Lipšic má poriadny PROBLÉM! Polícia obnovila vyšetrovanie vo veci jeho bezpečnostnej previerky!
13 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Lipšic má poriadny PROBLÉM! Polícia sa opätovne zaoberá podnetom na trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. O obnovení v predchádzajúcom období odmietnutého trestného stíhania informoval na sociálnej sieti líder hnutia Republika Milan Uhrík. Procesné úkony vo veci vyšetrovania bezpečnostnej previerky vrcholového predstaviteľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil aj hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Michal Szeiff.

"Môžeme potvrdiť, že zo strany Krajskej prokuratúry v Bratislave bol na Odbor kriminálnej polície KR PZ v Bratislave vrátený vyšetrovací spis v súvislosti s vami uvedeným prípadom, a súčasne boli uložené konkrétne pokyny na vykonanie procesných úkonov. Bližšie sa k priebehu vyšetrovania vyjadrovať v súčasnosti nebudeme," uviedol Szeiff.

Uhrík na sociálnej sieti počas víkendu informoval, že vypovedal na polícii, obnovenie prípadu spojil s možným politickým vydieraním voči Sme rodina, týkajúcim sa hlasovania o vyslovení nedôvery vláde.

O pochybnostiach, súvisiacich s dodržaním procesného postupu pri udelení bezpečnostnej previerky špeciálnemu prokurátorovi informovali médiá na začiatku roka 2022. Opozícia v tomto prípade podala trestné oznámenie.

Previerku zabezpečil Krajniak (Sme rodina)

Previerku Daniela Lipšica zabezpečil člen strany Sme rodina a súčasne minister práce a sociálnych vecí, Milan Krajniak. A to veľmi zvláštnym spôsobom. Milan Krajniak o Lipšicovu bezpečnostnú previerku na „prísne tajné,“ žiadal predtým, ako ho koalícia zvolila na čelo ÚŠP. Šéf ÚSP mal údajne robiť ministrovi „poradcu pro bono.“

Bez previerky by sa nikdy špeciálnym prokurátorom nestal

 Problémom je (okrem iných vecí), že zákon číslo 453/25003 Z.z. o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, nepozná funkciu „poradca ministra pro bono.“ A už vôbec nie bez akéhokoľvek právneho a zmluvného základu. Ale vláda taktiež zmenila iný zákon. Ten, ktorý hovoril o tom, že za špeciálneho prokurátora môže byť zvolený len prokurátor.

Bez získania bezpečnostnej previerky a zmeny tohto zákona, by sa Lipšic nikdy špeciálnym prokurátorom nestal.

NATERAZ je rozhodnuté! Prvé reakcie politkov na odloženie hlasovania
Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič (OĽANO) odstúpil z funkcie. V utorok to povedal poslanec a líder SaS Richard Sulík. SaS by mala podľa neho aj ďalšie pripomienky k... Čítať ďalej
13 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr