Klimatickí aktivisti vo Viedni poliali čiernou tekutinou obraz Gustava Klimta
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Klimatickí aktivisti v utorok poliali čiernou tekutinou obraz Smrť a Život rakúskeho maliara Gustava Klimta v múzeu Lepoldovcov vo Viedni.

K činu sa na sociálnej sieti Twitter prihlásila nemecká klimatická skupina Posledná generácia. Na Twitteri zverejnila aj zábery, na ktorých dvaja muži lejú čiernu olejovitú tekutinu na svetoznámu Klimtovu maľbu. Krátko na to ich zadržal zamestnanec múzea.

"Zastavte fosílne ničenie. Smerujeme do klimatického pekla," kričal jeden z aktivistov.

Podľa Pokorneho teraz reštaurátori zisťujú, či sa obraz chránený sklom nepoškodil.

Vstup do viedenského múzea Leopoldovcov bol v utorok bezplatný v rámci sponzoringu rakúskeho ropného a plynárenského koncernu OMV.

Deje sa to takmer denne

Agentúra AFP pripomína, že podobné incidenty sa v uplynulom období odohrali už vo viacerých európskych múzeách. Terčom aktivistov boli aj slávne diela maliarov Leonarda da Vinciho, Vincenta van Gogha, Clauda Moneta, Vermeera či Francisca Goyu v prestížnych galériách.

Minulý týždeň preto desiatky popredných svetových múzeí vydalo spoločné vyhlásenie, v ktorom uvádzajú, že klimatickí aktivisti pri útokoch na obrazy "vážne podceňujú" škody, ktoré by svojimi činmi mohli spôsobiť. (tasr/AFP)

ŠIALENÉ! Deti zomierajú od hladu a ktosi kúpi staré obnosené sandále za 200-tisíc dolárov!!!
Súčasný svet je skutočne naopak. Mnohé organizácie poukazujú na to ako vo svete šarapatí hladomor a mnohí, vrátane detí, zomierajú hladom, pritom niektorí ľudia si kupujú za ťažké milióny veci, ktoré nikdy potrebovať nebudú, ale doprajú si ich len... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik