Veronika sa POCHLAPILA! KONEČNE má aj v niečom pravdu! EÚ však nadšená nebude
30 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

ESĽP kryje zločincov! Predsedníčke strany Za ľudí sa nepáči rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktoré hovorí o ohrození aj slovenského zákona o tzv. protischránkovom registri. Ten vznikol v roku 2018 na základe ustanovenia smernice EÚ a zabezpečuje prístup širokej verejnosti k identite reálnych vlastníkov tzv. schránkových firiem.

Pred niekoľkými dňami Veľká komora Súdneho dvora EÚ rozhodla, že toto ustanovenie je v rozpore s európskym právom. Podpredsedníčka vlády upozorňuje, že toto rozhodnutie znamená krok späť v transparentnosti, pričom pripomína úspechy tejto vlády práve v tejto oblasti.

Proti jej tvrdeniam o transparentnosti vlády hovoria informácie opozičného poslanca Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), ktorými usvedčuje ministra obrany Jaroslava Naďa práve z porušovania toho, čo sám hlásal. Prospech z jeho netransparentnosti mali okrem neho aj jeho "kamaráti", ako ich nazval Šutaj Eštok.

Vďaka registru vieme, kto je v pozadí

"Pri mnohých kauzách, ktorým som sa ako opozičná politička venovala, bolo najťažším krokom identifikovať pri veľkých a zložitých kauzách konečného užívateľa výhod – inými slovami hlavu celého podvodu, hýbateľa mafiánskych štruktúr, ktorý bol často poukrývaný za rôznymi schránkovými firmami," pripomína ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Hovorí o mýtnom tendri a ďalších kauzách, pri ktorých vyšetrovaní bolo veľkým krokom vpred práve vytvorenie verejného Registra užívateľov konečných výhod (RÚKV). 

Ten funguje aj na európskej úrovni ako kľúčové opatrenie v boji proti "praniu špinavých peňazí" a Remišová pripomína, že práve tento register umožnil začiatok vyšetrovania konfliktu záujmov aktérov mnohých európskych káuz.

Sudkyňa Kosová: Ako sa normalizujú divné prúdy v súdnictve?
Hoci členku Súdnej rady JUDr. Marcelu Kosovú, ktorú do jej funkcie zvolili sudcovia, na sociálnych sieťach nenájdete, niektoré informácie sa dostanú aj k nej. Aj na začiatku tohto jej vyjadrenia stál post analytika Samuela Spáča. Rozoberal v ňom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Zmarili roky úsilia

"No minulý týždeň Európsky súdny dvor zavedenie registra spochybnil z dôvodu porušenia práva na súkromie, čo v priebehu pár dní spôsobilo, že viaceré krajiny začali svoje verejné registre sťahovať," rozhorčuje sa Remišová, ktorá apeluje na europoslancov, ktorí by mali legislatívu upraviť tak, aby "neboli zmarené roky úsilia, ktoré sme ako Európania spoločne vynaložili na boj proti korupcii, praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu."

Rozhodnutie Súdneho dvora treba znefunkčniť

"Pretože ak má byť Európska únia založená na hodnotách právneho štátu a ochrane záujmov ľudí, ktorí svojimi daňami tvoria rozpočet EÚ aj jednotlivých krajín, potrebujeme účinné európske legislatívne nástroje, ktoré nedávne rozhodnutie súdu znefunkčnilo",  uzatvára podpredsedníčka vlády.

Naďove zverejňovanie a utajovanie

„Pri ministerských zmluvách áno, predpokladám, že to tak už začína fungovať. V prípade VS však nemôžeme ísť do otvorenejšieho postupu,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v júni 2020. 

„Ministerstvo obrany Slovenskej republiky uznáva a ctí jeden zo základných princípov zákona o slobode informácií, podľa ktorého všetky informácie, ktoré nie sú tajné podľa iných zákonov, sú verejne prístupné. Transparentnosť je však na druhej strane obmedzená presne vyšpecifikovanými okruhmi," povedala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková prednedávnom. 

Šutaj Eštok ŠOKUJE! Naďova ZLATÁ BAŇA
Nedávno ministerstvo obrany (MO) SR cez svoj tlačový odbor informovalo, že MO nemá problém zverejniť všetky zmluvy, ak nepodliehajú utajeniu. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetľuje dôvod utajenia minimálne niekoľkých z... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Prečo sa zrazu nezverejňuje

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetľuje, prečo minister Naď zaradil informácie napríklad o kontajnerovom mestečku na Lešti za utajené. 

"Viete, o koľko navýšili cenu 611 obytných kontajnerov? O neuveriteľných sedem celá tri milióna eur. V čase, keď lekári štrajkujú, učitelia nemajú z čoho žiť a ľudia rozmýšľajú, ako si ušetriť aspoň na teplo v byte, si arogantný papaláš Naď a jeho kamaráti len na jednom kšefte doslova ukradnú obrovské milióny," konštatuje Matúš Šutaj Eštok vo videu. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik