Juraj Draxler o absurdnosti (britských) médií
27 | 12 | 2022 I Eka Balašková

Exminister školstva Juraj Draxler tentokrát nazrel do médií vo Veľkej Británii. O tamojších veľkých protestoch totiž informujú len okrajovo. Prím hrá Ukrajina, Trump, či kryptomeny.

Protesty státisícov sestier, železničiarov, či poštárov mapuje ešte tak britský bulvár, seriózna tlač dosť stroho. Draxler, ktorý sám prežil nejaké obdobia v Británii vysvetľuje, čo je za touto nespokojnosťou a koho sa týka.

Železničiari, poštári, ale aj záchranári

"Pracovníci viacerých odvetví v Británii žiadajú zvýšenie platov z dôvodu zvyšujúcich sa nákladov na život. Inflácia dosahuje viac než 11 percent, čo je najrýchlejšie tempo jej rastu za obdobie viac než 40 rokov," analyzuje BBC. O proteste informuje práve BBC aj v utorok po Vianočných sviatkoch

Štrajkovali aj zamestnanci záchranných služieb, "pauzu" si dali len cez Vianoce, no tisíce zdravotníkov sú pripravení protestovať naďalej. 

Kyjev sa pomaly vyľudňuje
Kyjev sa mení na mesto duchov kvôli masívnemu odlivu ľudí, ktorí nemajú vlastné bývanie. Bývalý poradca dvoch ukrajinských úrezidentov, ekonóm Oleg Soškin, to vyhlásil na svojom kanáli YouTube. Prenájmy "Záujem o prenájmy klesá. To... Čítať ďalej
26 | 12 | 2022 | Milan Laca

Bizarný obraz

Juraj Draxler považuje to, že britské médiá sa vo všeobecnosti zaoberajú všetkým možným, len nie napätou situáciou v krajine za pomerne bizarný obraz.

"V Británii prebehla medzi 15. a 20. decembrom prvá vlna výstražných štrajkových aktivít zdravotných sestier. Ide o pravdepodobne najväčší štrajk v zdravotníctve v britskej histórii. Nová vlna sa pripravuje. Zároveň sa práve rozbieha ďalšia vlna štrajkov na železnici. Ak si ale listujete britskými denníkmi, je to bizarný obraz," píše Draxler s tým, že ako-tak a s výsmechom voči protestujúcim protest pokrýva bulvár.

"Seriózne" denníky, na druhej strane, síce nejako o štrajkoch informujú, ale malými článkami. Ak to pozornejšie nesledujete, pokojne vám tie informácie ujdú," pokračuje Draxler.

Logická otázka - o čom teda píšu?

"Zato všade Zelenskyj, príbeh Harryho a Meghan, čo nového v Hollywoode, veľa správ z americkej politiky, a podobne. O tom, čo mal oblečené Zelenskyj či ako si potriasal rukou, o tom dostanete pomerne obšírne informácie," vysvetľuje Draxler a pripomína:

"Príbehy o tom, aké veľmi nízke platy majú sestričky (často musia žiadať o sociálnu finančnú výpomoc, hoci majú plný úväzok a za sebou mnohoročnú kariéru) chýbajú. Dozviete sa ich len cez ľavicovejšie zamerané portály alebo cez sociálne siete."

Zhoršujúca sa situácia pracujúcich

Draxler pripomína, že "Aj v Británii sa má posledné desaťročia mnoho bežných pracujúcich čoraz horšie. Poznám to z prvej ruky, keďže som v Británii viaceré obdobia žil a sledoval to." Situáciu vidí podobnú aj za oceánom, v USA.

Zaujímavosti o parlamente: Budovu chcel kúpiť Soros
Budova teda nebola ideálna pre potreby samostatného štátu a demokratického zriadenia. To prinieslo neskôr aj komplikácie. Niektoré úvahy po novembri 1989 hovorili aj o zbúraní staveniska. Budovu dokončili v roku 1993. Ako pre TASR uviedol Ľubomír... Čítať ďalej
27 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Tvrdé britské podmienky

"Do toho hnev, keď vidia, ako prudko bohatne, naopak, vrstva superboháčov. A teraz šok z vysokých cien energií - oveľa väčší ako na Slovensku, kde máme stále výhody vyplývajúce okrem iného z priameho napojenia na východný plyn a ropu aj menej agresívne siete vlastníkov v energetike. V Británii je to ale kruté," objasňuje politik, z čoho plynie ten veľký hnev v časti spoločnosti. Inej časti spoločnosti sa netýka.

"Nedostane sa k nim, ak práve nie sú v štátnej nemocnici alebo nepotrebujú niekam ísť vlakom," konštatuje Draxler a dodáva, že si môžu prečítať o Meghaniných slzách, či zbraniach, ktoré treba poslať na Ukrajinu.

Juraj Draxler si myslí, že skutočne bohatí oligarchovi sa u nás vytvoria v krátkom čase. Reprofoto FB (@Juraj Draxler)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!