Svet dúfa, že nás ukrižuje!
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Saudskoarabský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salmán na margo klimatického summitu COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu v piatok uviedol, že jeho krajina je pre jej vedúcu úlohu v produkcii ropy terčom útokov aktivistov, informuje Breitbart.

„Svet dúfa, že nás ukrižuje,“ sťažuje sa Salmán. Abdulaziz tvrdí, že tento postoj je nespravodlivý, pretože Saudská Arábia odviedla dobrú prácu pri kontrole emisií, vo veľkej miere financuje výskum obnoviteľnej energie a plánuje dosiahnuť „nulové“ emisie najneskôr do roku 2060.

"Veríme, že tento dátum sa dá dosiahnuť skôr, ale chcem sa len uistiť, že keď sa zaviažeme, dodáme, ale dúfame, že to dodáme v predstihu," povedal.„Chceme, aby sa nám ľudia vyrovnali, a chceme sa uistiť, že ľudia dávajú svoje peniaze tam, kde majú ústa,“ vyzval.

Abdulaziz povedal, že Saudská Arábia plánuje vyvážať vodík a elektrinu, ako aj ropu a skvapalnený plyn. Saudi plánujú obrovskú vodíkovú elektráreň v budúcom pobrežnom meste Neom v Červenom mori, ktorá by mohla začať produkovať približne 650 ton vodíkového paliva denne už v roku 2026.

Abdulaziz vo februári uviedol, že jeho krajina má v úmysle „vážne sa zapojiť do vodíka“ a stať sa „najkonkurencieschopnejším výrobcom“ na svete.

Vo vývoji je niekoľko farebne odlíšených druhov vodíkového paliva. Saudi už investovali do troch z nich: palivo „zelený vodík“ možno vyrobiť z vody, ako by to urobila elektráreň Neom, zatiaľ čo „modrý vodík“ vzniká štiepením molekúl v metáne a vzniká „ružový vodík“. prostredníctvom elektrolýzy a jadrovej energie.

Kuleba: Vojna pokračuje
"Vojna na Ukrajine pokračuje", povedal v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po tom, ako ukrajinské sily opätovne získali kontrolu nad mestom Cherson. V Chersone, nachádzajúcom sa na juhovýchode Ukrajiny, zaznela ukrajinská... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Financial Times trochu skepticky poznamenal, že vodíkové palivové články zostávajú dlho očakávanou, ale neoverenou technológiou a „zelený vodík“ možno vyrábať takmer všade, kde je dostatok vody a elektriny, takže ak sa dopyt zhmotní, bude konkurencia mnohých iných producentov vrátane Ruska, Spojených arabských emirátov (SAE) a najmä Ománu, ktorý ponúka veľké plány na rozvoj vodíka.

Saudi by mohli byť schopní vyvinúť značné množstvo olova v modrom vodíku, ktorý nie je taký „čistý“ ako ostatné odrody, ale jeho výroba je asi o pätinu drahšia.

„Sme opäť najlacnejším producentom plynu. Robíme obrovskú investíciu do bridlicového plynu v Saudskej Arábii a budeme odhodlaní tento plyn použiť na výrobu modrého vodíka,“ vysvetlil Abdulaziz v októbri 2021.

„Ak vyrobíme modrý vodík, budeme producentom s najnižšími nákladmi a ak pôjdeme po zelený vodík, stále budeme nízkonákladovým výrobcom,“ predpovedal v piatok na COP27.

Saudskoarabská národná ropná spoločnosť Aramco vo štvrtok podpísala spoločnú dohodu s nadnárodnými korporáciami SLB a Linde o vybudovaní masívneho centra „zachytávania uhlíka“ v meste Jubail na východe krajiny. Očakáva sa, že zariadenie po uvedení do prevádzky v roku 2027 uskladní až 9 miliónov ton oxidu uhličitého ročne, čím sa celková skladovacia kapacita Saudskej Arábie zvýši na 44 miliónov ton.

Česká europoslankyňa: Zbrane poslané na Ukrajinu sú späť. V rukách ZLOČINCOV! (VIDEO)
Mali by sme konečne zasadnúť k rokovaciemu stolu, namiesto nekonečného a nákladného zbrojenia, ktorým si všetci platíme za znižovanie vlastnej bezpečnosti! Skonštatovala to česká europoslankyňa a predsedkyňa KSČM Kateřina Konečná na sociálnej... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Technológia zachytávania uhlíka extrahuje uhlík – údajne jedného z hlavných prispievateľov ku klimatickým zmenám – zo spaľovania fosílnych palív a priemyselnej činnosti. Uhlík je potom stlačený, prepravený na miesto uskladnenia a buď prečerpaný hlboko do zeme na zneškodnenie, ako keby to bol zakopaný toxický odpad, alebo pohodlnejšie uskladnený na použitie v budúcich priemyselných prevádzkach. S ďalším technologickým vývojom by sa zachytený uhlík mohol použiť na výrobu vodíkového paliva.

Zachytávanie uhlíka je jedným z najbolestivejších bodov medzi energetickým priemyslom a klimatickými aktivistami, ktorý pravdepodobne inšpiroval saudského ministra energetiky k jeho komentáru „svet nás chce ukrižovať“. Priemyselníci chcú úver za investovanie miliárd do technológie, ktorá dekarbonizuje atmosféru, zatiaľ čo aktivisti obviňujú energetický priemysel, že využíva zachytávacie zariadenia ako figové listy na pokrytie zvýšenej produkcie uhlíka a obávajú sa rizika úniku zo skladovacích zariadení.

Dynamika tohto argumentu by sa mohla zmeniť, ak sa vyvinie technológia na používanie zachyteného uhlíka na výrobu vodíkového paliva, najmä ak takéto postupy znížia náklady na vodík natoľko, aby bol konkurencieschopný s fosílnymi palivami.

Ministerstvo cnosti a neresti zasahuje!
Taliban zakázal ženám vstup do zábavných parkov a telocviční! Režim Talibanu v Afganistane v piatok vydal edikt zakazujúci ženám vstup do zábavných parkov a telocviční údajne preto, že neposlúchali príkazy extrémistickej vlády nosiť hidžáb a zostať... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Saudi sú v popredí argumentov, že fosílne palivá vyrábané najčistejšími možnými metódami sú jediným spôsobom, ako zabezpečiť energiu, ktorú potrebujú priemyselné krajiny, kým sa technológie ako vodíková energia nezdokonalia a nebudú konkurencieschopné.

Generálny riaditeľ Saudi Aramco Amin Nasser v piatok tvrdil, že ochrancovia životného prostredia urobili chybu, keď agitovali proti potrebným investíciám do dodávok fosílnych palív, čo spôsobilo nedostatok, prudké zvýšenie cien, rozsiahlu infláciu a prudký nárast zadržiavaného dopytu, ktorý vedie k prudkému rozmachu práve tých priemyselných odvetví. hnutie za zmenu klímy chce regulovať svoju existenciu.

„Potrebujete investovať do dekarbonizácie existujúcich zdrojov, ako je ropa a plyn, a zároveň budovať svoje sektory obnoviteľných zdrojov. To sa musí stať paralelne,“ povedal Násir.

Ján Baránek: Kde sú všetci vreštiaci aktivisti?
Vo februári sa v Českom meste Děčín odohrala krutá vražda, ktorej aktérmi boli dvaja žiarliví mladíci. Ich obeť pravdepodobne ani netušila, že je obeťou partnerského trojuholníka. Podľa polície obeť dvoch mladíkov pred smrťou neľudsky trpela. V... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik