NATERAZ je rozhodnuté! Prvé reakcie politkov na odloženie hlasovania
13 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič (OĽANO) odstúpil z funkcie. V utorok to povedal poslanec a líder SaS Richard Sulík. SaS by mala podľa neho aj ďalšie pripomienky k prípadnej rekonštrukcii vlády.

Vládu podľa Sulíka opäť podržali fašisti. Má za to, že k hlasovaniu o páde vlády vo štvrtok dôjde. Za poslanecký klub SaS budú všetci prítomní a jednotní. Ako avizovali, budú hlasovať za. Sulík tiež deklaroval, že s nikým nebudú vyjednávať ani ho presviedčať.

"Musíme niečo urobiť teraz, lebo ak by sme to neurobili, tak vo februári 2024 sa Robert Fico triumfálne vráti, a my to nechceme," poznamenal Sulík s tým, že týmto konaním je šanca, že budúca vláda bude poctivo demokratická.

OĽaNO a nezradení poslanci

Hnutie OĽANO a nezaradení poslanci Martin Klus, Ján Mičovský, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská podporujú presunutie hlasovania a očakávajú rokovania demokratických síl, ktoré zastavia "ďalšiu deštrukciu a rozpad". Odmietajú, aby sa súčasná politická kríza riešila na úkor skrátenia volebného mandátu. "Predčasné voľby nepovažujeme za riešenie situácie. Očakávame, že koaliční lídri vrátane predsedu vlády, predsedu hnutia OĽANO, ako aj lídra SaS využijú tento čas na vytvorenie dohody aj za cenu rekonštrukcie vlády," skonštatovali.

Trestné oznámenie na členov vlády SR
Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote viac ako 10,3 milióna eur. Vyplynulo to z návrhu, ktorý minulý týždeň v stredu schválila vláda. Reakcia nahnevaných ľudí, nenechala na seba dlho čakať a podávajú Trestné oznámenie na... Čítať ďalej
12 | 12 | 2022 | im

Igor Matovič

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že SaS slúži mafii. "Hlasovanie sme odložili, aby sme celému Slovensku ukázali, že 'demokrati' z SaS a Progresívneho Slovenska sa neštítia kryť to najodpornejšie, čo môže v politike byť - kupovanie poslanca, ktorý sa zrazu zobudí a zistí, že sa mu v noci obrátilo svedomie," napísal.

Boris Kollár (Sme rodina)

Sme rodina má jasno v otázke o svojom postoji pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Hnutie vo štvrtok (15. 12.) zahlasuje tak, ako sa patrí na koaličného partnera. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR a líder Sme rodina Boris Kollár v utorok po presunutí hlasovania o páde vlády.

"Buď sa dovtedy dohodneme v nejakom širšom spektre politických strán, že sa dohodneme na predčasných voľbách, to je jeden scenár, druhý scenár je, že sa urobí rekonštrukcia vlády, tretí je, že niekto odstúpi z ministerského postu," povedal Kollár s tým, že alternatív možných riešení je viacero.

Kollár odmieta, že by pred utorkovým pôvodným termínom hlasovania prišiel s ponukou o jeho posune. "Boli sme pripravení ísť hlasovať. Boli by sme proti pádu vlády," uviedol. Vzhľadom na návrh koaličného partnera odsun podporili. Považuje to za legitímne, keďže postup odsúhlasilo aj plénum NR SR. Naznačil, že hlasovanie sa odsunulo aj preto, aby vznikol priestor pre koaličného partnera vysporiadať sa s jednotlivými scenármi riešení. Nechcel však konkretizovať, čo by si mal partner vysporiadať.

Rober Fico (Smer-SD)

Pozícia opozičnej strany Smer-SD k vysloveniu nedôvery vláde je nemenná, všetkých 27 poslancov bude na hlasovaní prítomných a bude hlasovať za koniec vlády. Predseda strany Robert Fico o tom informoval po utorkovom posunutí hlasovania. Odmieta akékoľvek "kšefty a obchody", najmä s ľuďmi, ako je líder OĽANO Igor Matovič. Tvrdí, že parlament prekvitá politickou korupciou. Jediným demokratickým riešením krízy sú podľa Fica predčasné voľby.

"Vo štvrtok (15. 12.) hlasujeme za pád vlády a urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli predčasné parlamentné voľby, ktoré by mali byť v prvej polovici roka 2023," vyhlásil Fico. Obáva sa ďalšieho posúvania hlasovania. Vyzdvihol význam januárového referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie.

Matovič mal ponúknuť Smeru, že ak nezahlasuje za pád vlády, je pripravený rokovať o predčasných voľbách v septembri 2023. Fico však "obchodovanie" so šéfom OĽANO odmieta.

Fico hovorí o mafiánskych metódach, ktorými vedenie Národnej rady SR riadi parlament. "Ak má takto pokračovať rokovanie, tak budeme svedkami ďalších pokusov o politickú korupciu," podotkol. Za politickú korupciu považuje napríklad ponuky na miesta na kandidátke strany.

Peter Pellegrini (Hlas-SD),  a Tomáš Taraba (Život NS)

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič (OĽANO). Pellegrini považuje presun hlasovania o páde vlády za prejav slabosti a strachu zo strany premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Poslanci Martin Borguľa a Tomáš Taraba vítajú presun hlasovania.

"Budeme stále za pád tejto vlády, on je stále predseda najsilnejšej politickej strany, to by ničomu nepomohlo. Máme informácie, že sa môže do štvrtka stať, že odstúpi nielen Igor Matovič, ale aj Roman Mikulec," povedal novinárom Pellegrini.

Myslí si, že nakoniec možno teatrálne urobí demisiu premiér. "Alebo prídu s tým, že nám začnú ponúkať termín predčasných volieb," dodal s tým, že zatiaľ majú informácie o voľbách na začiatku septembra, no preferuje ich aspoň koncom júna.

Taraba vidí v nasledujúcich dvoch dňoch priestor na dohodu na predčasných voľbách. "Pre opozíciu je najlepší jún, padajú hlasy, že koalícia by chcela september," povedal novinárom s tým, že neexistuje základný legislatívny rámec na vypísanie predčasných volieb. Návrh novely Ústavy SR z dielne Sme rodina o možnosti skrátiť volebné obdobie podľa neho neprejde, pokiaľ ho nepodporí OĽANO. "SaS si dala podmienku, že my ako opozícia máme zahlasovať za vyhodenie tej časti, kde ľudia majú v referende možnosť skrátiť si volebné obdobie," povedal. Existuje podľa neho šanca dohodnúť sa na predčasných voľbách. "Ak sa dohodneme na termíne predčasných volieb, rozprávajme sa o podobe, v akej vláda dovládne," dodal.

Hlasovanie sa presúva na štvrtok! Padla by vláda, tak TAKTIZUJÚ! hovorí Pellegrini
O nedôvere vláde sa bude hlasovať vo štvrtok, koalícia chce dovtedy rokovať aj o predčasných voľbách. Hlasovanie sa presúva na štvrtok. Michal Šípoš (OĽANO) navrhol, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde presunulo na štvrtok (15.12.) o... Čítať ďalej
13 | 12 | 2022 | Diana Zaťková