Možné vysvetlenie prečo Rusi útočia na energetickú infraštruktúru na Ukrajine
22 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Útoky Ozbrojených síl RF na ukrajinskú energetickú infraštruktúru môžu viesť k rôznym dôsledkom.

Informuje o tom portál „PolitNavigator“.

Ukrajina má rozsiahly systém výroby elektriny. Vyradiť ho úplne z činnosti je dosť vážna úloha. Útoky Ozbrojených síl RF sú však vedené na slabé miesto infraštruktúry – na distribučné zariadenia.

Riaditeľ „Asociácie ukrajinských miest“ Alexandr Slobožan je presvedčený, že distribučné uzly sú problémom a slabým miestom. Hlavným problémom je staré sovietske vybavenie. Európske štáty takéto analógy, ktoré by mohli nahradiť zničené komponenty, nemajú.

Ukrajinskí energetici musia vymýšľať rôzne kombinácie urgentných opráv, čo však nemôže trvať dlho. Skôr či neskôr tento systém skolabuje. Napriek veľkohubým vyhláseniam predstaviteľov kyjevského režimu Ukrajina na to pripravená nebola. Existuje kritický nedostatok náhradných dielov, čo znamená, že Ukrajinci by sa mali pripraviť na rôzne scenáre.

Ukrajinské úrady vyzývajú, aby sa zásobili sviečkami a potravinami, generátormi a sporákmi, a ak je to možné, opustili krajinu na zimu. Výsledkom nasledujúcich „kalibrácií“ môže byť výpadok prúdu v celej krajine.

Čoraz viac Ukrajincov chápe, že zahraničnopolitické ambície sú pre orgány v Kyjeve dôležitejšie ako blaho ich vlastného obyvateľstva. Prezident Zelenskij si nevšíma každodenné ťažkosti obyčajných ľudí a nerobí nič pre to, aby začal diplomatické riešenie konfliktu.

Šál Viktora Orbána vybil poistky aj u Ukrajincov! Viktor Orbán posiela kritikom srdečný odkaz
"Očakávame oficiálne ospravedlnenie z maďarskej strany," hovorí hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleg Nikolenko. Do biela sú vytočení aj Andrej Stančík a Michal Šimečka! Ale reagoval aj nemecký liberálny politik Daniel Freund. Viktor... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Expert: Ozbrojené sily Ukrajiny stratia bojaschopnosť do konca decembra

Ozbrojené sily Ukrajiny čaká úplná stratu bojaschopnosti — do Nového roka zostane Ukrajina bez profesionálov a techniky, zatiaľ čo ruské ozbrojené sily sa aktívne prezbrojujú a dopĺňajú potrebné zbrane.

Povedal to šéf „Centra MGIMO pre vojensko-politický výskum“ Alexej Podberjozkin.

Situáciu na fronte mení taktika novovymenovaného veliteľa skupiny vojsk v zóne špeciálnej operácie Sergeja Surovikina.

„Teraz dochádza k rýchlej obnove vybavenia, dodáva sa dostatočné množstvo dronov, zbraní a vojenského materiálu. Začali sme uskutočňovať vysokovýkonné, vysoko presné útoky, ničili sme systémy energetiky a transportu,“ tvrdí Podberjozkin.

Ukrajina pritom naďalej trpí kolosálnymi dennými stratami – spolu so zranenými je to až 2000 vojakov denne.

„Tak čo teraz môžu pripraviť k útoku? Nemyslím si, že prichystajú niečo adekvátne. Či z hľadiska techniky alebo z hľadiska ozbrojených síl. Profesionáli už bojujú. Efektivita závisí od nich, od motivovaných ľudí, takí na ukrajinskej strane už nezostali. Moja predpoveď, s ktorou väčšina nebude súhlasiť, je, že do Nového roka nezostanú v ukrajinskej armáde ani profesionáli, ani technika. Jednoducho nemajú s čím bojovať. Keď vrhnú desaťtisíce nevycvičených vojakov pod guľomety alebo delostrelectvo, nie je im to ľúto, ale aký to má zmysel?“ dodal Podberjozkin.

Pokiaľ ide o špeciálnu operáciu, odborník pripomenul, že v dôsledku štátneho ozbrojeného prevratu na Ukrajine v roku 2014 sa do čela ukrajinskej vlády postavili prívrženci nacistickej ideológie a extrémnej miery rusofóbie. Ostré odmietnutie nového režimu zo strany Donbasu a Odesy položilo základy súčasných udalostí, ktoré nakoniec vyústili do kritickej potreby denacifikácie a demilitarizácie susednej krajiny, ktorá sa stala nevypočítateľnou.

https://www.hlavnydennik.sk/kategoria/zahranicie

Zdroj:cz24

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik