Inšpekcii životného prostredia (IŽP. Tá je oprávnená na základe poverenia a preukázania odbornej spôsobilosti vstúpiť do obydlia. Pokutu môže udeliť iba poverený pracovník IŽP. Pokuta je za spaľovanie nepovoleného paliva. Budajovo ministerstvo malo v pôvodnom návrhu kompetenciu zakázať aj používanie piecky,“ hovorí pre Nitra noviny Karahuta. 

Upozorňuje tiež, že fyzická osoba je povinná udržiavať zariadenie v prevádzke tak, aby bolo v súlade s jeho technickou špecifikáciou. Ak už k vám príde kontrola, inšpektor nemá oprávnenie vziať vám originály dokladov od zariadenia, môže si však vyhotoviť ich kópie.

Na snímke predseda parlamentného výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Hnutia Sme rodina) / TASR - Jakub Kotian | Na snímke predseda parlamentného výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Hnutia Sme rodina) /

 

Ani s tými udiarňami to nebude také tragické

Karahuta objasňuje, že hoci takýto zákaz bol v pôvodnom návrhu, v zákone to pozmeňovacím návrhom upravili tak, že ak budete údiť len pre vlastnú potrebu (do 30 kg), nepotrebujete žiaden súhlas obce. Samospráva nebude môcť takéto údenie ani obmedziť, či zakázať.

"Zo zákona sme vyhodili aj možnosť zakázať obciam chov hospodárskych zvierat prostredníctvom VZN. Obec môže cez VZN obmedziť počet chovaných zvierat v intraviláne, avšak nebude môcť, ako to je v pôvodnej verzii zákona, ustanoviť úplný zákaz chovu," uzatvára Karahuta.

Ako vyzerá návrh zákona

Zákon má niekoľko zaujímavých "bombónikov", jeho návrh nájdete na tomto odkaze TU

Najžiadanejšie zamestnania na Slovensku za rok 2022. Je medzi nimi aj to vaše?
Najväčší dopyt na slovenskom pracovnom trhu bol tento rok po pracovníkoch z výroby. Slovensko tiež nedokázalo pružne reagovať na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Energeticky náročné firmy by sa mali pripraviť na prepúšťanie, naberať by mal... Čítať ďalej
27 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!