Pôjdu Nemci po žobraní?
03 | 11 | 2022 I Milan Laca

Nemecký dôchodkový systém je na pokraji kolapsu pre nedostatok peňazí.

Autor článku Oliver Moody  v bnritskom denníku The Times píše, že „ štátny dôchodkový systém v Nemecku je na pokraji kolapsu, preto, že priemerná dĺžka života neprestáva rásť. Vek odchodu do dôchodku sa bude musieť čoskoro zvýšiť“.

Nepočuli varovanie

Moody pripomína, že ekonómovia dávnejšie varovali tamojšie úrady, že dôchodkový systém môže skolabovať. Vláda musí urobiť  ekonomické reformy. Politici však ich slová nebrali vážne.

Eurozónu čaká recesia, ktorá však nebude stačiť na utlmenie inflácie
Eurozónu zrejme čaká mierna recesia, tá však nebude stačiť na spomalenie rekordnej inflácie, varovala šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová. Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v októbri zrýchlilo na rekordných... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Nebude to dlho trvať
Podľa prezidenta konfederácie nemeckých zamestnávateľov Rainera Dulgera, koniec dôchodkového systému v Nemecku príde v najbližších piatich rokoch. Vyhlásil, že aby sa tomu zabránilo, vláda musí zastaviť trend „štedrých platieb“. V súčasnosti dostáva dôchodca v Nemecku asi 48 % priemernej mzdy.
Nemá kto platiť dane

"Na 100 zamestnancov, ktorí platia odvody do dôchodkového fondu, pripadá 50 dôchodcov. O 15 rokov ich bude 70,“ dodal Dulger. Tvrdí, že pre nemeckú vládu je téma zmeny dôchodkového systému akýmsi tabu. To zvyšuje riziko jeho kolapsu.

Už aj prezident varuje

Koncom októbra prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že obyvatelia Nemecka sa budú musieť v nadchádzajúcich rokoch vyrovnať s obmedzeniami pre krízu a naučiť sa byť skromní. Priznal, že krajina má vysoké náklady pre sankcie proti Rusku.

Ukrajincom je v Poľsku dobre
Vyše 51 percent Ukrajincov žijúcich v Poľsku si zlepšilo životnú úroveň, ukázal vo štvrtok zverejnený prieskum medzinárodnej pracovnej agentúry Gremi Personal. Žiadne zmeny v životnej úrovni nehlásilo 36,7 percenta Ukrajincov a pre 12,2 percenta... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik