Právnik Ribár ŠOKUJE o väzbe: AKO SA ROBÍ NÁTLAK?
26 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Téme väzby a väzobného stíhania sa iniciatíva Za právny štát venuje opakovane. JUDr. Martin Ribár sa tentokrát zameral na vysvetlenie častej otázky, či väzba neslúži na "vynútenie si" priznania, či spolupráce obvineného s políciou. 

Odpovedať si však podľa neho musíme sami. On nám len ponúka zákonný výklad toho, aké sú dôvody a úlohy väzby. V tejto súvislosti pripomína, že väzba nie je trest. Že sa to na Slovensku porušuje, potvrdzujú aj niektorí policajti, alebo právnicke kapacity.

Všeobecne o väzbe

"Poznáme tri základné druhy väzby: úteková, kolúzna a preventívna väzba, prípadne pokračovacia, alebo stíhanie pre trestný čin terorizmu. Väzba má slúžiť, ako zaisťovací úkon,"vysvetľuje Dr. Ribár, podľa ktorého má väzba zabezpečiť, aby bol obvinený k dispozícií  orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Tiež má zabezpečiť úteku obvineného, či jeho pôsobeniu na svedkov, spoluobvinených, alebo iných ľudí. A tiež pre prípad, že by obvinený mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Výsledkom väzby nesmie byť sebaobvinenie

"Jednou zo zásad trestného konania je tzv. zásada zákazu sebaobviňovania sa - toho, aby obvinený neobviňoval seba z nejakej trestnej činnosti a neprivodil si sám trestné stíhanie. Otázkou je, či väzba slúži len na tie dôvody, na ktoré by mala," vysvetľuje JUDr. Ribár a upozorňuje, že v ostatnej dobe sa práve otázka, či väzba nie je nátlakovým prostriedkom, vynára často.

"Z judikatúry našich súdov, Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ako aj priamo z trestného poriadku vyplýva, že priznanie nie je dôvodom na zánik uvedených väzobných dôvodov. V praxi sa však objavujú prípady, kedy je obvinený vzatý do väzby práve so zámerom, aby sa priznal, prípadne spolupracoval s OČTK," vysvetľuje JUDr. Ribár.

Dekan Eduard Burda: Smerujeme k policajnému štátu
Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda zdôrazňuje, že niektoré kroky súčasnej vlády smerujú od právneho, k policajnému štátu. Názor vyjadril aj k novelizáciám, ktoré dala do pripomienkového konania exministerka Mária... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Konštatovanie Najvyššieho súdu SR

"Prepúšťanie obvinených na slobodu po tom, čo sa priznali k páchaniu trestnej činnosti a začali usvedčovať spolupáchateľov naznačuje, že väzba u týchto obvinených mohla byť prostriedkom k vynúteniu priznania, čo je nezákonné,"pridáva JUDr. Ribár konštatovanie Najvyššieho súdu, že priznanie sa po pobyte vo väzbe možno považovať za nezákonný spôsob nátlaku na obvineného. 

Príklad

"Obvinený si podal žiadosť o uvoľnenie z väzby. Hlavným dôvodom, prečo mu sudca nevyhovel, je, že "obvinený sa k trestnej činnosti zatiaľ nedoznal". Čo z uvedeného vyplýva? Sudca konštatoval aj iné dôvody, ale ako hlavný dôvod uviedol nepriznanie sa k trestnej činnosti," uvádza JUDr. Ribár, podľa ktorého je toto jeden z absurdných príkladov toho, že sudca v rozhodnutí uviedol to, čo sa síce nehovorí nahlas, no je to v našom súdnictve bežná prax.

Šokujúca spoveď Jána Kaľavského. TOTO je veru poriadna pecka!
Vojna v policajných zložkách začala ešte koncom roka 2020, intenzívnejšie sa však začala vlani. Zatýkanie elitných policajtov z NAKA, ale aj členov policajnej inšpekcie či členov SIS, akoby nemalo konca a doslova „spláchlo“ so sebou mnoho dovtedy... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Na čom sú postavené veľké kauzy

"Sú tu aj podozrenia, že niektorí kajúcnici sú na výpovede navádzaní," upozornil nedávno dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského, Eduard Burda. 

"Keď hovoríme o tom, ako ich ,,lámu“, tak Lipšicové komandá ako Čurilla, vám pripravia tie podmienky," dáva za pravdu dekanovi Burdovi bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. 

Hovorí o tom aj Kaľavský

„Gašpar, Hraško, Vorobjov (bývalý funkcionár NAKA). Po šiestich mesiacoch púšťali Vorobjova z väzby a v ten istý deň sme ho boli zase zadržať. On bol živý príklad, ako sa robí nátlak. Ten by mohol rozprávať! Ale asi sa bojí. Na neho hulákali tri hodiny - toho nám daj, toho nám daj - konkrétne mená. Vorobjov sa triasol. Zlomili ho,“ prezradil ukrývajúci sa elitný expolicajt.

Robert Kaliňák: Kajúcnici ešte horko zaplačú
Bývalý minister vnútra je jeden z tých, ktorí veľmi dobre rozumejú fungovaniu štátu. Robert Kaliňák sa navyše venuje aj advokácii a tak by mal čo-to vedieť aj o právnom štáte. Portálu Veci verejné poskytol rozsiahly rozhovor, v ktorom sa nevyhol... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Názor si musíme spraviť sami

"Či väzba slúži, ako nátlakový prostriedok na spoluprácu a priznanie, je otázka, na ktorú si skúste odpovedať sami,"uzatvára JUDr. Ribár.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik