Vytočil Bidena, ale peniažky budú!
31 | 10 | 2022 I Milan Laca

Biden „stratil nervy“ pri  telefonickom rozhovore so Zelenským.
Ide o  rozhovor, ktorý sa odohral v júni. Potom Zelenskyj v reakcii na Bidenov odkaz o ďalšej pomoci začal vymenúvať, čo Kyjevu chýba. Vzťahy medzi prezidentmi sa odvedy zlepšili, vyhlásila NBC, s odvolaním sa na štyroch ľudí oboznámených s rozhovormi.

Pýtal viac

Biden povedal Zelenskému, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 1 miliardy dolárov, ale ukrajinský prezident  začalvymenúvať, čo Kyjev potrebuje a čo ešte nedostal, vyhlásili zdroje. Biden podľa nich zvýšil hlas a naznačil, že Zelenskij mal byť vďačnejší. NBC informuje, že od tohto rozhovoru sa vzťahy medzi Bidenom a Zelenským lzlepšili.  Ukrajinský prezident potom zverejnil príspevok s poďakovaním Spojeným štátom.

Ukrajinský konflikt sa preniesol aj na územie Moldavska
Na obec na severe Moldavska spadol v pondelok ruský dron zostrelený ukrajinskou armádou. Oznámila to moldavská vláda s tým, že obete zatiaľ nehlásili. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Podľa moldavského ministerstva vnútra... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pomoc však bude

V auguste americký minister zahraničia Anthony Blinken povedal, že pomoc Washingtonu Kyjevu počas Bidenovho predntstva presiahla 10 miliárd dolárov. Americké ministerstvo obrany poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vo výške 275 miliónov dolárov, oznámila hovorkyňa Pentagonu Sabina Singová.  Bude zahŕňať muníciu pre viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS  a 155 mm húfnice. Andrij Jermak, vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny, napísal na svojom kanáli Telegram, že Kyjev dostane „ešte viac munície pre HIMARS a delostrelectvo, zbrane a jvybavenie“ a poďakoval sa Washingtonu. Pomoc má byť  poskytnutá v rámci právomocí prezidenta Joea Bidena, čo by im umožnilo vybrať  zbrane zo skladov v Spojených štátoch a rýchlo ich poslať na Ukrajinu.

Chystajú ďalšie peniaze

Podľa zdrojov televízie NBC, nový zákon o prideľovaní financií plánujú v USA  prijať do januára 2023 kvôli obavám, že noví členovia Kongresu môžu byť skeptickejší, pokiaľ ide o pomoc Ukrajine. Pôjde o sumu vo výške 50 miliárd dolárov,  ktorá bude stačiť na to, aby „zaistila, že Ukrajina prežije budúci rok“, uvádza NBC.

Putin sa spolieha na tuhú zimu. Tá mu pomôže zraziť Európu na kolená.
Niet peňazí, ktoré by Putina zastavili. Jeho útoky na Ukrajinu budú pokračovať aj v roku 2023. S najnovšími predpoveďami vyrukovali analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorí tvrdia, že teória víťazstva ruského lídra je postavená na tuhej... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová