Hranice deravé ako rešeto!
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Každý deň iní ľudia! Tí, ktorí tu boli včera, tu už dnes nie sú, a tí, ktorí sú tu dnes, tu už zajtra nebudú. Podľa Krčméryho sa migrantom nejako darí pokračovať do Nemecka.

Vo štvrtok na tlačovej konferencii prenášanej naživo zo stanového mestečka v Kútoch vystúpil aj profesor Vladimír Krčméry. Upozornil na to, že každý deň tu vidí iných ľudí. Tí, čo tu boli včera, tu už dnes nie sú. Migrantom sa očividne darí nejakým spôsobom pokračovať vo svojej ceste do Nemecka. Policajný šéf Štefan Hamran má však vo všetkom jasno. České opatrenia nie sú podľa neho účinné.

Médiá i politici sú nekompetentní

Hamran na konferencii uviedol, že médiá i politici sa k situácii s migráciou vyjadrujú nekompetentne a bez znalosti toho, aké zákony a medzinárodné dohovory určujú limity spôsobu riešenia tejto situácie.

Stráženie maďarsko-slovenských hraníc označil za “neskutočný nezmysel”. Podľa neho migranti u nás neostávajú, napriek miliónovým nákladom, ktoré na stráženie vynaložila česká strana, hranice sú deravé a oni pokračujú do Nemecka. 

Hamran vyhlásil, že slovenská polícia si v súvislosti so súčasnou migračnou krízou plní všetky medzinárodné záväzky, ako aj záväzky na národnej úrovni. Nelegálni migranti zo Sýrie sú podľa neho v zmysle medzinárodných dohôd nevyhostiteľní a nie je možné ich obmedziť na osobnej slobode.

Marián Kéry: Ďalšie FATÁLNE ZLYHANIE slovenskej vlády! (VIDEO)
Minister Mikulec a policajný prezident Hamran zlyhali pri riešení migrácie na plnej čiare! Skonštatoval to v relácii Z prvej ruky Rádia Slovensko, poslanec parlamentu za Smer-SD Marián Kéry. Kéry na sociálnej sieti pripomína, že keď sme počas... Čítať ďalej
11 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Nakazenie miestnej populácie podľa Krčméryho nehrozí

Na tlačovej konferencii vystúpil aj profesor Vladimír Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorý spolu s mimovládkami pomáha policajným zložkám a Červenému krížu zvládať situáciu v stanovom mestečku. Označil ho za organizačne najlepšie zvládnutý utečenecký tábor, v akom kedy bol.

“To, čo trvalo na rakúsko-maďarskej hranici Rakúšanom dva týždne a Maďarom mesiac, my sme tu zvládli počas dvadsaťštyri hodín.” 

Vyjadril sa aj k medicínskej otázke tábora. Ani jediný prípad covidu, ani jediný prípad hnačky. V tábore je niekoľko prípadov zápalu pľúc, čo je však podľa Krčméryho normálne. Je to jedna rodina s malými deťmi, jediní ľudia, ktorí v tábore ostávajú dlhodobo. Úplne bežnou súčasťou každého exodu je podľa Krčméryho svrab, ale nakazenie miestnej populácie nehrozí. Prenáša sa totiž najmä šatstvom, ktoré putuje smerom k migrantom, nie od nich.

Štefan Hamran a Vladimír Krčméry/TASR

Ako sa im to darí?

Krčméry tiež upozornil na to, že každý deň tu vidí iných ľudí, tí, čo tu boli včera, tu už dnes nie sú, a hoci ľudia stále prichádzajú, ani jediný deň tábor nebol preplnený. Migrantom sa očividne darí nejakým spôsobom pokračovať vo svojej ceste do Nemecka.

Hamran sa zároveň ohradil proti tvrdeniam niektorých politikov, podľa ktorých polícia svoje úlohy nezvláda.

„Budeme navrhovať posilnenie srbsko – maďarskej štátnej hranice, cez ktorú prúdia nelegálni migranti hlavne zo Sýrie. Budeme žiadať posilnenie spoločných hliadok na území Maďarska, odkiaľ vieme migrantov vrátiť mimo teritória schengenského priestoru na územie Srbska. A budeme žiadať, aby agentúra Frontex, ktorá má slúžiť na ochranu vonkajších hraníc, bola viditeľná,“ povedal Hamran.

Všetci sa zhodli na tom, že s prichádzajúcou zimou prúd utečencov zoslabne a vytvorí politikom dostatočný časový priestor na to, aby prišli s riešením.

Kaliňák Mikulcovi: Rozhodli ste sa neochraňovať Slovensko! Čakajte teroristické útoky
Táto situácia je pre Slovensko hanbou! Je to po prvýkrát od vstupu do schengenu po 15 rokoch, že nám susedná krajina zavrela hranice. Pretože nie sme schopní plniť si svoju povinnosť a bojovať proti nelegálnej migrácii, ktorá je nebezpečná.... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Porušujú Česi schengenský kódex?

ČR kvôli náporu migrantov hlavne zo Sýrie zaviedla kontroly na hraniciach so Slovenskom na konci septembra a potom opakovane rozhodla o ich predĺžení. Kabinet ich naposledy predĺžil o 15 dní, teda do 12. novembra, podľa časti európskeho nariadenia, ktoré umožňuje zaviesť ochranu hraníc bezodkladne. Ďalších 30 dní budú kontroly fungovať podľa inej časti nariadenia, pokiaľ k tomu nebude mať námietky Európska komisia, informujú české Parlamentní Listy.

Českí a slovenskí predstavitelia sa koncom októbra pochytili aj v tom, či české kontroly porušujú schengenský kódex. Podľa Mikulca Česko v súvislosti s odovzdávaním migrantov porušuje takzvanú readmisnú dohodu medzi oboma krajinami. Rakúšan naopak trvá na tom, že predĺženie kontrol na hraniciach je presne v medziach medzinárodných pravidiel a Česko kódex žiadnym spôsobom neporušuje.

Na česko-slovenskej hranici to vrie! (FOTO)
Predovšetkým o migrácii a kontrolách na spoločných hraniciach budú vo štvrtok večer v Prahe rokovať premiéri Česka Petr Fiala a Slovenska Eduard Heger. Policajný šéf Štefan Hamran má však vo všetkom jasno už teraz. České opatrenia nie sú podľa neho... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik