Neuvážené reakcie, BLUDY POLÍCIE a militantní FANATICI! Eduard Chmelár však chváli PREZIDENTKU
16 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Jedinou zmysluplnou odpoveďou na včerajší incident je okamžité prímerie a začiatok mierových rokovaní! Skonštatoval to vo svojom statuse politický analytik Eduard Chmelár. Ak je tento incident niečím zaujímavý, tak sú to neuvážené reakcie niektorých politikov, médií a špeciálne slovenskej polície, ktorí bez akýchkoľvek dôkazov začali spočiatku automaticky hovoriť o úmyselnom ruskom útoku a strašiť treťou svetovou vojnou.

Názor Eduarda Chmelára prináša redakcia HD v plnom znení.

Zdá sa, že väčšina Blízkeho východu dnes vyzerá bezpečnejšie ako niektoré časti východnej Európy. To (trochu sarkasticky) pripomínam hlavne tým, ktorí sa idú zblázniť z dvoch rakiet, ktoré dopadli na územie Poľska, ale Izrael, ktorý útočí na Sýriu, Libanon a ďalšie suverénne štáty celkom otvorene a cielene už dlhé roky, ich necháva úplne chladnými.

Aj keď ešte stále nepoznáme oficiálne výsledky vyšetrovania, čo presne sa stalo pri poľskej dedine Przewodów, vieme s takmer stopercentnou istotou povedať, čo sa určite nestalo: predstava, že Rusko sa rozhodlo zámerne zaútočiť na územie členského štátu NATO a vyvolať tretiu svetovú vojnu tým, že si za strategický cieľ vybralo dvoch traktoristov a sušičku obilia, prekonáva absurdnosť bradatého vtipu o pokojne orajúcom sovietskom traktore, na ktorý zaútočili čínski vojaci, v dôsledku čoho pokojne orajúci traktor streľbu opätoval a odletel.

Poľsko zasiahla UKRAJINA! Iba omylom? Reakcia Medvedeva JE JASNÁ
V utorok večer zasiahli pohraničie Poľska výbuchy, ktoré zabili dvoch ľudí. Prvé informácie naznačujú, že zbraň, ktorá pristála na hraniciach NATO, bola ruskej výroby, ale bola použitá ako súčasť ukrajinských systémov protivzdušnej obrany,... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Neuvážené reakcie, bludy polície a militantní fanatici

Ak je teda tento incident niečím zaujímavý, tak sú to neuvážené reakcie niektorých politikov, médií a špeciálne slovenskej polície, ktorí bez akýchkoľvek dôkazov začali spočiatku automaticky hovoriť o úmyselnom ruskom útoku a strašiť treťou svetovou vojnou. Už sme si zvykli na to, že médiá (zvlášť červené denníčky, TV JOJ a prekvapujúco v poslednom čase aj TA3) situáciu neupokojujú, ale dramatizujú.

Nebudem im preto vysvetľovať rozdiel medzi cieleným útokom a náhodným dopadom zostrelenej rakety. Ale keď Polícia SR - ktorej psou povinnosťou je chrániť občanov, triezvo ich informovať, upokojovať a usmerňovať – namiesto toho vypisuje bludy a keď zistí, že šliapla do... vedľa, svoje vlastné zlyhanie zbabelo zahmlieva tým, že spustí hysterický pokrik na nejakých trolov, ktorí údajne zaplavujú online svet a radí ľuďom, aby čakali na oficiálne stanoviská (hoci v prvom rade na ne mala čakať sama), musíte si klásť otázku, čo je toto za neprístojné správanie štátneho orgánu. Ak za políciu hovoria psychicky nevyrovnaní ľudia, nemôžete sa v tomto štáte cítiť bezpečne.

Pád rakiet do Poľska: Vladimír Zelenskyj obviňuje, Kuleba veľmi odvážne vyzýva, Biden je zdržanlivý, vyjadrilo sa aj Rusko (VIDEO z miesta)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval "veľmi výraznou eskaláciou" konfliktu. Kuleba vyzýva na zvolanie... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Musím pochváliť prezidentku Čaputovú!

Svoje polienko do ohňa pridal aj generál bez vojska Pavel Macko, ktorý síce ešte nevie, čo sa stalo, ale už vie, že reakcia Severoatlantickej aliancie voči Rusku musí byť v každom prípade ostrá... Aj vtedy, keď útok voči Poľsku nespáchalo? Až teraz vidíte, aké šťastie nás postihlo, že tento militantný fanatik sa nestal náčelníkom generálneho štábu a urazený odišiel z armády. Predstavte si, že by jej v tejto situácii velil. Reagovať na takúto nebezpečnú situáciu predsa nie je ako rozmetať fekálie po Bratislave.

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa sa úplne znemožnil tvrdením, že Rusko zaútočilo na Poľsko. Podobne sa vo svojej prvotnej reakcii unáhlili aj predseda vlády Heger a predseda parlamentu Kollár. Naopak, ten, kto ma milo prekvapil, je prezidentka Zuzana Čaputová, ktorú musím pochváliť (!) za uvážlivú reakciu, v ktorej vyzvala na zdržanlivosť. Napokon, sám hovorca poľskej vlády Peter Müller vzhľadom na citlivosť celého incidentu vyzval na nezverejňovanie nepotvrdených informácií (v prípade našich médií bezvýsledne).

TRETIA SVETOVÁ? Čo je potrebné na aktiváciu článku 5 zmluvy NATO?
Poľská explózia pravdepodobne nepovedie k eskalácii – ale riziká stretu NATO-Rusko sú reálne, upozorňuje pre The Guardian Julian Borger, redaktor medzinárodných záležitostí. ZSSR a USA sa podarilo prejsť cez celú studenú vojnu bez takejto chyby.... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Šialená reakcia Zelenského

Kto teda na celú situáciu zareagoval maximálne nevhodne a kto sa snaží konflikt v už aj tak dosť vypätej situácii ešte viac vyhrotiť? Jednoznačne je to (nebojím sa povedať) šialená reakcia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý obvinil Rusko, že úmyselne útočilo raketami na územie NATO, že je to ruský útok na kolektívnu bezpečnosť Severoatlantickej aliancie, a že „musíme konať“.

Pridal sa k nemu aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý vyzval NATO na zvolanie mimoriadneho summitu s účasťou Ukrajiny. „Kolektívna odpoveď na ruské akcie musí byť tvrdá a zásadová,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie, pričom dodal, že „ochrana ukrajinského neba znamená ochranu NATO“, akoby tým naznačoval zapojenie sa Severoatlantickej aliancie do vojny.

Poľská dedina Przewodów, zdroj foto: FB/Eduard Chmelár

Poľská dedina Przewodów, zdroj foto: FB/Eduard Chmelár

Kyjev sa sústavne usiluje vtiahnuť NATO do vojny

Dobre si túto situáciu zapamätajte. Kyjev sa sústavne usiluje vtiahnuť NATO do vojny a jeho provokácie sú extrémne nebezpečné. Samozrejme, Rusko, ktoré v jeden deň vypáli na celé územie Ukrajiny takmer sto striel, je plne zodpovedné za to, čo sa tam deje, ale uvedomme si, že Zelenského režim nie je konštruktívnym partnerom Západu. Nielen preto, že je rovnako ako ten Putinov skorumpovaný, mučí väzňov, potláča slobodu prejavu a dusí demokraciu, ale najmä preto, že sa konflikt neusiluje ukončiť, ale eskaluje ho.

Erdogan: Rusko nemá s výbuchmi v Poľsku nič spoločné
Turecký prezident Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že rešpektuje ruské vyjadrenie o tom, že poľské územie v utorok nezasiahla ruská raketa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "To, že Rusko hovorí, že s tými raketami nemá nič... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Už stačilo

Preto jedinou zmysluplnou odpoveďou na včerajší incident je urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa zastavila paľba a začali sa mierové rokovania. Práve na toto poukazovalo svetové mierové hnutie od začiatku, že eskalácia konfliktu a odmietanie diplomatických riešení zvyšujú riziko, že sa prihodí nečakaný, hoci aj nikým nechcený náhodný incident, ktorý v sebe skrýva potenciál toho najstrašnejšieho nebezpečenstva pre osud ľudstva.

Musíme sa preto všetkými silami postaviť na medzinárodnom poli za mier a doma proti vládnucim militantným elitám, ktoré sa vybrali po čoraz nebezpečnejšej ceste. Už stačilo. Zelenského silácke reči z Chersonu, ani mediálna propaganda nemôžu zakryť fakt, že každý ďalší deň tejto prekliatej vojny znamená stovky mŕtvych a ešte viac zničenú krajinu.

Aspoň malú nádej preto nedávajú falošné reči ukrajinského prezidenta o mieri, ktorý rokovať nechce a ktorý si v každom prejave protirečí, ale tajné americko-ruské rozhovory v Ankare na úrovni šéfov spravodajských služieb. Každý triezvo uvažujúci a kompetentný človek vie, že jedine na tejto osi Washington – Moskva sa môže celý zložitý konflikt rozuzliť. Ale aj skomplikovať.

V Poľsku sa to pár hodín po dopade rakiet rozhýbalo! Kroky Poľska prinášame v krátkom zhrnutí
Poľsko sa pár hodín po dopade rakiet na územie Poľsko, čo si vyžiadalo aj dve obete rozhýbalo! Fotografie z miesta výbuchu, reakcie vládnych predstaviteľov, ale aj armády, nenechali na seba dlho čakať. Prinášame ich v krátkom zhrnutí. Na... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik