Na česko-slovenskej hranici to vrie! (FOTO)
10 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Predovšetkým o migrácii a kontrolách na spoločných hraniciach budú vo štvrtok večer v Prahe rokovať premiéri Česka Petr Fiala a Slovenska Eduard Heger. Policajný šéf Štefan Hamran má však vo všetkom jasno už teraz. České opatrenia nie sú podľa neho účinné.

Polícia všetko zvláda a Slovensko nepochybilo, tvrdí Hamran

Stretnutia v Kramářovej vile sa zúčastnia aj ministri vnútra Vít Rakúšan a Roman Mikulec a policajní prezidenti Martin Vondrášek a Štefan Hamran. Česko obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom kvôli náporu migrantov na konci septembra, Slovensko je k nim kritické, informujú české Parlamentní Listy.

Hamran na tlačovej besede pri stanovom mestečku pre migrantov v Kútoch v okrese Senica vo štvrtok vyhlásil, že slovenská polícia si v súvislosti so súčasnou migračnou krízou plní všetky medzinárodné záväzky, ako aj záväzky na národnej úrovni. Nelegálni migranti zo Sýrie sú podľa neho v zmysle medzinárodných dohôd nevyhostiteľní a nie je možné ich obmedziť na osobnej slobode, píše denník Pravda.

Blaha varuje: Je len otázkou času, kedy to buchne!
Celý štát je v rozklade. Rozbíjajú všetko, čoho sa chytia! Pobehujú tu bezprízorní migranti, čaká nás kolaps nemocníc a do toho agent Káčer likviduje naše dobré vzťahy s Maďarskom. Takto si zgustol na krokoch našej vlády opozičný poslanec Ľuboš... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Hamran sa zároveň ohradil proti tvrdeniam niektorých politikov, podľa ktorých polícia svoje úlohy nezvláda.

„Budeme navrhovať posilnenie srbsko – maďarskej štátnej hranice, cez ktorú prúdia nelegálni migranti hlavne zo Sýrie. Budeme žiadať posilnenie spoločných hliadok na území Maďarska, odkiaľ vieme migrantov vrátiť mimo teritória schengenského priestoru na územie Srbska. A budeme žiadať, aby agentúra Frontex, ktorá má slúžiť na ochranu vonkajších hraníc, bola viditeľná,“ povedal Hamran.

Stanové mestečko Kúty/TASR

Zároveň zdôraznil, že v súčasnosti v podmienkach Slovenskej republiky nie je možné zaviesť kontroly na slovensko – maďarských hraniciach, bolo by to mimoriadne nákladné a viazalo by to veľkú časť Policajného zboru.

Slovensko je pre migrantov zo Sýrie alebo iných krajín len tranzitnou krajinou. Slovenská republika podľa Hamrana neeviduje od nich žiadosti o azyl.

Pracovná večera
Fiala uvíta Hegera pri pracovnej večeri dnes (10.11.) zhruba o 19:35. Heger v stredu povedal, že terajšia situácia na hraniciach nemôže pokračovať, pretože benefitom schengenského priestoru je voľný pohyb. Podľa Hegera je Slovensko pre migrantov tranzitnou krajinou a posilniť je nutné ochranu vonkajšej hranice schengenského priestoru.
 
Fiala zdôraznil, že Česko muselo reagovať na vzniknutú situáciu a urobilo tak nerado. Opatrenie podľa neho funguje, privítal ale možnosť rokovať o budúcom riešení na najvyššej úrovni.
 
Politológ Lenč Nicholsonovej: Nová strana? Radšej len pozhasínajte svetlá! (VIDEO)
Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila, že rokuje s desiatkami ľudí o budúcom projekte a z neho by mohla vzísť aj nová politická strana. Politológ Jozef Lenč to na sociálnej sieti hodnotí: Nicholsonová zakladá bruselsko-vidiecky hybrid sociálnej... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
Porušujú Česi schengenský kódex?
ČR kvôli náporu migrantov hlavne zo Sýrie zaviedla kontroly na hraniciach so Slovenskom na konci septembra a potom opakovane rozhodla o ich predĺžení. Kabinet ich naposledy predĺžil o 15 dní, teda do 12. novembra, podľa časti európskeho nariadenia, ktoré umožňuje zaviesť ochranu hraníc bezodkladne. Ďalších 30 dní budú kontroly fungovať podľa inej časti nariadenia, pokiaľ k tomu nebude mať námietky Európska komisia.
 
Tlačová konferencia zástupcov Ministerstva vnútra SR k problematike nelegálnej migrácie sa konala 10. novembra 2022 pred stanovým mestečkom v Kútoch.
 

Českí a slovenskí predstavitelia sa koncom októbra pochytili aj v tom, či české kontroly porušujú schengenský kódex. Podľa Mikulca Česko v súvislosti s odovzdávaním migrantov porušuje takzvanú readmisnú dohodu medzi oboma krajinami. Rakúšan naopak trvá na tom, že predĺženie kontrol na hraniciach je presne v medziach medzinárodných pravidiel a Česko kódex žiadnym spôsobom neporušuje.

MV SR predložilo novú národnú stratégiu európskeho integrovaného riadenia hraníc
Vybudovanie pracoviska pre hraničnú kontrolu v Čiernej nad Tisou, obstaranie dronov na prehľadávanie a vyhľadávanie osôb v teréne či zvýšenie ubytovacích kapacít na útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove a Sečovciach sú niektoré z... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik