Pád rakiet do Poľska: Vladimír Zelenskyj obviňuje, Kuleba veľmi odvážne vyzýva, Biden je zdržanlivý, vyjadrilo sa aj Rusko (VIDEO z miesta)
16 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval "veľmi výraznou eskaláciou" konfliktu. Kuleba vyzýva na zvolanie summitu NATO s účasťou Ukrajiny. Americký prezident Joe Biden uviedol, že svetoví lídri rozhodnú o ďalších krokoch, keď sa dozvedia, čo presne sa stalo v Przewodówe. Aké sú ich požiadavky a vyjadrenia pár hodín po dopade rakiet na územie Poľska?

Zelenskyj v reakcii na explóziu v poľskej obci ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, z ktorého je podozrivé Rusko, vyhlásil, že v minulosti opakovane upozorňoval, že násilné činy Moskvy nie sú obmedzené na Ukrajinu.

"Teror sa neobmedzuje len vo vnútri našich štátnych hraníc. Ruské rakety zasiahli Poľsko... Útočili raketami na územie NATO," konštatoval. "Toto je ruský raketový útok na kolektívnu bezpečnosť! Je to veľmi výrazná eskalácia. Musíme konať," vyhlásil Zelenskyj.

Prezident Ukrajiny okrem toho zdôraznil podporu Poľsku, ktoré od začiatku vojny vo februári prijalo milióny ukrajinských utečencov.

V Poľsku prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Vrcholní predstavitelia Poľska sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s "krízovou situáciou".

Rusko správy o dopade rakiet v Poľsku poprelo a označilo ich za "úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu".

Kuleba vyzýva na zvolanie summitu NATO s účasťou Ukrajiny

Ukrajina v utorok večer vyzvala členské krajiny NATO, aby v súvislosti so zatiaľ nepotvrdenými správami, že územie Poľska zasiahli ruské rakety, zvolali summit Aliancie aj za účasti predstaviteľov Kyjeva.

"Kolektívna odpoveď na ruské akcie musí byť tvrdá a zásadová," zdôraznil vo svojom statuse na platforme Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ako bezprostredné kroky, ktoré by bolo vhodné urobiť, Kuleba špecifikoval zvolanie summitu NATO za účasti Ukrajiny s cieľom pripraviť ďalšie spoločné kroky, ktoré prinútia Rusko, aby upustilo od eskalácie vojny na Ukrajine.

V záujme dosiahnutia zmeny vojenského kurzu Ruska by Aliancia mala Ukrajine poskytnúť moderné lietadlá ako F-15 a F-16, ako aj systémy protivzdušnej obrany, aby bolo možné zneškodniť akékoľvek ruské rakety, píše Kuleba.

"Dnes ochrana ukrajinského neba znamená ochranu NATO," zdôraznil Kuleba.

Šéf ukrajinskej diplomacie v mene svojej krajiny opätovne potvrdil plnú solidaritu s Poľskom a vyslovil pripravenosť poskytnúť mu akúkoľvek potrebnú podporu.

AKTUALIZOVANÉ! Rakety zasiahli aj Poľsko, hlásia obete
Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb. Následne prišla na udalosti rýchla reakcia Moskvy a vyjadrenia našich... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Biden: Raketa, ktorá dopadla na územie Poľska, zrejme nebola vypálená z Ruska

Raketa, ktorá v utorok dopadla na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou, zrejme nebola vypálená z Ruska. Povedal to v stredu americký prezident Joe Biden, pričom sa odvolal na trajektóriu rakety.

Biden dodal, že spojenci podporia Poľsko pri vyšetrovaní okolností incidentu, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch.

Lídri skupiny G7 a aliancie NATO sa zišli v stredu v dejisku summitu G20 na mimoriadnej schôdzke, aby prediskutovali incident, ktorý sa odohral v utorok popoludní v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Podľa agentúry AP sa schôdzka konala v stredu ráno miestneho času v hoteli, kde je ubytovaná americká delegácia zúčastňujúca sa na vrcholnom summite skupiny G20.

Prezident USA tam hostil lídrov skupiny G7, ktorá zahŕňa Kanadu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Európsku úniu, spolu s predsedom Európskej rady a premiérmi Španielska a Holandska - spojencov v rámci NATO.

Biden po schôdzke povedal, že svetoví lídri rozhodnú o ďalších krokoch, keď sa dozvedia, čo presne sa stalo v Przewodówe.

Vo vyhlásení poľského ministerstva zahraničných vecí vydaného v utorok neskoro večer sa uvádza, že raketa, ktorá podľa medializovaných správ dopadla na poľské územie, bola ruskej výroby.

Poľský prezident Andrzej Duda bol však v súvislosti s jej pôvodom opatrnejší a povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou, kto ju vystrelil, ani kde bola vyrobená. Povedal, že je "s najväčšou pravdepodobnosťou" ruskej výroby, pričom však upozornil, že tento predpoklad sa stále preveruje.

Ak by sa tieto dohady potvrdili, bolo by to prvýkrát od invázie na Ukrajinu, čo by ruská raketa dopadla na územie členského štátu NATO. Základom aliancie NATO je princíp, že útok proti jednému členovi je útokom na všetkých.

TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News.

USA držia Kyjev na uzde (VIDEO)
Americký generál: USA nenechajú Ukrajinu vyhrať. Generálporučík vo výslužbe Kit Kellogg povedal, že USA nechce víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom. Vo vysielaní televízie Fox Business povedal, že USA momentálne nemajú záujem o ukrajinské víťazstvo v... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Milan Laca

FOTO:

Ministerstvo obrany Ruska poprelo údery na ciele v blízkosti ukrajinsko-poľských hraníc

Ruská armáda uviedla, že v utorok neútočila na ciele v blízkosti hraníc Ukrajiny a Poľska.

"Na ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej štátnej hranice neboli podniknuté žiadne údery ruskými prostriedkami ničenia," uviedlo v utorok večer ruské ministerstvo obrany, ktoré komentovalo informácie o raketách, ktoré dopadli na poľské územie.

Armáda dodala, že vyjadrenia poľských médií a predstaviteľov sú "úmyselnou provokáciou s cieľom eskalovať situáciu".

"Fragmenty zverejnené poľskými médiami pri prenasledovaní z miesta činu v obci Przewoduv nemajú nič spoločné s ruskými zbraňami," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Zásah raketou! Ropovod Družba je odstavený!
Kvôli raketový útokom bol ropovod Družba bol odstavený. Maďarská verejnoprávna televízia M1 uviedla, že samotné vedenie poškodené nebolo, raketa zasiahla iba napájací zdroj. Podľa doterajších informácií zasiahla ruská raketa dodávateľa elektriny... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

VIDEO:

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik