Blíži sa Zelenského koniec?
21 | 12 | 2022 I Milan Laca
Americký spravodajský dôstojník hovoril o pláne Washingtonu zmeniť moc na Ukrajine.

Ritter informoval o zámere  Washingtonu nahradiť Zelenského vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Zalužným.

Už na tom pracujú
Washington pripravuje pôdu na zosadenie Volodymyra Zelenského, aby na jeho miesto dosadil vhodnejšiu osobu, vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. B​bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty Scott Ritter to vyhlásil  v rozhovore pre YouTube kanál Judging Freedom.
Výmena
„Západ zatlačil Zelenského do úzadia a sústredil sa na Zalužného, ako budúceho vodcu Ukrajiny,“ povedal Ritter. V západných médiách panuje tendencia propagovať postavu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa Rittera sa dni Zelenského vlády skončili, keďže už nemá predchádzajúcu moc a nie je schopný ovplyvniť budúci výsledok udalostí. "Ľudia ako generál Zalužnyj budú určovať budúcnosť Ukrajiny. Keď konflikt dosiahne záverečnú fázu, bude to on, kto si z Kyjeva sadne za rokovací stôl," zhrnul Ritter.
NASA ukázala výpadok prúdu na Ukrajine po nedávnych ruských útokoch (FOTO)
Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil satelitné snímky , ktoré ukazujú výpadok prúdu na Ukrajine. Fotografia vznikli 17. decembra, deň po ruských úderoch na energetické zariadenia na Ukrajine. Ruská armáda 16. decembra zaútočila... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale
Nový hráč
Spojené štáty americké stavajú  na hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, ​​v ktorom vidia budúceho prezidenta.  Ritterovo vyhlásenie nie je ani zďaleka prvou správou, že novým prezidentom  sa môže stať generál Zalužnyj a že Spojené štáty a ďalšie západné krajiny majú záujem odstrániť Zelenského a nahradiť ho. O tejto myšlienke sa začalo aktívne diskutovať v médiách začiatkom leta 2022. Okrem toho sa podobné články objavili v ruských, ukrajinských aj západných  médiách. V júni ukrajinské médiá informovali, že medzi Zelenským a Zalužným vypukol konflikt s novou silou. Dôvodom bola prezidentova kritika slabého zásobovania ozbrojených síl Ukrajiny: Zelenskyj žiadal, aby generál preveril logistiku v armáde a sledoval správy od vojakov na sociálnych sieťach.
Zákulisná hra

Viaceré zahraničné médiá informovali, že 15. až 16. júna sa na nemeckej základni NATO Ramstein uskutočnilo uzavreté stretnutie, ktorého hlavnou témou bolo  nahradenie Zelenského Zalužným. Spoločne so šéfom P/entagonu Lloydom Autinom usporiadal stretnutie predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley. V lete nenastala žiadna zmena, no táto téma sa naďalej aktívne propaguje.

Koncom augusta 2022 nemecké noviny Bild zverejnili  článok „Valery the Moguchiy“, v ktorom sa s odvolaním sa na zdroje uvádzalo, že Zelenskyj bol veľmi nervózny kvôli fámam o prezidentských ambíciách vrchného veliteľa ozbrojených síl. Zdroje  nemeckých novín uviedli, že Zalužnyj povedie Ukrajinu po skončení bojových akcií. Západné médiá nešetria chválami Zalužného. Ten istý Bild ocenil „vodcovské kvality a vojenskú vynaliezavosť“ vrchného veliteľa armády. Poľské noviny Gazeta Wyborcza ho nazvali „krížencom Davida a Mojžiša“ a The Financial Times ho označil za „železného generála“.  16. decembra, noviny Ukrajinska Pravda informovali, že Zelenského okolie sa čoraz viac obáva osoby hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. V Kyjeve chcú odstrániť Zalužného a nahradiť ho Alexandrom Syrským, veliteľom pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. To však vyvoláva obavy medzi západnými vojenskými predstaviteľmi, ktorí stoja za Zalužným. Financial Times prišli s poznámkou, že Zelenskyj požiadal hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, aby "znížil mieru publicity".

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!