V Ankare debatovali superšpióni!
15 | 11 | 2022 I Milan Laca

Kremeľ označil rozhovory v Ankare za americkú iniciatívu.
Rusko-americké rozhovory v Turecku sa uskutočnili z iniciatívy Spojených štátov, vyhlásil  hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, informuje agentúra TASS .

Zahmlené rozhovory

O čom konkrétne predstavitelia Moskvy a Washingtonu v Ankare rokovali, Peskov nespresnil.  O tom, že sa delegácie Ruska a Spojených štátov stretli, napísali noviny Kommersant, s odvolaním sa na svoj zdroj. Podľa nich Rusko zastupoval  šéf zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin. Peskov povedal, že túto informáciu nemôže potvrdiť ani vyvrátiť.

Zelenskyj: Stiahnutie ruskej armády z Chersonu je začiatkom konca vojny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako "začiatok konca vojny". Uviedol to v pondelok počas návštevy znovuzískaného mesta. Zelenskyj povedal, že "silná ukrajinská armáda"... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Američania niečo prezradili

Agentúra Reuters, s odvolaním sa na zdroj z americkej administratívy uviedla, že šéf americkej CIA Williams Burns pricestoval do Ankary, aby sa stretol so svojím ruským partnerom. Podľa hovorcu agentúry boli témou rozhovorov dôsledky ruského použitia jadrových zbraní. Naryškin a Burns o urovnaní situácie na Ukrajine nediskutujú, povedal zdroj agentúry Reuters. Televízia CNN odvysielala, že ďalšou témou rokovaní bol osud občanov Spojených štátov, zadržaných v Rusku.

Ukrajinci vedia

Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby USA William Burns je v Turecku, aby odovzdal správu šéfovi ruskej zahraničnej spravodajskej služby o dôsledkoch potenciálneho použitia jadrových zbraní Ruskom. Píše „Európska pravda" a informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa Bieleho domu. "Nevedie žiadne rokovania. Nehovorí o urovnaní vojny na Ukrajine," povedal anonymný predstaviteľ Bieleho domu. "Vysiela správu o dôsledkoch ruského použitia jadrových zbraní a rizikách eskalácie pre strategickú stabilitu. Nastolí aj otázku nespravodlivo zadržiavaných občanov USA".

Turci mlčia tiež

Turecké úrady odmietli rozhovory komentovať, ale turecký kanál NTV, s odvolaním sa na svoje zdroje z národných spravodajských služieb potvrdil , že stretnutie medzi Burnsom a Naryškinom sa uskutočnilo v sídle tamojšej národnej spravodajskej služby v Ankare.
Posledné osobné rozhovory medzi ruskou a americkou stranou boli 10. januára v Ženeve. Diskutovali o požiadavkách Ruska voči USA na bezpečnostné záruky. Po začatí konfliktu na Ukrajine Rusko a Spojené štáty neviedli osobné rokovania.

USA: Ukrajinci, buďte realisti
USA vyzvali Kyjev, aby premýšľal o „realistických“ vyjednávacích pozíciách pri rokovaniach s Ruskom. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským navrhol premýšľať o... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik