Prezident Widodo otvoril summit G20, v úvode vyslovil varovanie
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Členské krajiny G20 sa musia vyhnúť ďalšej studenej vojne, uviedol v utorok indonézsky prezident Joko Widodo v otváracom prejave summitu na ostrove Bali, ktorému bude dominovať téma ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Americkí a európski predstavitelia vzhľadom na pripravovanú spoločnú deklaráciu G20, ktorá by odsúdila osem mesiacov trvajúcuvojnu na Ukrajine a hrozby použitia jadrových zbraní, označili summit na Bali za dôkaz prehlbujúcej sa medzinárodnej izolácie Ruska. Jakarta však presadzuje neutrálnu zahraničnú politiku a odmietla tlak Západu, aby Moskvu na summit nepozvala.

Bez toho, aby Rusko konkrétne menoval, Widodo vyzval členov G20, aby nepripustili ďalšiu studenú vojnu medzi svetovými mocnosťami. "Nemali by sme deliť svet na časti. Nesmieme dovoliť, aby svet upadol do ďalšej studenej vojny," povedal v prejave pred prvým zasadaním summitu.

Rusko na schôdzke reprezentuje minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite, ktorý potrvá do 16. novembra, vystúpi virtuálne.

Widodo uviedol, že blok veľkých svetových ekonomík musí uspieť pri riešení najpálčivejších svetových kríz. "Dnes sa na nás pozerá svet. Zabodujeme úspechom? Alebo pridáme ešte jeden neúspech?" uviedol pred delegátmi. "Podľa mňa musí byť G20 úspešná, nesmie zlyhať," uzavrel.

V Ankare debatovali superšpióni!
Kremeľ označil rozhovory v Ankare za americkú iniciatívu. Rusko-americké rozhovory v Turecku sa uskutočnili z iniciatívy Spojených štátov, vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, informuje agentúra TASS . Zahmlené rozhovory O čom... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik