V Kambodži sa očakáva rokovanie ministrov obrany USA a Číny
20 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ministri obrany Spojených štátov a Číny sa v Kambodži zúčastnia na rozšírenom stretnutí o bezpečnostných otázkach Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Vznikne tým priestor aj na ich osobné rokovanie.

Ministri Lloyd Austin a Wej Feng-che zatiaľ nemajú formálne naplánované žiadne bilaterálne rokovanie, hovorca čínskeho ministerstva obrany však vo vyhlásení vydanom v nedeľu ponechal túto možnosť otvorenú.

"Čína má pozitívny a otvorený postoj k výmenám názorov s USA počas stretnutia ASEAN-Plus a príslušné rezorty oboch krajín v tomto smere udržiavajú komunikáciu a koordináciu,“ povedal.

Spojené štáty a Čína sú hlavnými rivalmi o vplyv v regióne. USA ako dominantná vojenská veľmoc v rámci ASEAN podporuje v viacero svojich spojencov, postavenie Číny sa však zosilňuje. Ich vzťahy komplikuje najmä postavenie Taiwanu, ktorý Peking považuje za svoje územie a hrozí mu útokom. Problematické sú aj nároky Číny na Juhočínske more, ktoré sa snaží presadiť výstavbou umelých ostrovov.
Obe krajiny sú v spore aj v otázke Ruska, ktoré Čína odmietla odsúdiť alebo sankcionovať za inváziu na Ukrajinu. (tasr/AP)

Viete čo sú ZMYSELNÉ ruky? Čo chytia, poj...ú! Niečo podobné ako ukrajinská armáda
Počas deviatich mesiacov ruských vojenských operácií na Ukrajine sa členské krajiny NATO opakovane stali obeťami prebiehajúceho sporu. Len čo bol Brusel pripravený uplatniť článok 5 o kolektívnej obrane NATO a vyhlásiť vojnu Rusku, ukázalo sa, že... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik