Smer odkazuje Čaputovej a vláde: Bojíte sa referenda!
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Vraj demokratickí koaliční politici sa boja plebiscitu! Drvivá väčšina členov vládnej koalície na čele s prezidentkou nehanebne odrádza Slovákov od účasti na januárovom referende. Smer-SD odmieta, že by referendum bolo jeho kampaňou a kritizuje prezidentku.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Jedným dychom však zdôraznila, že vyzývať občanov na účasť v referende nebude.

"Toto referendum vnímam ako súčasť rok a pol prebiehajúcej kampane jednej politickej strany, preto nebudem vyzývať občanov k účasti, nebudem ich ani od účasti odrádzať," vyhlásila hlava štátu.

Stanovisko OĽaNO

"Januárové referendum o predčasných voľbách bude predvolebnou kampaňou opozície za štátne peniaze! Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vypísať referendum berieme na vedomie. Samotné Ficove referendum považujeme za zbytočné mrhanie peniazmi všetkých daňových poplatníkov. Čo je horšie, deje sa tak v ťažkých časoch celosvetovej energetickej krízy a obrovskej inflácie. Nejde o nič iné, ako o zúfalý pokus bývalého premiéra o návrat k moci a zabezpečenie si beztrestnosti. Sám Fico pritom predčasné voľby v minulosti prirovnával k prevratu," znie oficiálne stanovisko k referendu vládnej strany OĽaNO.

Vo svojom statuse sa ku kritike hlasu ľudu pridal aj Peter Kremský (OĽaNO). "Tak sme sa Smerohlasu všetci poskladali na najdrahšiu mafiakampaň v histórii. Koniec kampane niekedy v januári," vyhlásil.

Uhrík o postoji koalície k REFERENDU: Zrazu je vôľa ľudu PROBLÉM?
Nerozumiem tej kritike referenda z radov tzv. "demokratických strán". Zrazu je vôľa ľudu problém? Túto otázku si položil europoslanec Milan Uhrík (Republika). A kritika, ktorá sa na vyhlásenie referenda spustila zo všetkých smerov od predstaviteľov... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Remišová jednoznačne

Líderka Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti skonštatovala: "Zbytočné referendum a zbytočne vyhodené milióny na kampaň Smeru/Hlasu. V čase krízy je to zvlášť nezodpovedné k občanom Slovenska!"

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie je súčasťou štvavej kampane šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Myslí si to ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Považuje to za zbytočne vyhodené peniaze. Jej strana neodporúča ľuďom zúčastniť sa na referende.

"Vyhadzovať milióny eur na zbytočné referendum v čase najťažšej krízy, ktorá Slovensko postihla, pokladám za egoistické chrapúnstvo. Odkedy je Robert Fico v opozícii, nevie robiť nič iné, len vedie štvavú kampaň," uviedla Remišová na piatkovej tlačovej konferencii. Pripomenula, že v čase krízy hľadá štát na pomoc ľuďom každé euro. Fico podľa nej robí takúto štvavú kampaň len preto, aby zachránil "svojich ľudí", ktorí sa nachádzajú vo väzbe.

Fico podľa Remišovej vždy po prehratých voľbách organizuje referendum a pokiaľ ho chce zorganizovať niekto iný, hovorí, že je to podkopávanie legitímnych výsledkov volieb.

Čaputová si opäť niečo NEODPUSTILA! Opozícia hovorí o demokratickom pokrytectve
Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Popri tom však nezabudla prihodiť polienko do ohňa. Hlas hovorí o ďalšom znevážení priamej... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Sme jediná krajina na svete, ktorá nevie zorganizovať predčasné voľby

Opozičný Smer odmieta, že by referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bolo jeho kampaňou. Kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, že ho nevyhlásila na termín samosprávnych volieb, ale obrátila sa opäť na Ústavný súd SR, čo oddialilo celý proces.

Keďže parlament podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica nechce zmeniť Ústavu SR v súvislosti s predčasnými voľbami, treba to dosiahnuť referendom. Strana plánuje pred referendom približne dvojtýždňovú kampaň formou bilbordov, prípadne aj zhromaždení.

Fico tvrdí, že momentálne nie je možné urobiť predčasné parlamentné voľby, dosiahnuť sa to dá len zmenou ústavy. "Sme jediná krajina na svete, ktorá nevie zorganizovať predčasné voľby, lebo to vraj nemáme napísané v ústave," vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii. Kritizuje za to prezidentku, keď sa ešte po prvom vyzbieraní podpisov na iniciovanie referenda obrátila na Ústavný súd SR. Ten povedal, že na to, aby sa cez referendum mohlo rozhodnúť o predčasných voľbách, sa musí zmeniť ústava.

Blaha Čaputovej: Nenechajte sa rušiť, pani prezidentka! (FOTO)
Totalita sa rozrastá ako rakovina! Vládou prešiel ďalší zákon o cenzúre - chcú blokovať weby, ktoré nešíria režimovú ideológiu. Skonštatoval to v statuse na sociálnej sieti podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. A čo v týchto chvíľach robí prezidentka... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Hlava štátu chráni súčasnú vládu

Podľa Fica nejde o kampaň Smeru-SD, keďže sa len obrátili na ľudí, vzhľadom na to, že koalícia nechce zmeniť ústavu. Referendum je podľa neho legitímnou cestou a je potrebné, aby bolo v ústave uvedené, že sa dá rokovať o predčasných voľbách.

Prezidentka urobila podľa Smeru-SD všetko preto, aby nebolo referendum úspešné, keď ho vyhlásila na termín, ktorý podľa Fica nebude nikomu vyhovovať. Tvrdí, že hlava štátu chráni súčasnú vládu.

Referendum bude 21. januára 2023. Termín určila prezidentka. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude.

Ohlasy na referendum: Taraba vidí šancu, Belousovová má kritiku
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila referendum na 21. januára 2023. Medzi prvými sa ozvali Tomáš Taraba (Život-NS) a Anna Belousovová "V každom prípade majú ľudia jedinečnú možnosť toto referenendum poňať ako hlasovanie o tejto vláde a tomto... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik