Mattarella: Veľkú ruskú kultúru nemožno zrušiť
08 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Veľkú kultúru Ruska nemožno zrušiť bez ohľadu na to, do akých vojen sa jeho lídri pustia. V stredu to povedal taliansky prezident Sergio Mattarella pred premiérou opery "Boris Godunov" v milánskej La Scale a vyslúžil si za to potlesk v stoji. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.

Počas slávnostnej večere s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou pred predstavením Mattarella hovoril aj o spore uviesť túto ruskú operu v čase vojny na Ukrajine a možnom propagandistickom víťazstve ruského prezidenta Vladimira Putina.
"Sú to názory, ktoré nezdieľam ani v kultúrnej, ani v politickej rovine. Veľká ruská kultúra je neoddeliteľnou súčasťou európskej kultúry. Je to prvok, ktorý nemožno zrušiť. Zodpovednosť za túto vojnu však musí niesť vláda tejto krajiny a určite nie ruský ľud alebo jeho kultúra," povedal Mattarella (81).

Boris Godunov je jediná dokončená opera od ruského skladateľa Modesta Musorgského. Dielo vzniklo v rokoch 1868-1873 v Petrohrade a všeobecne je považovaná za majstrovské dielo. Dej opery sa odohráva v rokoch 1598-1605 počas tzv. obdobia zmätkov za vlády cára Godunova.

Lipšic obviňuje, SIS obvinenia odmieta!
Slovenská informačná služba rok a pol pracuje na zbrzdení trestných stíhaní vedúcich do najvyšších poschodí politiky a podnikateľského prostredia. Vyhlásil to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o správe... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik