HACKER Halák baví Slovensko! BIZÁR ako ešte nikdy, vravia poslanci
03 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Hlasovanie parlamentu sa minulý týždeň odložilo pre technické problémy. Okamžite nastúpili teórie o hackerskom útoku, či o zastaralej technike. Pravda je ďaleko prozaickejšia. Poslanec OĽaNO Róbert Halák (45) jedným zle prepojeným káblom paralyzoval celý parlament na takmer dva týždne.

Cableguy

Rozruch a problémy nespôsobil ani útok neznámej hackerskej skupiny, ani technické problémy, ale jeden z poslancov OĽaNO. Konkrétne Róbert Halák. K incidentu malo dôjsť tak, že poslanec Halák mal prehodiť káble na svojom mieste. 

Poslanec OĽano, ktorý vďaka káblu v skrinke na výbore pre kultúru a médiá vyradil celú NR SR, uviedol, že to urobil nechtiac. Po tejto skúsenosti sa už nikdy ničoho nedotkne.

"Nemám ani počítač, pretože u mňa všetko hasne," povedal bývalý spevák bratislavskej Novej scény. Zároveň priznal aj to, že kábel zastrčil preto, lebo si myslel, že je odpojený a chcel ho zapojiť. "Urobil som to podvedome," pokračoval ďalej s tým, že mu ani vo sne nenapadlo, že by to mohlo vyradiť celý parlament

Halák zdôraznil, že v jeho konaní nebol ani náznak zlého úmyslu, pričom zdôraznil, že "už sa nikdy žiadneho kábla nikde nedotkne".

Zdroj: FB/Zomri

Baví sa celé Slovensko

Na Halákovom "majsterštychu" sa baví doslova celé Slovensko nevynímajúc ani internetových vtipkárov či poslancov, Halákových kolegov. Mnohí sa nestačia vynačudovať, ako sa mu to mohlo podariť. 

„Veľmi sa mi nechce veriť, že to je kvôli nejakému káblu, už len preto, lebo to povedal Matovič,“ povedal pre portál pluska.sk bývalý poslanec OĽaNO a aktuálne člen hnutia Sme rodina Ján Krošlák. „Ak je pravda, že Národná rada bola znefunkčnená kvôli nejakému káblu, tak je to hanba a vizitka našej technickej vyspelosti,“ myslí si. “Je to úsmevné a zároveň aj do plaču. Neviem si to ani v najbujnejšej predstave predstaviť, čo také mohol Halák spraviť, že ohrozil chod najdôležitejšej inštitúcie na Slovensku. Samozrejme, neúmyselne,“ povedal Krošlák.

Zdroj: FB/Zomri

Najbizarnejší príbeh v ére IT bezpečnosti NR SR

Podľa poslanca OĽaNO a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského ide o najbizarnejší príbeh v ére IT bezpečnosti Národnej rady. „Keďže som bol ubezpečený, že bezpečnostní pracovníci už problém vyriešili a nezopakuje sa, môžem povedať, že išlo o voľne prístupný kábel a táto ,,nehoda” sa mohla stať ktorémukoľvek poslancovi, či zamestnancovi NR SR,“ napísal Čekovský na sociálnej sieti.

"Namiesto žartov sa tak treba vážne zamyslieť nad bezpečnosťou IT systémov v parlamente. Nie je predsa v poriadku, aby neodborná manipulácia s voľne dostupnými káblami kdekoľvek v parlamente, vyradila chod najvyššieho zákonodarného orgánu v krajine, obzvlášť v krízových situáciách. Zároveň, ak k niečomu takému dôjde, chyba má byť zistená a opravená do niekoľkých minút, nanajvýš hodín a nie za niekoľko dní," hovorí.

Ďalší PREŠĽAP Čaputovej: Pani prezidentka, TO VÁŽNE?
Prezidentka Zuzana Čaputová opäť raz predviedla, že nemusí rešpektovať pravidlá! Generál vo výslužbe Jozef Viktorín (Republika) nad najnovšou informáciou len krúti hlavou. A čo bude nabudúce? Čo plánujete, pani prezidentka? "S prekvapením som... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Podľa Čekovského si súkromné firmy draho platia etických hackerov, aby im našli diery v systéme. "Robo to urobil síce nevedome a zadarmo, ale aspoň ho za to nehaňme. Ja oceňujem, že sa nevyhýba zodpovednosti a okrem ospravedlnenia od začiatku spolupracuje aj s políciou, ktorá incident vyšetruje. Otázka je skôr, ako mohlo jedno zle zapojenie kábla odstaviť parlament. Toto si myslím, že treba riešiť,“ zdôraznil Čekovský.

Zdroj: FB/Zomri

Čo s visiacim káblikom?

„V živote som sa v parlamente so žiadnymi káblami nestretol, tobôž, aby som ich navzájom prepájal," reagoval poslanec OĽaNO György Gyimesi v súvislosti s incidentom paralyzovania parlamentu, ktorý zapríčinil jeho kolega. "Občiansko-demokratická platforma sa odteraz môže premenovať na „informačno-technickú platformu,“ povedal s vtipom.

Obracia Pellegrini potichu kabát?
Po referende v Sliači o americkej základni Robert Fico vyhlásil, že nová vláda by mala zmluvu vypovedať. Hlas sa však k nemu tentoraz nepridáva. Čo stojí za Pellegriniho otočkami? Vo februári parlament schválil obrannú dohodu s USA hoci celá... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

"Robo Halák zapojil na výbore visiaci káblik, ktorý mu visel na stole do zástrčky. Vyblokoval parlament. Zariadenia a technika v parlamente je stará ako matuzalem. Technici v parlamente si robia svoju robotu fakt dobre, ale staré je staré,"napísal na úvod svojho statusu Jožo Pročko.

"Robo Halák neurobil žiadny hackerský útok. Nič úmyselné. Úprimne aj ja by som káblik strčil do zástrčky. Robo zamenil zástrčky," obhajuje kolegu zabávač. "Smejem sa, ale je tu aj druhá stránka. Ukázalo sa aká je NRSR zraniteľná a za to Robo nemôže. Ja som sa zasmial, ale aj vážne apelujem na vedenie NRSR aby takáto zámena zástrčiek, už ďalej nemohla znefunkčniť parlament," upozorňuje Pročko.

Zdroj: FB/Zomri

Kritická opozícia

Oveľa kritickejší k vzniknutej situácii boli poslanci SaS. „Je neospravedlniteľné, že si koalícia spravila bezdôvodné prázdniny,“ myslí si poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková. „Už štvrtý pracovný deň parlament nezasadá, hoci mohol a podľa kalendára schôdzí mal. Vraj je to kvôli údajnému hackerskému útoku, z ktorého sa vykľuli len dva chybne prepojené káble, čo sa vyriešilo hneď v deň problému. Odvtedy parlament nezasadá a my nepoznáme pravý dôvod,“ uviedla ďalej.

Právnik varuje: Chystá sa CENZÚRA 3.0! Agenda Demokratickej strany USA na Slovensku pokračuje
Nikto nie je nenávidený viac, ako ten, kto hovorí pravdu! Týmto Platónovým výrokom si pomohol právnik Peter Weis pri charakterizovaní najnovšej pripravovanej legislatívy o blokovaní škodlivého obsahu. Nie je to deja vu z p(l)andemického... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

„Môžeme si len domýšľať, že menšinová koalícia nemá dosť poslancov, ktorí by jej schválil potrebné zákony. Na to môžem povedať len jedno: ak koalícia nemá v parlamente 76 hlasov, čo je väčšina, nech nevládne,“ odkázala bývalým koaličným partnerom.

„Prekvapuje ma, že z problému, ktorý bol do dvoch hodín vyriešený je vyše týždňová dovolenka pre poslancov. Vyzerá to, ako by koalícia otvárala schôdze podľa toho, či má dosť hlasov. A ešte ma prekvapuje, že to nespôsobil pán poslanec Mizík," pridala sa ku kolegyni šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. 

Zdroj: FB/Zomri | Róbert Halák sa na nejaký čas stal terčom satirických stránok

"Sama sa zamýšľam nad tým, že v tej starodávnej skrinke na výboroch, keď si ju otvoríte, je tam elektrická zásuvka na počítač, a je tam predpotopný internetový kábel. Vôbec si neviem predstaviť, čo tam dokázal poprepájať," povedala pre novinárov šéfka klubu SaS Anna Zemanová. 

"Určite sa budem radšej zaoberať legislatívnym procesom a prinášaním nejakých návrhov, ako by som mal prepájať kábliky. Neviem, či to znamená to, že pán poslanec sa tam nudil a nemal inú prácu," podotkol na margo incidentu exminister školstva Branislav Gröhling . "Možno keby sme sa venovali schvaľovaniu zákonov a normálnemu fungovaniu Národnej rady, tak by to bolo zmysluplnejšie," uzavrel.

Žiadni hackeri! Budete sa smiať, kto "odrovnal" parlament
Hlasovanie parlamentu sa minulý týždeň odložilo pre technické problémy. Okamžite nastúpili teórie o hackerskom útoku, či o zastaralej technike. Pravda je ďaleko prozaickejšia. Senzácia sa nekoná Podľa informácii portálu cas.sk rozruch a problémy... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik