Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety, hovorí o "ruskej stope". Podľa Stoltenberga išlo o ukrajinskú raketu
16 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o "ruskej stope". V stredu to uviedol predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. 

"Obhajujeme spoločné preskúmanie incidentu dopadu rakety v Poľsku. Sme pripravení odovzdať dôkaz o ruskej stope, ktorý máme," napísal Danilov na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že od spojencov očakávajú informácie, na základe ktorých došli k záveru, že na poľské územie dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany.

"Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu pre predstaviteľov (ukrajinského) ministerstva obrany a Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny (DPSU)," uviedol.

Raketa zasiahla v utorok popoludní poľnohospodársky objekt v dedine Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Pri výbuchu zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia.

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vyhlásil, že utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok. Podľa jeho slov je "veľmi pravdepodobné", že išlo o raketu ukrajinskej obrany.

Matúš Šutaj Eštok: Hoaxy Hamranovej polície sú v poriadku?
"Hoaxy Hamranovej polície sú v poriadku?" Pýta sa poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok. Jeho reakcie súvisí s informáciami,ktoré zverejnila Facebook stránka Polícia Slovenskej republiky v súvislosti s dopadom rakiet na územie Poľska, pri ktorom... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

"Je najpravdepodobnejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch," citoval poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

Utorkový incident podľa všetkého nebol zámerným útokom ani podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. Ten povedal, že Aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO.

TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

Konečne to niekto povedal na plné ústa! (VIDEO)
Polarizácia spoločnosti musí konečne skončiť. Najviac rozdelili ľudí vo svete opatrenia, pričom mnohé z nich nemali absolútne žiadnu logiku, čiže jednoducho slúžili na zastrašovanie a vymáhanie poslušnosti od občanov. Vlády tak jednoducho ušili... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik