Nový web ukazuje, ako sa šíria dezinformácie na internete. Vlastní ho ESET (VIDEO)
28 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Nový animovaný web vysvetľuje, ako sa s pomocou odporúčacích algoritmov šíria dezinformácie na internete. Spustil ho Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT). Spoločnosť vedie Richard Marko, Generálny riaditeľ, ESET. Na webe zverejnili príbeh, ktorý vychádza zo štúdie realizovanej výskumníkmi inštitútu.

Príbeh priblíži manažéra, ktorý ochorie a cez odporúčanie od kamaráta sa na internete dostane k zaručeným radám, ako poraziť prechladnutie. Postupne sa prepracuje k informáciám o nefunkčnosti bežnej medicíny a nakoniec ho po vypití čistiaceho prostriedku odváža sanitka.

Ťažiskom príbehu nie je on sám, ale technologická príčina šírenia dezinformácií. "Chceli sme poukázať na silný vplyv odporúčacieho algoritmu na uzavretie používateľa do dezinformačnej bubliny," vysvetlil výskumník Jakub Šimko. Web sprevádza aj edukačné video.
Príbeh má ukázať, ako algoritmy fungujú a priamo zasahujú do životov užívateľov bez toho, aby o tom vedeli. Vysvetľuje aj systém personalizovaného obsahu a reklamy, ktorá je zdrojom príjmov pre sociálne médiá a popisuje rozdiel medzi sociálnymi médiami a tradičnými médiami a ich reguláciou.

Autorka príbehu Andrea Horváthová pripomenula, že za posledné dva roky, od prepuknutia pandémie ochorenia COVID-19, sa situácia s dezinformáciami na Slovensku výrazne zhoršila. "Spoločnosť je citeľne polarizovaná a šírenie dezinformácií cez sociálne médiá ovplyvňuje každodennú komunikáciu, diskurz aj dianie. Ľudia však často nerozumejú, akú rolu v tomto konflikte hrajú sociálne médiá," uzavrela.

Dag Daniš reaguje na zadržanie Kusého: Za všetkým je ESET!
Škandál s čudným financovaním kampane Rudofla Kusého vraj padá na hlavu KDH. V skutočnosti však ide hlavne o kauzu oligarchov zo spoločnosti Eset. Upozorňuje na to na sociálnej sieti redaktor Dag Daniš v reakcii na zásah Národnej kriminálnej... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik