Rusko sa dohodlo s NATO?
24 | 11 | 2022 I Milan Laca

Rusko a NATO sa dohodli na opatrnosti v Čiernom mori

Magazín Euractiv napísal,  s odvolaním sa na zdroj z NATO, že náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov a predseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer, sa počas nedávnych kontaktov dohodli na opatrnosti v Čiernom mori „ aby sa predišlo incidentom." Podľa článku ide aj o udržiavanie dostatočnej vzdialenosti medzi loďami Ruskej federácie a NATO. Ruské ministerstvo obrany túto informáciu nekomentovalo.

Niektorí pochybujú

Euractiv napísal, že niektorí členovia Aliancie z východnej Európy vyjadrili pochybnosti o takýchto kontaktoch medzi armádami. Iní členovia bloku naznačili, že udržiavanie takéhoto komunikačného kanála „je súčasťou Bauerovej zodpovednosti“.

Možné vysvetlenie prečo Rusi útočia na energetickú infraštruktúru na Ukrajine
Útoky Ozbrojených síl RF na ukrajinskú energetickú infraštruktúru môžu viesť k rôznym dôsledkom. Informuje o tom portál „PolitNavigator“. Ukrajina má rozsiahly systém výroby elektriny. Vyradiť ho úplne z činnosti je dosť vážna úloha. Útoky... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Nie sú jednotní

Podľa autora,  nepanuje medzi členmi NATO jednota v súvislosti so súčasnou situáciou. Skupina členských štátov Aliancie z východnej Európy, Škandinávie, bývalej Juhoslávie, ako aj Spojené kráľovstvo podporujú prístup, v ktorom zisk jednej strany sa bude rovnať strate toho druhého. Spojené štáty, Turecko, Francúzsko, Taliansko a Grécko sú „v tomto smere rezervovanejší“. V správe sa uvádza, že Nemecko nebolo v posledných rokoch aktívne v NATO a plnilo si len finančné záväzky.

Briti sú draví

Britské ministerstvo obrany naznačilo , že vplyv Ruska v Čiernom mori by mohol byť výrazne oslabený po tom, čo sa preukázala schopnosť Ukrajiny ohroziť Novorossijsk. Zástupcovia britského ministerstva sa navyše domnievajú, že ruské lode v Čiernom mori majú ťažkosti po náletoch dronov na Sevastopoľ, v súvislosti s ktorými ich presunuli do Novorossijska. Ruské ministerstvo obrany to však nepotvrdzuje.

Rusi to popierajú
Ruské ministerstvo obrany poprelo informácie o kontaktoch náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova s ​​predsedom Vojenského výboru NATO Robom Bauerom o pohybe lodí v Čiernom mori. „Správy západných médií o údajnom „nedávnom“ rozhovore sú falošné,“ vyhlásilo Ministerstvo obrany.
Podľa rezortu neprebiehali systematické kontakty s Bauerom ani inými predstaviteľmi aliancie. Informáciu o dohode o bezpečnom pohybe lodí v Čiernom mori označili za „fikciu od začiatku do konca“ a „Rusko-americkú krízovú komisiu pre urovnávanie konfliktov“ označili za neexistujúcu.

Irán vyzbrojuje Rusko
Irán začína s presunom plánov a komponentov pre úderné drony do Ruska. Rusko a Irán uzavreli dohodu o výrobe útočných bezpilotných lietadiel na území Ruskej federácie. Použijú iránske projekty a komponenty. Podrobnosti o dohode zverejnila... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik