Maďari zverejnili blog Mikuláša Dzurindu, v ktorom kritizuje Viktora Orbána
29 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Expremiér a politik Mikuláš Dzurinda zverejnil blog, v ktorom bilancuje nielen končiaci sa rok, ale aj tri dekády existenci Slovenskej republiky. Vstup Ukrajiny môže byť klincom do rakvy V4, ktorá je podľa neho oslabená excesmi premiéra Maďarska, Viktora Orbána. Blog prevzali maďarské denníky, medzi nimi aj Mandinner.

Vstup Ukrajiny do Európskej únie môže byť podľa Mikuláša Dzurindu klincom do rakvy Visegrádskej štvorky oslabenej orbánovskými excesmi, ako aj nevýrazným Českom a upadajúcim Slovenskom.

"Poľsko, ktoré sa stáva „tútorom“ Ukrajiny, vnútri EÚ výrazne posilní," predpovedá Dzurinda vo svojom blogu, ktorý zverejnil v denníku SME.

Pretože bude bezvýznamné, nebude mať čo ponúknuť, cituje Mandiner

"Ak si Slovensko nedá pozor, ak sa nespamätá, dostane sa na perifériu Európy a ľahko sa mu môže stať, že sa z nej vysunie celkom na okraj. Lebo bude bezvýznamné, nebude mať čo ponúknuť.

Že to nie sú plané hrozby, vidíme na Maďarsku. Aj taký veľký boss ako Viktor Orbán pocítil, čo je to vajatanie na šikmej ploche. Pred pár dňami Európska komisia navrhla zmraziť Maďarsku eurofondy v objeme 13,3 miliardy eur," cituje ďalej Mandiner.

Maďarsko je podľa Mikuláša Dzurindu varovaním aj pre Slovensko

Maďarsko svojou rozporuplnou vnútornou a vydieračskou úniovou politikou stráca nielen vplyv, ale aj peniaze. Stáva sa nielen bezvýznamným článkom európskej komunity, ale aj jej záťažou, myslí si Mikuláš Dzurinda.

"Maďarsko sa pomaly, ale isto z úniového spoločenstva vytláča. Tak ako sa Orbánova strana FIDESZ vytlačila z Európskej ľudovej strany a doposiaľ sa nedokázala zaradiť do žiadnej európskej frakcie," píše Dzurinda.

"Iste, nikto nebude Maďarsko z EÚ formálne vylučovať. Nemáme na to ani právne nástroje. Na katastrofu však úplne stačí, ak krajina nadobudne povesť výrobcu problémov, nespoľahlivého partnera, neschopného prispieť do spoločného niečím pozitívnym," dodáva.

Podľa expremiéra by si pozor malo dávať aj Česko, ale aj Slovensko,aby sa nestalo bezvýznamnou krajinou, ktorá je pre európske spoločenstvo záťažou, nie prínosom.

Nemecký europoslanec NA ROVINU V EUROPARLAMENTE! (video)
Marián Ďuriš (Republika) prináša vystúpenie europoslanca Nicolausa Festa. Ten upozorňuje na rozdielny prístup Európskej komisie (EK) k jednotlivým členským štátom EÚ. Vo svojom vystúpení poukazuje aj na médiá, ktoré sú v Maďarsku kritizované za... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik