V Poľsku sa to pár hodín po dopade rakiet rozhýbalo! Kroky Poľska prinášame v krátkom zhrnutí
16 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Poľsko sa pár hodín po dopade rakiet na územie Poľsko, čo si vyžiadalo aj dve obete rozhýbalo! Fotografie z miesta výbuchu, reakcie vládnych predstaviteľov, ale aj armády, nenechali na seba dlho čakať. Prinášame ich v krátkom zhrnutí.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie z miesta výbuchu v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v Przewodówe na východe Poľska vrátane poškodeného traktora, pričom črepiny naznačujú, že by mohlo ísť o pozostatky bojovej rakety. Informoval o tom na svojom webe poľský denník Rzeczpospolita v súvislosti s informáciami, že na poľské územie dopadli dve ruské rakety, píše TASR.

Ako pokračuje Rzeczpospolita, v opustených budovách bývalého poľnohospodárskeho došlo v utorok popoludní k výbuchu, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Špecialisti teraz skúmajú záznamy z radarových systémov armády aj pohraničnej stráže.

Vláda vyzvala médiá, aby o udalosti nešpekulovali a nezverejňovali nepotvrdené informácie. Medzitým premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda zvolali zasadnutie vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN).

Poľsko zvyšuje úroveň pohotovosti armády a zvažuje aktiváciu článku 4

Poľsko zvyšuje úroveň pohotovosti niektorých jednotiek svojej armády v reakcii na utorňajší výbuch pri svojich hraniciach s Ukrajinou, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. Varšava zároveň zvažuje aj aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, čo by znamenalo konzultácie medzi spojencami NATO. Oznámil to hovorca poľskej vlády Piotr Müller, ktorého cituje agentúra PAP aj denník The Guardian.

V Poľsku prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów ležiacej neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Podľa medializovaných informácií došlo k výbuchu po dopade zrejme ruských rakiet.

Poľské orgány tieto správy dosiaľ nepotvrdili a preverujú rôzne verzie incidentu - vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety.

Vrcholní poľskí predstavitelia sa v súvislosti so vzniknutou situáciou zišli na mimoriadnom zasadnutí.

Müller po zasadnutí potvrdil len to, že v zmienenej oblasti došlo k výbuchu, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Príčinu výbuchu neuviedol, píše stanica Sky News.

Okolnosti výbuchu podľa jeho slov vyšetrujú príslušné úrady. Müller zároveň dodal, že Varšava preveruje, či situáciou vznikol predpoklad na aktivovanie článku 4 Severoatlantickej zmluvy.

Moskva správy o dopade ruských rakiet v Poľsku poprela a označila ich za "úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu".

Redaktor poľského Radia ZET Mariusz Gierszewski s odvolaním sa na svoje zdroje v bezpečnostných službách uviedol, že ruská raketa bola pravdepodobne zostrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Šéf poľskej diplomacie si predvolal ruského veľvyslanca vo Varšave

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau si predvolal ruského veľvyslanca v Poľsku, aby ho požiadal o podrobné vysvetlenie k udalostiam v okrese Hrubieszów, kde v utorok pri zatiaľ neobjasnenom výbuchu prišli o život dve osoby.

Podľa agentúry TASR o tom informoval spravodajský web TVN24.pl.

K výbuchu v Przewodówe došlo v čase, keď Ukrajina opäť čelila mohutným raketovým útokom ruskej armády.      

Hovorca poľského rezortu diplomacie Lukasz Jasina vo svojom vyhlásení pre tlač okrem toho uviedol, že v obci Przewodów v okrese Hrubieszów v Lublinskom vojvodstve na východe Poľska dopadla "raketa ruskej výroby".

Poľský prezident Andrezj Duda v priebehu utorkového večera   informoval o incidente viacerých spojencov vrátane prezidenta USA Joea Bidena, britského premiéra Rishiho Sunaka, nemeckého kancelára  Olafa Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a iných predstaviteľov EÚ. Uskutočnil sa aj Dudov telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

O aktuálnej bezpečnostnej situácii hovoril so svojím americkým rezortným partnerom Antonym Blinkenom aj šéf poľskej diplomacie Rau, informoval spravodajský web TVN24.pl.

Morawiecki vyzval občanov Poľska, aby zostali pokojní a nenechali sa manipulovať

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v noci na stredu vyzval obyvateľov Poľska, aby zachovali pokoj v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo v utorok v pohraničí s Ukrajinou a pri ktorom prišli o život dve osoby.

Podľa spravodajského webu TVN24.pl Morawiecki apeloval na občanov Poľska, aby boli opatrní, obozretní a nenechali sa zmanipulovať. Obrátil sa aj na politické strany a požiadal ich, aby sa správali zodpovedne a boli jednotné.

"Chaos je zbraň, ktorú Rusko používa. Nemôžeme podľahnúť manipulácii a falošným správam. Buďme obozretní," vyzval Morawiecki.

Zdôraznil tiež záruky, ktoré v tejto situácii pre Poľsko vyplývajú z jeho členstva v aliancii NATO.

Uviedol, že Poľsko analyzuje situáciu a vedie so spojencami rokovania o možnom použití článku 4 Severoatlantickej zmluvy, čo by znamenalo konzultácie medzi spojencami NATO.

Potvrdil rozhodnutie bezpečnostnej rady, že vybrané jednotky poľských ozbrojených síl dostali rozkaz zvýšiť stupeň svojej pohotovosti.

V rámci svojho vyhlásenia pre médiá Morawiecki súčasne informoval o krokoch, ktoré po incidente v obci Przewodów ležiacej neďaleko hraníc s Ukrajinou podniklo poľské vedenie - vrátane telefonátov s predstaviteľmi spojeneckých krajín.

Uviedol, že poľská strana pracuje na zistení všetkých príčin výbuchu v Przewodówe, pričom spolupracuje aj medzinárodnými expertmi, ktorí boli prizvaní do tímu poľských vyšetrovateľov.

Poľský premiér potvrdil, že na poľské ministerstvo zahraničných vecí bol povolaný veľvyslanec Ruskej federácie vo Varšave, aby podal vysvetlenie k incidentu v poľskom pohraničí.

Erdogan: Rusko nemá s výbuchmi v Poľsku nič spoločné
Turecký prezident Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že rešpektuje ruské vyjadrenie o tom, že poľské územie v utorok nezasiahla ruská raketa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "To, že Rusko hovorí, že s tými raketami nemá nič... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poľský generál Bieniek je presvedčený, že raketa bola zablúdenou strelou

Veliteľ poľských pozemných síl generál Mieczyslaw Bieniek vyhlásil, že ak sa potvrdí, že v utorok popoludní zasiahla Poľsko ruská raketa, bude to veľmi vážny incident, lebo zabila dvoch ľudí. Generál "je však silne presvedčený, že išlo o zablúdenú muníciu, ktorá dopadla na poľské územie", preto podľa neho nie je dôvod aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy. Správu priniesol v utorok neskoro večer denník Rzeczpospolita, z ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Článok 5 zaručuje obranu každého člena NATO a stanovuje, že útok na jedného člena je útokom na celú Severoatlantickú alianciu.

Poľský prezident Andrzej Duda v noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów, kde prišli o život dvaja ľudia. Duda dodal, že raketa bola "s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby". Poznamenal súčasne, že vyšetrovanie daného incidentu stále trvá.

Obec Przewodów sa nachádza približne 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok tiež stalo cieľom mohutnej vlny ruských raketových útokov po celej Ukrajine.

Napoludnie opäť zasadne Úrad národnej bezpečnosti

Poľský Úrad národnej bezpečnosti (BBN) sa v stredu opäť zasadne pre obavy, že konflikt na Ukrajine by sa mohol rozšíriť aj do krajín, ktoré s ňou susedia. Stretnutie sa uskutoční po tom, čo v utorok dopadla na poľské územie raketa, v dôsledku čoho zahynuli dvaja ľudia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"BBN v súčasnosti s veliteľmi, náčelníkmi služieb a so spojencami analyzuje doteraz prijaté opatrenia," uviedol šéf BBN Jacek Siewiera s tým, že BBN zasadne o 12.00 h SEČ.

Siewiera okrem toho informoval, že avizované stretnutie Severoatlantickej rady sa uskutoční o 10.00 h a 11.00 h sa poľský prezident Andrzej Duda opäť stretne s premiérom a ministrami.

Podľa námestníka poľského ministra zahraničných vecí Pawla Jabloňského zostáva Poľsko aj po tomto incidente naďalej bezpečnou krajinou vďaka tomu, že je súčasťou NATO. "Reakcia našich spojencov, ich jasná podpora a ochota stáť pri nás ukazujú, že sme oveľa bezpečnejšou krajinou, ako keby sme v NATO neboli," uviedol Jabloňski pre rozhlasovú stanicu RMF FM.

Poľský BBN mimoriadne zasadol aj v noci na stredu krátko po tom, čo malú poľskú obec Przewodów, ležiacu šesť kilometrov od ukrajinských hraníc, zasiahla raketa. Podľa amerického prezidenta Joe Bidena nebola táto raketa zrejme vypálená z Ruska.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorého citovala agentúra AP, predbežné zistenia naznačujú, že táto raketa bola vypálená Ukrajinou a mala zostreliť prichádzajúcu ruskú raketu.

Poľsko zasiahla UKRAJINA! Iba omylom? Reakcia Medvedeva JE JASNÁ
V utorok večer zasiahli pohraničie Poľska výbuchy, ktoré zabili dvoch ľudí. Prvé informácie naznačujú, že zbraň, ktorá pristála na hraniciach NATO, bola ruskej výroby, ale bola použitá ako súčasť ukrajinských systémov protivzdušnej obrany,... Čítať ďalej
16 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik