Pápež v roku 2013 podpísal rezignáciu, ak by sa mu zhoršil zdravotný stav
18 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Pápež František takmer pred desiatimi rokmi podpísal rezignačný list, ak by mu zlý zdravotný stav bránil vo výkone povinností. Hlava katolíckej cirkvi to po prvý raz priznala v rozhovore pre španielske noviny ABC, ktorý zverejnili v nedeľu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Rezignačný list pápež odovzdal vatikánskemu štátnemu sekretárovi Tarcisiovi Bertonemu pred odchodom kardinála do dôchodku v roku 2013.

"Podpísal som rezignáciu a povedal som mu: 'V prípade lekárskej prekážky alebo čohokoľvek iného, ​​tu je moja rezignácia. Máte ju'," povedal František.

Na otázku, či chce túto informáciu zverejniť, pápež odpovedal: "Preto vám to hovorím." Dodal, že nevie, čo následne Bertone s listom urobil.

Pápež František v sobotu oslávil 86 rokov. Problémy s kolenom ho v posledných mesiacoch prinútili spoliehať sa na invalidný vozík. V poslednom roku musel pre bolesť niekoľkokrát zrušiť alebo obmedziť svoje aktivity a v júlovom rozhovore priznal, že musí spomaliť.
"Myslím si, že v mojom veku a s týmto obmedzením sa musím trochu šetriť, aby som mohol slúžiť Cirkvi. Alebo popremýšľať o možnosti odstúpiť," povedal.

Františkov predchodca Benedikt XVI. ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie v roku 2013. Vtedy 85-ročný Benedikt abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemal dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností hlavy rímskokatolíckej cirkvi. Teraz pokojne žije v ústraní vo Vatikáne.

Anna Belousovová: Cynické monštrá bez citov a ľudia padajú na hu.u
"Ak by občania mohli nazrieť za oponu a uvideli by skutočnú tvár slovenskej politiky, asi by tu bola REVOLÚCIA so všetkým, čo k nej patrí. Ľudia padajú doslova na hubu a v januári nás čaká extrémne zdražovanie. Zaujíma to vôbec niekoho z politikov... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!