Špekulácie vševediacich...Čo sa stane s Putinom? Vedia to Fíni!
09 | 12 | 2022 I Milan Laca

Čo sa stane s Putinom v roku 2023? 5 možných scenárov.

Aká je budúcnosť Vladimíra Putina? 70-ročný diktátor už prekročil priemernú dĺžku života ruských mužov. Zároveň sa zaplietol do vojny na Ukrajine, ktorej vyhliadky sú pre Rusko nateraz v nedohľadne. Čo by sa teoreticky mohlo stať v budúcom roku 2023? Ilta Sanomatová požiadala Jussiho Lassilu, vedúceho  pracovníka Inštitútu medzinárodných vzťahov a Hannah Smithovú, špecialistku na Rusko, aby sa vyjadrili k možným scenárom.

1. Je možné zvrhnúť Putina?

O boji o moc v rámci ruskej elity, o „palácovom prevrate“, sa hovorí minimálne, odkedy Rusko začalo špeciálnu operáciu na Ukrajine. Lassila uvádza dva príklady, kedy sa v ZSSR udiali prevraty, alebo pokusy o prevrat - odstránenie Nikitu Chruščova v roku 1964 a pokus o odstránenie Michaila Gorbačova v roku 1991. V oboch prípadoch stál za udalosťami strach elít zo straty pozície. Čo ak porovnáme historické udalosti so súčasnosťou? Neexistujú žiadne podobné známky nespokojnosti elít. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť, ak Putin začne robiť politiku, v ktorej sa bezpečnostné zložky a ďalšie elity, ktoré profitujú zo súčasnej politiky, budú cítiť ohrozenie svojej pozície. Samotný Putinov represívny režim je plný potenciálneho prevratu. Prezident sa obklopil pochlebovačmi, ktorí si väčšinou nerozumejú ani jeden s druhým. Článok tiež poukazuje na to, že tlak na Putina by sa mohol zvýšiť, ak ho oportunistická elita  bude považovať za hrozbu pre svoje bohatstvo a moc.

Vo februári zaklope na brány Kyjeva generál Armagedon!
Vo februári 2023 zaklope na brány Kyjeva generál ruských ozbrojených síl Surovikin. Analytici amerického magazínu Newsweek napísali, že na budúci rok sa ruská armáda pod velením generála Sergeja Surovikina „priblíži“ ku Kyjevu. „Generál... Čítať ďalej
08 | 12 | 2022 | Milan Laca

2. Putinov osud bude spojený s Ukrajinou

Ruský útok na Ukrajinu bol takým masívnym zvratom udalostí, že sa dá predpokladať, že Putinov osud bude spojený s udalosťami na fronte. V súčasnosti sa vojna pre Rusko vyvíja neúspešne. Po ústupe z Chersonu sa  dokonca začalo hovoriť o možnosti oslobodenia Krymu, čo by bolo pre Putina totálne poníženie. Ak by sa tak stalo, mohlo by to znamenať, že v očiach ľudí sa Putinove dôvody na legitímneho vodcu ukážu ako nedostatočné a je možné, že moc sa začne potácať. Ak má Putin pocit, že vojnu prehráva, môže sa uchýliť k inému triku, vrátiť sa na hranice pred 24. februárom. Pre vládcu, akým je Putin, zostáva zotrvanie pri moci najvyššou prioritou.

3. Zlyhá Putinovo zdravie?

O Putinovom zdraví sa hovorí celý rok. Buď napíšu, že má rakovinu pankreasu, potom leukémiu, potom Parkinsonovu chorobu. Občas si všímajú jeho opuchnutú tvár, občas trasúce sa nohy či ruky. Nedávno začali opäť hovoriť o Putinovej ruke. Keď hovoril s kubánskym prezidentom Miguelom Diaz-Canelom, prezident sa pevne chytil ľavou rukou opierky kresla. Putin oslávil túto jeseň 70. Je už o štyri roky starší, ako je priemerná dĺžka života mužov v Rusku. Napriek tomu nie je možné s istotou hovoriť o jeho zdraví. Putin je starý a stále starne. Lassila považuje za samozrejmé, že nie je takým „balíčkom energie“, ako sa snažil vyzerať pred 10-15 rokmi.

4. Putin začína byť paranoidný

Pokiaľ ide o autoritárskych vodcov, téma paranoje sa vždy objaví, hovorí Hannah Smith. To, aká je veľká a ako sa prejavuje, závisí od konkrétnej krajiny. Putinova paranoja, najmä vo vzťahu k Západu, každým rokom narastá. Putin už na prelome tisícročí hovoril o „silách, ktoré chcú oslabiť Rusko“. Vtedy bolo oveľa menej jasné ako teraz, aké sily mal na mysli.  Teraz sa opakuje myšlienka, že je to Západ, kto sa snaží oslabiť Rusko a zraziť ho na kolená, že dokonca chce zmenu režimu v Rusku. Okrem toho je známe, že Putin sa bojí koronavírusu a svojho okolia. Predseda komisie pre zahraničné veci Jussi Hallaaho nedávno pre Ilta-Sanomat povedal, že Putin je vždy sám, obklopuje ho len pár dôveryhodných osôb. Hallaaho povedal, že podľa jeho údajov je Putin „už dlho fyzicky a duchovne sám“, komunikuje len s niekoľkými ľuďmi. Podľa neho nemá žiadnu racionálnu víziu budúcnosti. Rovnako nie je známe, či Putin dostáva z ukrajinských frontov spoľahlivé informácie, aby mohol rozhodovať.

5. Nič sa nezmení

Je tiež možné, že Putinovi a jeho režimu sa na budúci rok nič nestane. Boje na Ukrajine budú pokračovať bez veľkých víťazstiev pre obe strany a jeho pozícia zostane stabilná. Lassila hovorí, že ak sa situácia zhorší, pre Putinov režim by bolo prospešné zaviesť výnimočný stav. Podarí sa ním ospravedlniť represie a udržať centrálnu moc na vidieku – napríklad zrušením volieb. Zatiaľ čo Putinova pozícia vyzerá bezpečne, Lassila  pripomína charakter ruského systému a to, ako naň vojna na Ukrajine vyvíja bezprecedentný tlak.  Ak hovoríme o zmene moci v systéme podobnom ruskému, potom keď sa zmeny začnú, stanú sa rýchlo.

Blinken: Amerika „nedovolila“ Ukrajincom zasiahnuť v Rusku
Podľa článku BBC Putin opakovane varoval Spojené štáty a ich spojencov, aby neprekročili „červenú čiaru“. Washington "ani nepovzbudil, ani nesúhlasil" s tým, aby Ukrajina útočila na ciele v Rusku, vysvetlil americký minister zahraničných vecí... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik