V Indii sa zrútil zrekonštruovaný most. Medzi obeťami sú najmä tínedžeri, ženy a starší ľudia (VIDEO)
31 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

Najmenej 121 ľudí prišlo v nedeľu o život pri páde visutého mosta pre chodcov do rieky v indickom meste Morbi v štáte Gudžarát. Najnovšiu bilanciu obetí oznámil novinárom predstaviteľ lokálnej vlády, ktorý dodal, že mnoho ľudí previezli do nemocníc v kritickom stave.

TASR správu prevzala z agentúry AP.

Medzi obeťami sú najmä tínedžeri, ženy a starší ľudia. Pri záchranárskych prácach pomáhajú aj tímy z indickej armády, námorníctva a vzdušných síl.

Podľa miestnych úradov bolo v čase tragédie na moste a v jeho bezprostrednom okolí vyše 400 ľudí, pričom len na samotnom moste ich bolo viac ako 150. Most bol takto vyťažený z dôvodu zvýšeného pohybu turistov spätého s oslavami hinduistického sviatku svetiel - díválí.

Podľa svedkov udalosti sa most zrútil práve z dôvodu preťaženia.

OSTRÉ SLOVÁ! Greta Thunbergová vysvetlila, prečo sa nezúčastní na klimatickom summite COP27 v Egypte
Švédska aktivistka Greta Thunbergová v nedeľu uviedla, že sa nezúčastní na novembrovom klimatickom summite COP27 v Egypte, pretože takéto podujatia podľa jej názoru využívajú hlavne lídri a osoby pri moci na to, aby si zaistili pozornosť... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Most údajne nedostal od úradov osvedčenie, že je spôsobilý na prevádzku

Most dlhý 230 metrov bol postavený počas britskej nadvlády v 19. storočí. Posledných šesť mesiacov bol zatvorený z dôvodu rekonštrukcie, pričom len minulý týždeň ho znovu sprístupnili pre verejnosť. Príčinu pádu mosta má vyšetriť päťčlenný tím.

AP dodáva, že v súvislosti so zlou infraštruktúrou v Indii dlhodobo panujú obavy o bezpečnosť a dochádza tam ku katastrofám na diaľniciach či mostoch.

Historický most dlhý 230 metrov bol postavený v 19. storočí za britskej nadvlády. Šesť mesiacov bol uzatvorený kvôli rekonštrukcii. Znovu sprístupnený verejnosti bol minulý týžden. Stavba je turistickou atrakciou a priťahuje mnoho ľudí – zvlášt v období sviatkov.

"Podľa indických médií most údajne nedostal od úradov osvedčenie, že je spôsobilý na prevádzku. Opravu vykonala súkromná firma," informovala ČT24.

VIDEO:

Nedostatok plynu nás dobehne skôr, ako sme si mysleli
Nedostatok plynu nás môže dobehnúť skôr, ako sme si mysleli. Podľa predpokladov sa v Európskej únii problémy s plynom tak skoro nevyriešia. Spoločné obstarávanie plynu riešia európski rozhodovatelia už pol roka, pričom je stále otázne, či by malo... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik