Arcibiskup Orosch a matrix nenávisti
06 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

"Nedá mi nevyjadriť sa ku kauze, ktorú rozpútal známy denník. Viaže sa k arcibiskupovi, ktorý sa v internom liste vyjadril k vražde dvoch ľudí zo sexuálnej menšiny na Zámockej ulici," píše PhDr Ján Papuga. 

Arcibiskup sa tam vyjadril v zmysle, že pochybuje o nevine obetí, keďže predpokladá, že na mieste, kde sa to stalo, mohlo dochádzať k podozrivej činnosti. Bolo to v internom liste, ktorý sa nemal dostať na verejnosť. Akoby ste niekomu povedali nejaký názor na inú tragickú udalosť a niekto to zverejní. Ono, arcibiskup však mal predpokladať, že dnes sa dôvera nenosí a čaká sa len a len na to, kedy sa niekto vyjadrí tak, aby sa to dalo zverejniť, aby sa to páčilo, aby sa priživil na tejto kauze. A možno mal zvážiť aj to, či sa má k tomu zo svojej pozície vyjadrovať verejne (interne).

Ale denník zacítil škandál. Dostal sa k tomu listu a zverejnil ho. (Nemohol ho v tichosti dať polícii?) Ak si niekto myslí, že ciele takéhoto zverejnenia boli ušľachtilé, veľmi sa mýli. Ušľachtilá by bola objektívna krátka správa s informáciou, že toto vyjadrenie redakcia posunula polícii. Ale to by im neprinieslo sledovanosť. Som silno presvedčený, že im išlo o prihodenie polienka do ohňa nenávisti a o ďalšie štiepenie spoločnosti na dve skupiny. Lebo nenávisť a názorová polarita je oveľa príťažlivejšia pre médiá ako pokoj a reportáže o prírode a milých zvieratkách. Považujem to už za mediálnu schému, model, matrix. Lebo konflikty predávajú, priťahujú pozornosť a hlavne spôsobujú to, že sa o médiu hovorí. A médium je živé, keď sa často spomína. Preto si nemyslím, že tomuto denníku, ale aj iným médiám, išlo o niečo vznešené, o nápravu stavu alebo o riešenie takýchto názorov. Keby im išlo o to, stačil jeden podnet polícii. Všimnite si, že sa zmenila už aj štylizácia novinárskych článkov – čoraz viac sa v nich vyskytujú slová, ktoré sú expresívne, subjektívne a podsúvajú ten „správny“ náhľad. Niekedy sa tak vyjadroval iba bulvár…

Vládna moc za asistencie polície sa nás snaží UMLČAŤ. Prípad trnavského arcibiskupa hovorí za VŠETKO!
Slovensko sa ponára do atmosféry päťdesiatych rokov minulého storočia. Bývalá poslankyňa NR SR Anna Belousovová s obrovským znepokojením reaguje na verejný lynč trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. Spustila ho Polícia SR, ktorej drukujú politici... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Akékoľvek vyjadrenia, ktoré porušujú zákon, majú riešiť OTČK. Dnes je veľmi presne určené, čo sa môže a čo nie. Hoci je tu snaha kriminalizovať aj opodstatnené názory. Problémom je, že dnes sú orgány spravodlivosti paralyzované a rozhodujú zaujato alebo veľmi pomaly. Je jasné, že mediálny záujem ich prácu ovplyvní a spustia sa procesy skôr ako za bežných okolností. Ale za akú cenu? Toľko zla, čo médiá sfanatizovanými článkami spôsobia, nespraví žiadna iná oblasť spoločnosti. A potom takéto médiá falošne moralizujú o nenávisti a jej rozmachu. Pričom ju sami podnecujú, lebo práve nenávisť im prináša kapitál.

Zdá sa, že na takéto mediálne finty ľahko naletia rôzne osobnosti, najmä politici. Zase tí, čo sa pokrytecky dušujú proti nenávisti. Sulík napr. označil arcibiskupa za „páprdu“, čo je z pozície vrcholového politika ozaj nevhodné. Aj v súvislosti s tým, že vieme, akého morálneho charakteru je koalícia, do ktorej stále patrí aj Sulíkova SAS.

Každý máme názor a niekedy ho aj verejne prezentujeme. Často sa týka spochybňovania oveľa väčších tragédií, ktoré sa dejú vo svete. Ak sú vyjadrenia legálne, nech si ich hovorí každý, čo len chce. Ak sú nelegálne, nemajú tu na to byť médiá a politici, ktorí sa radi pitvú v škandáloch, lebo im to dáva body, ale flexibilne musia reagovať OČTK (za predpokladu absolútnej nezaujatosti). Nijakým spôsobom neobhajujem spomínaného arcibiskupa, naopak, ak konal protiprávne, nech sa páči, nech je potrestaný. Ale to, čo sa okolo toho spustilo je ďalšia traumatizácia spoločnosti, ktorej väčšina vie, že zločin na Zámockej je odsúdeniahodný a musí sa podobným nešťastiam brániť všetkými možnými spôsobmi. Ale bez nežiaducich ideologických zámerov. A podobne sa má postupovať proti všetkým zločinom, ktoré pripravujú o život nevinných ľudí.

Premiér označil vyjadrenia Oroscha za nešťastné. Milanová káže ako majú kňazi kázať
Premiér Eduard Heger (OĽANO) označil vyjadrenia trnavského arcibiskupa Jána Oroscha na adresu obetí bratislavského teroristického útoku za nešťastné. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy. Ministerka Milanová zvolila nevhodnú rétoriku a KBS... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Obávam sa však, že publikovanie nenávistných a už dávno neobjektívnych článkov v médiách a vzápätí parazitovanie rôznych politikov na nich má za cieľ práve stupňovanie nenávisti. Nenávisti, ktorá dokáže odviesť pozornosť od závažných vecí, ktoré sa dejú v našej spoločnosti. A možno až do takej miery, že je otázkou času, kedy bude nenávisť znova zabíjať.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik