Nedostatok plynu nás dobehne skôr, ako sme si mysleli
31 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Nedostatok plynu nás môže dobehnúť skôr, ako sme si mysleli. Podľa predpokladov sa v Európskej únii problémy s plynom tak skoro nevyriešia. Spoločné obstarávanie plynu riešia európski rozhodovatelia už pol roka, pričom je stále otázne, či by malo byť povinné. Orbán sa obáva, že v prípade povinného spoločného obstarávania príde o výhodné zmluvy, ktorými si svoju krajinu zabezpečil.

Maďarský šéf odboru energetiky a klimatickej politiky Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Olivér Hortay uviedol, že v strednodobom a dlhodobom horizonte sa neočakáva, že by sa problémy trhu s plynom v Európskej únii vyriešili. Zároveň upozornil, že v budúcej sezóne nebude v Európe dostatok plynu, pretože sa očakáva, že Rusko už ďalej nebude dodávať. Špecialista hovoril aj o tom, že spoločným obstarávanim plynu sa európski rozhodovatelia zaoberajú už pol roka a stále je nezodpovedanou otázkou, či by mal spoločný nákup byť povinný alebo dobrovoľný. Informuje portál index.hu.

Obrovská tragédia v Soule. Ľudia padali, ako domino (VIDEO)
Ulička dlhá ani nie 50 a široká možno 4 metre bola plná mladých ľudí okolo 20 rokov. A potom to prišlo! Správa, po ktorej mali prísť fotky s celebritou. Namiesto toho nastali tlačenica a tragédia. Doslova horor! Správa o celebrite Bližšie... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Maďarsko by mohlo prísť o výhodné, už uzatvorené zmluvy 

Premiér Viktor Orbán nepovažuje za dobrý nápad, aby bolo spoločné obstarávanie plynu povinné. Rovnaký postoj má aj mnoho iných členských štátov, nakoľko by tým boli ohrozené ich výhodné zmluvy. Na základe skúseností so spoločným obstarávaním vakcín EÚ je teraz otázne, či ide o efektívne, lacné a bezpečné riešenie, zamýšľa sa Olivér Hortay. V podstate podľa neho ide o "nákupný kartel", ktorý funguje len ak ide o spoločný cieľ. 

Spojené voľby nepriniesli úsporu výdavkov
Spojenie komunálnych volieb a volieb do vyšších územných celkov (VÚC) neprinieslo úsporu výdavkov. Myslí si to šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Polícia spojenie volieb víta. "Nemyslím si, že... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Solidarita v EÚ - existuje vôbec?

Ďalšou otázkou je, či sa dokáže Európska komisia, ktorá koordinuje spoločné obstarávanie, sústrediť len na spoločný cieľ, ktorým je čo najlacnejšie obstaranie plynu a pritom odsunúť do úzadia svoj cieľ, ktorým je osamostatnenie sa od dovozu ruských energií. Existujú obavy, či sa to dá dosiahnuť.

V súvislosti so solidaritou EÚ expert uviedol, že v prípade plynovej núdze by sa podľa plánov pristúpilo k povinnému odovzdaniu zásob plynu. Čiže krajiny s veľkými zásobníkmi by plyn povinne odovzdali krajinám, ktoré si zásoby neurobili a to by viedlo k situácii, že zodpovedne hospodáriace krajiny by sa povinne postarali o tie menej zodpovedné, na úkor vlastných občanov.

Olivér Hortay hovoril aj o tom, že Nemecko sa snaží zostať vyspelou priemyselnou krajinou bez uhlia, plynu a ropy, čo sa za súčasných technických podmienok javí ako nerealizovateľné, takže aj tamojšie zabezpečenie dodávok zostáva otáznym.

Ukrajina považuje Maďarsko za nepriateľa
Ukrajina považuje za najväčšieho nepriateľa hneď po Rusku Maďarsko. Povedal to expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi, ktorý ale verí, že Washington, ktorý Maďarsko tiež nemá v láske, by vojenský útok proti nášmu južnému susedovi... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik