Poľsko zasiahla UKRAJINA! Iba omylom? Reakcia Medvedeva JE JASNÁ
16 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

V utorok večer zasiahli pohraničie Poľska výbuchy, ktoré zabili dvoch ľudí. Prvé informácie naznačujú, že zbraň, ktorá pristála na hraniciach NATO, bola ruskej výroby, ale bola použitá ako súčasť ukrajinských systémov protivzdušnej obrany, informuje The Guardian.

Ukrajina útočí? Iba omylom?

Poľský prezident v stredu ráno povedal, že krajina nemá žiadne konkrétne dôkazy o tom, kto odpálil raketu, ktorá zasiahla poľský obilný závod asi 6 km od ukrajinských hraníc.

Americký prezident Joe Biden však uviedol, že raketa pravdepodobne nebola odpálená z Ruska .

Americký predstaviteľ blízky americkým spravodajským službám tvrdí, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola vypálená ukrajinskými silami na prichádzajúcu ruskú raketu, najnovšie informuje agentúra AP.

Tlačová agentúra Associated Press s odvolaním sa na amerických predstaviteľov uvádza, že prvé zistenia naznačujú, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola vypálená ukrajinskými silami na prichádzajúcu ruskú raketu.

AKTUALIZOVANÉ! Rakety zasiahli aj Poľsko, hlásia obete
Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb. Následne prišla na udalosti rýchla reakcia Moskvy a vyjadrenia našich... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Poľské ministerstvo zahraničných vecí pôvodne označilo raketu za „vyrobenú v Rusku“, ale ako informoval diplomatický redaktor Guardianu Patrick Wintour, mohlo by to zahŕňať rakety S-300 zem-vzduch v držbe Ukrajiny.

Predtým dostal Joe Biden otázku, či bola raketa odpálená z Ruska. Povedal: „Existujú predbežné informácie, ktoré to spochybňujú. Nechcem to povedať, kým to úplne nevyšetríme. Ale v mysliach jeho trajektórie je nepravdepodobné, že bol vystrelený z Ruska."

Medvedev: Poľský incident ukazuje, že „západ sa približuje k svetovej vojne“

Bývalý ruský prezident a dlhoročný spojenec Vladimira Putina Dmitrij Medvedev uviedol, že výbuch na poľskom území ukázal, že sa západ približuje k ďalšej svetovej vojne.

„Incident s údajným ukrajinským ‚raketovým útokom‘ na poľskú farmu dokazuje len jednu vec: vedie hybridnú vojnu proti Rusku, čím sa Západ približuje k svetovej vojne,“ napísal Medvedev na Twitteri.

V samostatnom vývoji dnes ráno ruské ministerstvo zahraničných vecí zopakovalo v telegrame tvrdenie svojej misie v Európskej únii, že oznámenie o ďalších výcvikových iniciatívach pre ukrajinské sily pod vlajkou EÚ je „zamerané na eskaláciu“ a znamená „ďalší krok k posilniť zapojenie EÚ do konfliktu na Ukrajine“.

Pád rakiet do Poľska: Vladimír Zelenskyj obviňuje, Kuleba veľmi odvážne vyzýva, Biden je zdržanlivý, vyjadrilo sa aj Rusko (VIDEO z miesta)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval "veľmi výraznou eskaláciou" konfliktu. Kuleba vyzýva na zvolanie... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik