Šutaj Eštok ŠOKUJE! Naďova ZLATÁ BAŇA
24 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Nedávno ministerstvo obrany (MO) SR cez svoj tlačový odbor informovalo, že MO nemá problém zverejniť všetky zmluvy, ak nepodliehajú utajeniu. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetľuje dôvod utajenia minimálne niekoľkých z nich.

Šutaj Eštok je preto presvedčený, že pre ministra Jaroslava Naďa (OĽaNO) a firmy s ním spriaznené, je jeho post výnosnou zlatou baňou.

Pochybný tender

Šutaj Eštok už počas leta kritizoval ministra Naďa za pochybný tender na kontajnerové mestečko pre vyše 3.000 ľudí z armád NATO vo Výcvikovom priestore Lešť a na Sliači. Vláda vtedy uvoľnila 31 miliónov. 

"Naď prikázal priklepnúť zákazku s priamym zadaním konkrétnej firme," hovorí poslanec Hlasu s tým, že hneď, ako informáciu zverejnil, bol minister Naď prichytený pri klamstve - celý postup bol vraj odkonzultovaný a schválený Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO). 

"Šéf ÚVO okamžite do médií uviedol, že postup v kauze Stany s ním nik nekonzultoval a hneď ho dá aj preveriť," pokračuje Šutaj Eštok, ktorému sa nedávno do rúk dostali materiály, podľa ktorých Naď zákazku posunul kamarátom. 

Poslanec má k dispozícii aj komunikáciu, z ktorej vyplýva, že celý čas klamali vo fiktívnych faktúrach, čím sa nabalili na úkor nás všetkých. 

Vôbec nie náhodný výber slov

"Slová, ako "nabaliť sa", či "zlatá baňa", som nevybral náhodou. Používali ich totiž Naďovi kamaráti pri komunikácii o tejto zákazke. Celá komunikácia prebiehala medzi šéfom jeho úradu pre investície Pavlom Liškom, jeho kamarátmi podnikateľmi a projektantom samotného diela," vysvetľuje Šutaj Eštok.

Z komunikácie tiež vyplýva, že termín zhotovenia nie je možné stihnúť v termíne, teda do 20. 12. 2022 a budú radi, keď to stihnú do marca 2023. 

"Tak vystavili faktúry v hodnote tri milióny eur za fiktívne práce, aby harmonogram prác bol naplnený aspoň sčasti,"objasňuje Šutaj Eštok. V Centrálnom registri zmlúv už "svieti" aj posunutý termín z pôvodného decembra na apríl budúceho roka. Poslanec si myslí, že to svedčí o tom, že v čase podpisovania zmluvy žiadna časová tieseň neexistovala, riadne verejné obstarávanie teda prebehnúť mohlo a malo.

Minister Karas o novele Trestného zákona. Čo na to Žilinka?
Novela Trestného zákona nie je o znižovaní trestov, ale o reforme trestnej politiky štátu. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas. Čo na to GP Maroš Žilinka? Novelou ide ministerstvo podľa Karasa zásadne, radikálne... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Zaujímavá cenotvorba

Šutaj Eštok tiež považuje za pozoruhodné, že kým jedna osoba z komunikácie nacenila reálne práce na určitú sumu, po čom jej iná osoba odpovedala, nech to pokojne precení aj o viac, než tristotisíc eur. Poslanec takto uvádza niekoľko príkladov dokázateľne nadhodnotených cien. 

To im však nestačilo

"Viete, o koľko navýšili cenu 611 obytných kontajnerov? O neuveriteľných sedem celá tri milióna eur. V čase, keď lekári štrajkujú, učitelia nemajú z čoho žiť a ľudia rozmýšľajú, ako si ušetriť aspoň na teplo v byte, si arogantný papaláš Naď a jeho kamaráti len na jednom kšefte doslova ukradnú obrovské milióny," konštatuje Matúš Šutaj Eštok. 

A tak sa pýta, či toto je to protikorupčné hnutie OĽaNO. "Páni Matovič, Naď a Heger. Toto je to vaše "Nekradneme"?"

www.facebook.com/SutajEstokM/videos/504991321575253

Ministerstvo sa bráni

„Ministerstvo obrany Slovenskej republiky uznáva a ctí jeden zo základných princípov zákona o slobode informácií, podľa ktorého všetky informácie, ktoré nie sú tajné podľa iných zákonov, sú verejne prístupné. Transparentnosť je však na druhej strane obmedzená presne vyšpecifikovanými okruhmi,"povedala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Pritom tesne po nástupe do funkcie mal minister Naď iný názor: „Pri ministerských zmluvách áno, predpokladám, že to tak už začína fungovať. V prípade VS však nemôžeme ísť do otvorenejšieho postupu,“ uviedol v júni 2020.

Jaroslav Naď neprezradí ani TO, čo nie je utajené! Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že minister Naď má zlatú baňu
Jaroslav Naď, ako člen hnutia OĽaNO, ktoré sa hrdí a pýši tým, že je najviac protikorupčnou stranou bude mať čo vysvetľovať. Zdá sa! Počas funkčného obdobia ministra Naďa, ktoré ešte trvá bolo na Ministerstve obrany (MO) SR uzatvorených už 50... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik